Prvi put u istoriji: Šest retkih kolekcija Šekspirovih drama na istom mestu (FOTO)

25.04.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba u londonskom salonu Kristi biće upriličena od 2. do 26. maja

Prvi put u istoriji: Šest retkih kolekcija Šekspirovih drama na istom mestu (FOTO)
Prvi folio Vilijama Šekspira - Copyright Profimedia

Šest izuzetno retkih kolekcija prvih izdanja drama Vilijama Šekspira biće izložene u Londonu sledeće nedelje, u okviru aukcijske kuće Kristi. Na ovaj način obeležava se 400 godina od objavljivanja Šekspirovih sabranih dela pod nazivom "Prvi folio", koja su izašla 1623. godine, preneo je Rojters.

Profimedia
 

Izložba u salonu Kristi biće upriličena u Londonu od 2. do 26. maja, posle čega će kopije biti vraćene vlasnicima. Izdanja su sastavili Šekspirovi prijatelji i objavili sedam godina nakon njegove smrti, 1616. godine.

Komedija, tragedija i istorija

U ta dela spadaju 36 od 37 drama, koje je engleski književnik napisao, a prvi put biće klasifikovana kao komedija, tragedija i istorija.

- Da nije objavljen „Prvi folio“, verovatno da polovina celokupnog Šekspirovog stvaralaštva ne bi postojala. To se odnosi i na drame kao što su „Magbet“, „Julije Cezar“ i „Sve je dobro što se dobro svrši“ - rekla je internacionalni direktor Kristija za knjige Margaret Ford.

Profimedia
 

Ona je navela da ne zna tačno koliko je primeraka objavljeno, ali najverovatnije ih je 750.

- Većina nije u savršenom stanju, ali ima i celovitih primeraka - istakla je Ford.

Prvi put na istom mestu

"Prvi folio" prodat je na aukciji za rekordnih 9,97 miliona dolara. Pet od šest primeraka dolazi iz privatnih kolekcija, a šesti iz biblioteke Senata na Univerzitetu u Londonu.

Šekspirova zbirka "First Folio"/Profimedia
 

- To je jedini put da javnost može da vidi na istom mestu šest primeraka „Prvog folia“ - naglasila je Ford i dodala da su poslednji put četiri primerka bila viđena zajedno pre celog veka, na 300. godišnjicu, kada ih izložila Britanska biblioteka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike