“Mama, upravo sam ubio čoveka”: Potresna priča koja se krije iza legendarne „Boemske rapsodije“

10.07.2022

06:01

0

Tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao pokojnog pevača, tvrdi da su stihovi zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac

“Mama, upravo sam ubio čoveka”: Potresna priča koja se krije iza legendarne „Boemske rapsodije“
Copyright Fredi Merkjuri / Profimedia

Pesma "Boemska rapsodija" grupe „Kvin“ više od 40 godina se nalazi na raznim top listama širom sveta i spada u jedan od najvećih hitova svih vremena. Ipak, priča koja se krije iza nje i njenog nastanka izuzetno je potresna i dirljiva.

“Boemska rapsodija” je najpoznatija pesma legendarnog britanskog rok sastava, a napisao ju je niko drugi do Fredi Merkjuri lično.

Kvin / Profimedia
 

Direktori i producenti grupe su se bunili kada su prvi put čuli pesmu, i tražili da se srednji deo skrati. Sa dužinom od 5 minuta i 55 sekundi pesma je bila dva puta duža od prosečnog singla u to vreme. Smatrali su da numera neće biti emitovana na radio-stanicama i da neće postići uspeh.

Ipak, i te kako su se prevarili.

Singl je objavljen 31. oktobra 1975. godine i odmah je dospeo na prvo mesto britanskih top lista i tamo ostao devet nedelja. Danas se smatra jednom od najkultnijih pesama svih vremena, iako značenje stihova najveći broj ljudi ne zna.

Profimedia
 

Po tvrdnjama članova benda, Fredi je već imao celu pesmu u glavi i samo je trebalo da prenese ideju ostalima. Ljudima bliskim pevaču još tada je bilo jasno da je “Boemska rapsodija” bila njegova autobiografska pesma.

Pesma o ljubavi

Merkjuri je jednom izjavio da pesma govori o ljubavnim vezama, ali njeno značenje nikada nije želeo da detaljnije objašnjava. Tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao pokojnog pevača, tvrdi da su stihovi zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac.

- Meni je prilično očigledno da je to Fredijevo priznanje. U stihu “Mama, I just killed a man” (“Mama, upravo sam ubio čoveka”), Fredi je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (“Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav”) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao da bude i sada se trudi da živi sa novim Fredijem - ispričao je Rajs.

Fredi Merkjuri Profimedia
 

Fredijev prijatelj tvrdi i da stih “I see a little silhouetto of a man” (“Vidim malu senku čoveka”) govori o tome da ga još proganja to što je uradio.

Pesma o tome kakav je život mogao biti

Lesli En Džouns, Fredijeva biografkinja, slaže se sa ovom teorijom i dodaje da ga je jednom pitala da li je pesma njegovo priznanje. On se nasmejao, i posle kraće tišine rekao da nije trenutak za to.

Njegov ljubavnik Džim Haton to je potvrdio posle Fredijeve smrti.

- Nikada nije javno nameravao da prizna, morao je da glumi hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Fredijeva ispovest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio srećniji da je mogao da bude to što jeste. Svet je dobio priliku da čuje maštovito remek-delo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta pesma opisuje ono što je Fredi zaista bio - rekao je Haton Džounsovoj.

Fredi Merkjuri / Profimedia
 

“Boemska rapsodija” ponovo je objavljena posle smrti Merkjurija 1991. godine. Opet je stigla do top lista i tamo se zadržala pet nedelja.

Danas je jedina pesma koja je u četiri kalendarske godine bila broj jedan na top listama u Velikoj Britaniji.

Godine 2004. BBC radio je proglasio ovu numeru najemitovanijom pesmom u istoriji. Po mnogim anketama proglašena je najboljom pesmom svih vremena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike