Romani Agate Kristi se prepravljaju zbog „uvredljivih“ reči: Jednom od najpoznatijih promenjen je i naslov!

28.03.2023

08:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Dela se revidiraju kako bi se uklonile rasističke reference i jezik koji se smatra neprimerenim za savremene čitaoce

Romani Agate Kristi se prepravljaju zbog „uvredljivih“ reči: Jednom od najpoznatijih promenjen je i naslov!
Agata Kristi - Copyright Profimedia

Nakon brojnih kontroverzi koje se u poslednje vreme dešavaju oko uklanjanja uvredljivih reči iz knjiga Roalda Dala i Flemingovih romana o Džejmsu Bondu, na red je došla i čuvena „kraljica zločinaAgata Kristi.

Nekoliko romana slavne književnice je izmenjeno kako bi se uklonio jezik koji bi mogao da se smatra neprimerenim, što uključuje uvrede i rasne reference, navodi CNN, prenosi Rts.

Profimedia
 

Romani Agate Kristi su najnovija klasična dela koja se revidiraju kako bi se uklonile rasističke reference i jezik koji se smatra uvredljivim za savremenu publiku.

Rasna pripadnost i opisi ženskog tela

Prema navodima britanskih medija, izdavač „Harper Kolins“ je „uredio“ neke odlomke, a neke potpuno uklonio iz novih digitalnih izdanja. U pitanju su detektivske misterije Agate Kristi u kojima se pojavljuju Herkul Poaro i gospođica Marpl, objavljene između 1920. i 1926. godine, koje treba da budu objavljene u digitalnim verzijama tog izdavača.

Profimedia
 

Posebna grupa čitalaca-kritičara unela je izmene koje se odnose na rasnu pripadnost, opise ženskog tela i pojedine prideve koji bi mogli da budu uvredljivi u današnje vreme.

Novi naslov za „Deset malih crnaca“

Ovo je prvi put da su romani Agate Kristi izmenjeni, pa je tako roman „Deset malih crnaca“ dobio novi naslov „Ne osta nijedan“. U revidiranoj verziji zbirke „Poslednji slučajevi gospođice Marpl i dve druge priče“, reč „domaći“ zamenjena je izrazom „lokalni“.

Profimedia
 

Odlomak koji opisuje slugu kao „crnog“ koji se „ceri“ je revidiran i lik „samo klima glavom“, bez referenci na njegovu rasu. U romanu „Smrt na Nilu“ iz 1937. godine, uklonjeno je svako pominjanje „nubijskih ljudi“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike