Ubistvo pod maskama: Kako je atentat na kralja bio inspiracija Verdiju za čuvenu operu

16.03.2021

16:44 >> 18:36

0

Cenzura je zabranila da likovi na sceni predstavljaju stvarne događaje sa evropskog dvora, te su morali da budu izmenjeni kako ih publika ne bi prepoznala

Ubistvo pod maskama: Kako je atentat na kralja bio inspiracija Verdiju za čuvenu operu
Copyright Pixabay

Inspiracija za čuvenu operu “Bal pod maskamaĐuzepeu Verdiju bio je stvarni događaj – atentat na švedskog kralja Gustava III koji je izvršen na današnji dan 1792. godine tokom maskenbala u “Rojal operi” u Stokholmu.

Kralj je preminuo 29. marta, a Verdi je prema libretu Eužena Skriba komponovao muziku.

Profimedia

Međutim, pošto se atentat dogodio relativno skoro, ali i zbog pokušaja atentata na Napoleona III 1858, cenzura je zabranila da likovi opere predstavljaju događaje sa evropskog dvora, te su morali da budu izmenjeni.

Profimedia

Jedan od razloga je i želja vlasti da se izbegnu događaji sa ranijih Verdijevih premijera, kao što je “Nabuko”, kada je libreto prepun patriotskih osećanja uzbudio javnost u toku borbi za oslobođenje Italije, poznatih kao Risorđimento (Rissorgimento).

Kako su zahtevali, u opticaj dolazi ili Amerika ili neka država na Kavkazu. Verdi se odlučuje za Ameriku i radnju prebacuje jedan vek ranije, iako se takvi događaji, kao i odnosi između vladara i naroda, nisu mogli dogoditi u puritanskoj engleskoj koloniji XVII veka.

Profimedia

U toj izvedbi kralj postaje guverner, ali ubrzo potom, sve češće se ova opera izvodila sa originalnim likovima, uz nužne manje izmene u libretu (kao što je u Renatovoj ariji, gde se tekst “…cara la mia patria…” (draga moja otadžbino) menja u “…cara la mia Svezia…” (draga moja Švedsko).

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike