Zlatna istorija Baleta Narodnog pozorišta: Putovanje kroz vreme na spektakularnoj izložbi

01.06.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka „Jedan vek Baleta - drugih pedeset godina“ obuhvata period od 1973. do 2023. godine

Zlatna istorija Baleta Narodnog pozorišta: Putovanje kroz vreme na spektakularnoj izložbi
Hazarski rečnik-Lovci na snove - Copyright Promo/Narodno pozorište u Beogradu

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, u četvrtak, 1. juna, u 18 časova, u Muzeju nacionalnog teatra biće otvorena izložba posvećena tom značajnom jubileju.

Postavku „Jedan vek Baleta - drugih pedeset godina“, koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine, priredila je baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

Promo/Narodno pozorište u Beogradu
 

113 premijera

- Izložba je okrenuta prikazu celokupne baletske produkcije u proteklih pedeset godina, ukazujući na ona koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj sceni, što nas upućuje na impozantan podatak o ukupno 113 realizovanih premijera - ističe Milena Jauković i dodaje:

- Ovaj retrospektivni uvid u baletski repertoar pretežno će biti pružen kroz brojne fotografije, na kojima će se naći najistaknutiji baletski umetnici i članovi baletskog ansambla. Izložbeni prostor, pored ostalog, biće obogaćen i autentičnim baletskim kostimima, scenskom rekvizitom, kao i originalnim skicama idejnih scenografskih rešenja.

Tatjana Tatić Promo/Narodno pozorište
 

Scenski život baletskih naslova

Izložba se ostvaruje u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije u kojem je 31. maja otvorena postavka „Jedan vek Baleta - prvih 50 godina“, autorke Jelice Stevanović.

- Izložba je podeljena na dva segmenta: prvim dočaravamo scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od preko sto realizovanih baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem, najboljim kritikama… - napominje autorka Stevanović.

Balet "Uspavana lepotica" Promo/Narodno pozorište Beograd
 

Svedočanstvo jednog veka

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović podseća da su povodom ovog značajnog jubileja osmišljene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se na dostojan način obeleži taj trenutak.

Promo/Narodno pozorište Sarajevo
 

- Posle veoma zapažene premijere baleta „Gusar“ (Le Corsaire) kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvaramo izložbu  koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg Baleta. Ovaj svojevrsni artefakt predstavlja svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali  i postavlja temelje za buduću epohu. Dragoceni su momenti koji su sačuvani i mogućnost da zavirimo u vreme u kojem su živeli i stvarali naši najistaknutiji baletski umetnici. Željno iščekujemo i novu premijeru - Baletski triptih koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti - najavljuje Ana Pavlović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike