Vrtlog seksa, droge i slave: Šokantni detalji o Frediju Merkjuriju u novoj biografiji grupe "Kvin"

12.12.2022

12:30

0

Delo britanskog novinara Marka Blejka donosi 132 priče o porocima, slavi i padovima, vrlinama i običnim ljudskim manama slavnog sastava

Vrtlog seksa, droge i slave: Šokantni detalji o Frediju Merkjuriju u novoj biografiji grupe "Kvin"
Fredi Merkjuri - Copyright Profimedia

Taman kad ste pomislii da je o Frediju Merkjuriju i grupi "Kvin" sve rečeno pojavljuje se biografija  "Magnifico! Sve o grupi Queen".

Ova biografija britanskog novinara Marka Blejka donosi 132 priče o porocima, slavi i padovima, vrlinama i običnim ljudskim manama slavnog sastava.

Čini se da je najzanimljivija priča o tome kako su lekari 2012. godine otkrili da pesmu "Another One Bites the Dust" upotrebljavaju kao sredstvo za obuku tokom reanimacije.  

Kvin / Profimedia

Fredi Merkjuri je koristio posebnu tehniku glasa

Očigledno je, kaže autor biografije, ritam od 120 otkucaja u minuti, idealan za tempiranje pritiska pri masaži srca.

Istraživanjem glasa Frediju Merkjurija otkriveno je da je u svom prepoznatljivom pevanju na neobičan način upotrebljavao strukture tkiva u grlu poznate kao ventrikularni nabori.

Njih pevači retko koriste u klasičnom pevanju, ali tom se tehnikom grlenog pevanja služi autohtono stanovništvo ruske autonomne pokrajine Tuve u Sibiru, ali i Mongolije.

Bili su porodica

Grupa "Kvin" je, što se može iščitati između redova, bila nešto poput porodice.

Nisu se uvek svi slagali, ni rado družili, često su se i svađali, ali ljubav koju su osećali jedni prema drugima nikad se nije dovodila u pitanje.

Inače zamalo da grupa dobije ime "Build Your Own Boat". "Kvin" je  predložio Fredi ali se nije svima u grupi svidelo. Na kraju ih je ubedio da na njega pristanu.

Profimedia

Oduvek je voleo slavu

Merkjuri, čiji su šarm, harizma, glas, ekscentrični izgled i scenski nastupi postali zaštitni znak grupe "Kvin", oduvek je znao da želi da postane slavan.

Svaku priliku je koristio kako bi se što više približio svom cilju - pa i svoju prvu devojku s fakulteta pozvao je na čaj tek kada je otkrio da je prisustvovala snimanju legendarne emisije "Top of the Pops", poverivši joj da je njegova tajna ambicija da u njoj nastupi.

Koliko god je Merkjurijevo ponašanje rok zvezde grupi pomoglo da se probije na scenu, na vrhuncu slave su ostali članovi benda bili prilično zabrinuti za njega.

Iako su i sami uživali u ženama i drogama, okupljajući se u slavnom klubu "Sugar Shack", Fredijevo ponašanje je počelo da se otima kontroli.

Svoju seksualnu orijentaciju prvo je otkrio svojoj dugogodišnjoj partnerki i ženi koja će mu ostati ljubav života, Meri Ostin koja je, zanimljivo je napomenuti, prvo bila devojka Brajana Meja.

Rivalstvo sa Bouvijem

Kasnije će ući u, uglavnom prijateljsko, rivalstvo sa Dejvidom Bouvijem, smatrajući da ga Bouvi, ako već ne u muzici, pobeđuje - stilom.

Tokom prve turneje "Kvina" u Južnoafričkoj Republici, Argentinac koji je bio Merkjurijev telohranitelj bio je šokiran kad je video da je Fredi kupio 20 identičnih pantalona i majica.

Videvši to, Merkjuri mu je rekao da mu nikad nisu dopuštali da nosi šta je hteo kad je bio dečak i da sad to nadoknađuje.

Profimedia
Fredi Merkjuri

Vrtlog promiskuiteta i droge

Fredi je iskustvo priznavanja svoje homoseksualnosti, smatraju Mej i Tejlor, opisao u pesmi "Bohemian Rhapsody".

Nakon ljubavnog, ali ne i prijateljskog razlaza od Meri Ostin, život mu je postao vrtlog promiskuiteta i droge, što je pretočio u pesmu "Don't Stop Me Now", koju upravo zbog toga Brajan Mej ni danas ne voli.

Merkjuri u toj pesmi sebe upoređuje s neeksplodiranom atomskom bombom, zvezdom padalicom, trkačkim automobilom i raketom na putu prema Marsu.

Međutim, kako tvrdi autor biografije, bila je to zapravo pesma o uzimanju velikih količina droge i o mnogo seksa, jer u to je vreme Merkjuri na drogu trošio hiljadu funti nedeljno.

Brajan Mej još uvek sanja Fredija

Merkjuri  je 1991. umro od posledica AIDS-a. I dok je bio teško bolestan, nastavio je da stvara.

- Znam da je ljudima teško da u to poveruju, ali bila su to zapravo srećna vremena. Smejao se i šalio. Nije hteo da ga bilo ko sažaljeva - kažu Rodžer Tejlor i Brajan Mej, koji je otkrio i da ga još sanja.

Profimedia
 

- Zbog nekog razloga, on mi se uvek obraća. Jednom mi je ponavljao:

- Moraš biti tamo, Brajane, moraš!

 Probudio sam se u magli razmišljajući gde to moram biti. Još uvek nisam saznao - rekao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike