Ljubavnica Fredija Merkjurija prodaje sve njegove dragocenosti: Od jedne stvari joj je najteže da se rastane!

27.04.2023

09:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sotbiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, pre nego što budu prodati u septembru

Ljubavnica Fredija Merkjurija prodaje sve njegove dragocenosti: Od jedne stvari joj je najteže da se rastane!
Fredi Merkjuri - Copyright Profimedia

Jedna od najboljih prijateljica pokojnog pevača grupe „Kvin“ Fredija Merkjurija, Meri Ostin, prodaće na aukciji predmete iz lične kolekcije koju joj je ostavio nakon smrti, uključujući i neke od njegovih rukom pisanih tekstova i čuvenih scenskih kostima.

Profimedia
 

Kako navodi BBC, Merkjuri je kolekciju, koju je gradio preko 30 godina, držao u svojoj vili u Kensingtonu, koju je nakon smrti 1991. ostavio Ostinovoj, sa kojom je bio u vezi.

Legendarni stihovi

Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pesme ''We Are The Champions'', jedne od najvećih pesama legendarnog benda, uz koji stoje i radne verzije harmonija i akorda, što je sve ispisano na devet stranica, i čija se vrednost procenjuje između 200.000 i 300.000 funti.

Početna cena do sada neviđenog radnog teksta pesme ''Killer Queen'', napisanog na jednom listu papira, biće između 50.000 i 70.000 funti.

Profimedia
 

Ostinova je navela da će joj posebno biti teško da se rastane od stihova, pošto ''pokazuju najlepšu stranu čoveka'' kojeg je poznavala.

- Na tim tekstovima vidi se umetnički proces, tok rada. Precrtavanja, preispitivanja, preformulacije.

Brinula o njemu nakon što je oboleo

Meri Ostin je upoznala Fredija Merkjurija 1970. godine, kada je izašla na sastanak sa Brajanom Mejem, nakon čega su zapravo njih dvoje započeli romansu. Ostali su zajedno i nakon što joj je Merkjuri otkrio da je gej, a ona je bila među malobrojnim ljudima koji su o njemu brinuli nakon što je oboleo od side.

Merkjuri je jednom rekao za Ostinovu: ''Nema toliko ljudi kojima bih se obratio. A među onima kojima mogu je Meri''.

Profimedia
 

Ostinova je retko govorila u javnosti otkako je Merkjuri preminuo.

- Nedostaju mi zabava, humor, toplina i njegova energija - rekla je jednom prilikom.

Među umetninama koje se nalaze u kući u Kensingtonu su i dela Matisa i Šagala, kao i Pikasov portret koji je bio izložen iznad stola za kojim je Merkjuri doručkovao.

"Volim da sam okružen lepim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom'', govorio je slavni pevač.

Čuvena kruna i češalj za brkove

Od odevnih predmeta koji će se prodavati na aukciji je i scenska obuća koju je Merkjuri nosio, uključujući i cipele sa šljokicama i lažnim krznom, krunu sa dragim kamenjem i kraljevski ogrtač, koje je nosio osamdesetih godina. Biće tu i njegovi lični predmeti poput telefona koji je držao pored svog kreveta, ručno izrađenog mermernog bara, kao i srebrnog češlja za brkove.

Profimedia
 

Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sotbiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, pre nego što budu prodati u septembru.

Očekuje se da će ukupna vrednost predmeta na aukciji dostići više od šest miliona funti, a deo prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike