Predstava za one koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C: „Falstaf“ premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)

02.06.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Verdi je ovo delo napisao u osamdesetoj godini života i u njega utkao svoje celokupno životno iskustvo

Predstava za one koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C: „Falstaf“ premijerno u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera komične opere Đuzepea Verdija „Falstaf“, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića, biće održana u subotu, 3. juna, u 19.30, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo/Nebojša Babić
 

Verdi, koji je „Falstafa“ napisao u osamdesetoj godini života, utkao je u to delo svoje celokupno životno iskustvo, ostavljajući melodijsko-harmonsku dopadljivost i predvidljivost u mnogome u sopstvenoj prošlosti, idući ka neočekivanim rešenjima i izrazu koji mu do tada nije bio svojstven.

Nitkov umesto debeljka

- Da bi komponovao komičnu operu, Verdiju je bio potreban podstrek u vidu dobrog libreta. Šekspirove „Vesele žene vindzorske“ su mnogo od svoje nesumnjive vrcavosti postigle na račun podsmeha glavnom junaku. Libretista Arigo Boito je, zahvaljujući izvanrednom literarnom seciranju teksta, vratio u život originalnog, pravog Falstafa. Zamenivši debeljka iz „Veselih žena vindzorskih“ nitkovom-filozofom iz „Henrija IV“, on je dao Verdiju priliku da kreira autentično šekspirovsko delo što komična opera zasnovana na „Veselim ženama“ ne bi mogla biti. Moje uverenje je da je ova opera potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama - kaže Bradić.

Promo/Nebojša Babić
 

Svežina, razdraganost i vedrina

Maestro Bojan Suđić ukazuje da smeh kojim Verdi završava „Falstafa“ nije banalan, već je dat u širokoj emocionalnoj paleti svih protagonista.

- Opera „Falstaf“ je svojevrsna Commedia dell' Arte u kojoj se Verdi podsmeva skoro svim protagonistima, ostavljajući samo ljubav i zanos dvoje mladih, Nanete i Fentona, da lebdi iznad opšteg meteža kao čista neukaljana emocija, dok sve ostalo može da se podvede pod farsu. Za razliku od ostalih Verdijevih opera, u „Falstafu“ je sve podređeno radnji, a veoma malo toga pevačkoj frazi, pa verujem da će mnogi poželeti da vide i čuju operu nekoliko puta, uvek otkrivajući brojne nove dramske i muzičke slojeve. „Falstaf“ donosi aktuelnost, svežinu, razigranost, vedrinu... genijalnog Šekspira u libretističkoj adaptaciji izvanrednog Boita. Dakle, predstava je namenjena sladokuscima koji ne dolaze u operu samo da čuju poznatu ariju ili visoko C - poručuje maestro Suđić koji će u Narodnom pozorištu, prvi put posle 18 godina, dirigovati jednom operskom premijerom.

Promo/Nebojša Babić
 

Scenografiju je kreirao Geroslav Zarić, a kostime Marina Vukasović Medenica.

U umetničkom timu su i Edit Makedonska/ Vesna Jansens (koncertmajstori), Đorđe Stanković (šef Hora), Isidora Stanišić (koreograf), Ana Grigorović (pomoćnik reditelja), Vladislava Kanington (asistent scenografa) i Ivana Mladenović (asistent kostimografa).

Promo/Nebojša Babić
 

Glavne uloge

Naslovnoj junaka Sera Džona Falstafa na premijeri će pevati Nebojša Babić, a u velikom ansamblu su i Siniša Radin (Fenton), Aleksandar Dojković (Dr Kajus), Darko Đorđević (Bardolf), Mihailo Šljivić (Pistol), Sonja Šarić (Mis Alisa Ford), Dragutin Matić (Ford), Snežana Savičić Sekulić (Naneta), Sanja Anastasia (Gazdarica Kvikli) i Dragana Popović (Mis Meg Pejdž).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prva repriza biće održana 6. juna, a do kraja meseca, „Falstaf“ će biti na repertoaru i 29. juna. Povodom premijere u foajeu partera Velike scene biće postavljena izložba „Falstaf na sceni Narodnog pozorišta“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike