Optužbe za "kulturno izbeljivanje": Kome smeta Gal Gadot kao Kleopatra?

08.01.2022

11:15

0

"Prvo, ako želite da budete verni činjenicama, Kleopatra je bila Makedonka" rekla je glumica i dodala da je tražena makedonska glumica koja bi odgovarala ovoj ulozi, ali da nisu uspeli da pronađu pravu osobu

Optužbe za "kulturno izbeljivanje": Kome smeta Gal Gadot kao Kleopatra?
Gal Gadot u filmu "Čudesna žena" - Copyright Profimedia

Rimejk "Kleopatre" u kome će glavnu ulogu imati izraelska glumica Gal Gadot izazvao je kontroveze još i pre nego što je snimanje počelo, a zvezda "Čudesne žene" kaže da će njen film, uprkos gnevu koji je izazvao u delu javnosti, biti priča koju svet treba da čuje, prenosi Variety.

- Ne mogu da otkrijem mnogo, ali vam mogu reći da će naš film proslaviti priču o Kleopatri. Pokazaćemo ne samo koliko je bila seksi i privlačna, već i koliko je bila pametna žena koja je razmišljala strateški, i koliki je uticaj imala i još uvek ima na svet u kome danas živimo - izjavila je Gadot.

Prema njenim rečima, gledala je sve filmove koji su do sada prikazali egipatsku vladarku, a izbor da upravo ona igra Kleopatru izazvalo je negodovanje još krajem 2020. godine, kada je ta informacija objavljena.

Gal Gadot/Profimedia
 

Tada su mnogi na društvenim mrežama komentaristali kako, prema holivudskoj tradiciji, legendarnu kraljicu Egipta treba da glumi belkinja, optužujući i filmsku industriju i producente za "kulturno izbeljivanje" i da bi bilo pravično da su bar ovog puta za Kleopatru izabrali nekog drugog.

Govoreći tada za arapski BBC, Gadot je skrenula pažnju na stvarno etničko poreklo egipatske vladarke, koja je bila ćerka faraona Ptolomeja Dvanaestog, makedonskog Grka.

- Prvo, ako želite da budete verni činjenicama, Kleopatra je bila Makedonka - rekla je glumica i dodala da je tražena makedonska glumica koja bi odgovarala ovoj ulozi, ali da nisu uspeli da pronađu pravu osobu.

Kako je izraelska glumica istakla, za nju etničko poreklo nikada nije bilo važno, ističući da su ljudi ljudi, bez ozbira na versku i nacionalnu pripadnost.

- Imam prijatelje iz celog sveta i samo želim odam poštovanje zaostavštini i liku Kleopatre, kojoj se toliko divim - rekla je Gadot za BBC.

Gal Gadot Profimedia
 

Ulogu Kleopatre, koju često opisuju kao poslednjeg aktivnog vladara egipatskog kraljevstva pre nego što ga je Rim osvojio, prethodno je oživela legendarna glumica Elizabet Tejlor u istoimenom filmu iz 1963. godine.

Kleopatra, koja vodi poreklo od makedonskog Grka, generala Ptolomeja Prvog Sotera, saputnika Aleksandra Velikog, vladala je Egiptom 21 godinu, između 51. godine p.n.e. i 30. godine p.n.e, a u istoriju je ušla zbog snažnog uticaja na rimsku politiku i ljubavne veze sa Markom Antonijem i rimskim generalom Julijem Cezarom.

Reditelj filma će biti ipak Kari Skogland, iako je prvobitno to trebalo da bude Peti Dženkins.

Profimedia
 

Podsetimo, prošle godine je objavljeno da će Gadot po svemu sudeći biti nova Zla kraljica u najavljenoj adaptaciji čuvenog Diznijevog klasika „Snežana i sedam patuljaka“ koji bi trebalo da se snima naredne godine.

Prema pisanju Variety, naslovnu ulogu u "Snežani" igraće Rejčel Zegler, zvezda Spilbergovog rimejka čuvenog mjuzikla "Priče sa zapadne strane". Režiju "Snežane" će potpisati Mark Veb, inače poznat po filmovima o Spajdermenu, dok će pesme za novu "Snežanu" pisati Bendž Pasek i Džastin Pol, duo koji je potpisao i hvaljeni i nagrađivani "La La Land".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike