Srpski horor izazvao veliko interesovanje na Filmskom festivalu u Puli: Svi žele da vide obnovljenu "Leptiricu"

13.07.2023

14:35

0

Četiri domaća filma na 70. jubilarnom izdanju

Srpski horor izazvao veliko interesovanje na Filmskom festivalu u Puli: Svi žele da vide obnovljenu "Leptiricu"
Scena iz filma "Leptirica" - Copyright Promo

Program ovogodišnjeg Filmskog festivala u Puli (15 -23. jul) sadrži nekoliko filmova autora iz Srbije. Čak četiri domaća filma koja će publika moći da pogleda na jubilarnom 70. izdanju Festivala, nastala su u produkciji i koprodukciji Radio-televizije Srbije.

Prvi srpski i jugoslovenski horor “Leptirica”, reditelja Đorđa Kadijevića, na programu Festivala naći će se u subotu, 22. jula, u večeri dodele svečanih nagrada.

Promo
 

Film je snimljen davne 1973. godine u produkciji RTS-a (tadašnje Televizije Beograd), prema pripoveci Milovana Glišića "Posle devedeset godina" inspirisanoj srpskim narodnim predanjima o vampirima. Publika u Puli imaće priliku da vidi obnovljenu, digitalizovanu verziju “Leptirice”, realizovanu u Centru za digitalizaciju TV arhiva Radio-televizije Srbije.

Digitalizovano oko 20.000 naslova

Horor “Leptirica” jedan je od mnogih sadržaja iz bogatog programskog arhiva RTS-a koji je digitalno obnovljen u Centru za digitalizaciju TV arhiva RTS.

Mnogi kultne serije, među njima i “Salaš u malom ritu”, “Više od igre”, “Grlom u jagode”, kao i drame poput “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”, zahvaljujući predanom radu stručnjaka sačuvane su u digitalnom i remasterizovanom izdanju za generacije koje dolaze.

Promo
 

Od 2017. godine do danas Radio-televizija Srbije digitalizovala je oko 20.000 naslova, a proces očuvanja našeg kulturnog nasleđa koje poseduje arhiv Javnog medijskog servisa trajaće još najmanje jednu deceniju.

Film o Nedi Arnerić pred publikom u Puli

U okviru ciklusa “Vremeplov”, u utorak 18. jula, Pulski festival prikazuje još jedno ostvarenje Televizije Beograd, delo reditelja Srđana Karanovića – dokumentarnu emisiju “Mala Neda”.

U pitanju je priča o vrtoglavom uspehu mlade i talentovane glumice Nede Arnerić na prostorima nekadašnje Jugoslavije, koja će publiku podsetiti i na prošlost samog Festivala.

Promo
 

Film “Jeste li videli ovu ženu” nastao je kao zajednički projekat Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, “Dinaridi Filma” iz Hrvatske, “Non aligned Films” iz Srbije i Radio-televizije Srbije.

Autori ovog originalnog ostvarenja o sredovečnoj ženi koja “kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože” su Dušan Zorić i Matija Gluščević. Film je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Veneciji, dobitnik je Grand Prija Festivala autorskog filma u Beogradu, proglašen je za najbolji film festivala “Black Movie”, dobitnik je glavne nagrade za režiju na Svetskom filmskom festivalu u Bankoku, a nedavno je osvojio i priznanje za najbolji film Filmskog festivala u Sopotu. Posetioci Pulskog festivala videće ga u četvrtak, 20. jula.

Promo
 

Novo domaće ostvarenje “Indigo kristal”, snimljeno u koprodukciji Radio-televizije Srbije i produkcijskih kuća “Režim” i “Archangel Studios”, publici u Puli predstaviće se u okviru programa “Popularna Pula” u petak 21. jula.

Film mladog reditelja Luke Mihailovića govori o povratniku iz zatvora koji nakon samoubistva najboljeg prijatelja preuzima odgovornost da njegovog mlađeg brata izvede na pravi put.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike