Mračne tajne filma "Prohujalo s vihorom": Šokantne scene koje nikada nismo videli (FOTO/VIDEO)

05.03.2023

19:30

0

Knjiga snimanja otkrila je neverovatne detalje

Mračne tajne filma "Prohujalo s vihorom": Šokantne scene koje nikada nismo videli (FOTO/VIDEO)
Prohujalo s vihorom - Copyright Profimedia

Tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka Margaret Mičel, novinarka iz Atlante, napisala je ep o građanskom ratu za koji je prepostavila da ga niko nikada neće pročitati.

- U njemu je bilo "dragoceno malo opscenosti", bez preljube i nijednog degenerika - izjavila je govoreći o svom romanu "Prohujalo s vihorom" dodavši:

- Nisam ni mogla da zamislim da je izdavač dovoljno blesav da ga kupi.

Margaret Mičel/Profimedia
 

Prava za film po rekordnoj ceni

Dok su ga na Zapadnoj obali smatrali "teškim smećem", za Istočnu obalu roman je bio "apsolutno veličanstven".

Knjiga, kulturni i komercijalni fenomen, "Prohujalo s vihorom" prodata je u milion primeraka tokom prvog meseca. Producent Dejvid O. Sleznik otkupio je prava za film za tada rekordnih 50.000 dolara.

Mičel je odbila da bude uključena u produkciju filma, mada je rečeno da joj se dopao - osim nekoliko detalja (na primer, smatrala da je Tara previše bogata).

Profimedia
 

"Realisti" i "romantičari"među scenaristima

FIlm "Prohujalo s vihorom" koji je snimljen 1939. godine i koji je dobio kultni status zahvaljujući Vivijen Li i Klerku Gejblu, danas je često optuživan za rasizam.

Nažalost, prvobitni planovi za film bili su mnogo gori od onoga što se ovom ostvarenju zamera danas. Uoči snimanja vodio se pravi "rat" među producentima koliko se sme ići daleko sa grubostima, prenosi "People".

Istoričar Dejvid Vinsent Kimel, koji je kupio knjigu snimanja od 301 stranice na aukciji, kaže da je nekoliko scena "isečeno" iz filma.

Knjiga snimanja filma pokazuje da su se tokom samog pripremanja filma pojavile dve rivalske grupe scenarista - "realisti" i "romantičari". "Realisti" su insistirali da se pojačaju scene maltretiranja kako bi istakli brutalnost Skarletinog karaktera.

Profimedia
 

Uništene kopije scenarija

Kimel je kupio knjigu snimanja 2020. godine za 15.000 dolara.

- Mnogi delovi isečenog materijala prikazuju grub prikaz porobljenih radnika, na Skarletinoj plantaži, što je uključivalo i premlaćivanje, kao i druge vrste fizičkog i emocionalnog nasilja - kaže ovaj istoričar.

Sleznik je angažovao je više od deset scenarista za film i kada je snimanje završeno, naredio da se unište sve kopije scenarija.

Vivijen Li i Lesli Hauard u filmu "Prohujalo s vihorom"/Profimedia
 

Skarlet udara kućnu pomoćnicu, a Ret razmišlja o samoubistvu

Neki pisci, uključujući Frensisa Skota Ficdžeralda, koji je na kraju otpušten, tražili su da bude prikazana "romansa sa Juga". Scenaristi Sidni Haurd i Oliver H.P. Geret, su se svrstavali u "realiste" tokom rada na  filmu.

Međutim, kako sadašnji vlasnik knjige snimanja kaže, njihov materijal prikazuje međurasne odonse toliko grube da su isečeni i pre samog snimanja.

Profimedia
 

Jedna scena koja je isečena iz scenarija, uključivala je lik Skarlet kako udara kućnu pomoćnicu Prisi štapom. Takođe, u jednoj sceni psuje svoju dadilju Mami koja se požalila na teške uslove rada.

Nisu su sve scene koje su izbačene odnoslile na rasizam. Jedna od njih je i ona kada Ret Batler razmišlja o samoubistvu.

Profimedia
Knjiga snimanja filma "Prohujalo sa vihorom"

Podsetimo, HBO Max je u junu 2020. godine uklonio "Prohujalo s vihorom" sa svoje platforme zbog rasizma, međutim kasnije je vraćen na striming platformu uz tvrdnju da ovaj filmski klasik "negira horore robovlasništva".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: People

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike