Kako živeti sa genijalnošću: Održana premijera "Gubitnika" u JDP (FOTO)

28.05.2023

10:45

0

Predstava je nastala prema istoimenom remek delu Tomasa Bernharda i Puškinovoj "maloj tragediji" o Mocartu i Salijeriju

Kako živeti sa genijalnošću: Održana premijera "Gubitnika" u JDP (FOTO)
Predstava "Gubitnik" - Copyright Nebojša Babić

Jedna od najzanimljivijih predstava u ovoj sezoni, "Gubitnik", prema istoimenom remek delu Tomasa Bernharda i Puškinovoj "maloj tragediji" o Mocartu i Salijeriju, u dramatizaciji i režiji Nataše Radulović, premijeno je izvedena na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

ATA Images/ Marija Mlađen
 

Na radost pozorišnih sladokusaca predstava kombinuje priče o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha, polazeći od Bernhardovog romana koji je prvi put objavljen 1991, dve godine posle njegove smrti.

Susret sa genijem

Glavni likovi su slavni kanadski pijanista Glen Guld i njegova dva prijatelja sa studija klavira, pijanista Verthajmer i pripovedač, a ključno pitanje romana je šta se događa kada se nesumnjivo nadareni ljudi, dovoljno talentovani da prepoznaju genijalnost, ali i dovoljno razboriti da shvate da do genijalnosti neće i sami doći, susretnu sa genijem.

ATA/Marija Mlađen
 

"Mocart i Salijeri" su drugo delo Aleksandra Puškina iz ciklusa malih tragedija, prvi put objavljeno 1831. u jednom od almanaha, a napisano je na osnovu jedne od postojećih verzija smrti genijalnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Junake "Gubitnika" sinoć su uverljivo oživeli Joakim Tasić, Lenka Petrović, Stojša Oljačić i Teodor Vinčić.

Tekstove su preveli Zlatko Krasni i Ivan S. Šajković, a u autorskoj ekipi predstave bili su i kompozitorka Ana Krstajić, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Marija Marković Milojev, autorka scenskog pokreta Marta Bjelica, a scenski govor je oblikovala Biljana Todorović.

Publika je dugim aplauzom ispratila protagoniste predstave sa scene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike