Fredi Merkjuri, poslednji čin: "Draga, kad više ne budem mogao da pevam, umreću"

13.11.2021

17:39

0

U dokumentarnom filmu Fredijevi prijatelji i saradnici otkrivaju kako su izgledali poslednji dani muzičke ikone

Fredi Merkjuri, poslednji čin: "Draga, kad više ne budem mogao da pevam, umreću"
Copyright Fredi Merkjuri / Profimedia

Na dan kada se navršava 30 godina od smrti Fredija Merkjurija (1946-1991), 24. novembra,  premijerno će biti objavljen dokumentarac "Freddie Mercury: The Final Act" (Fredi Merkjuri: Poslednji čin) koji svedoči o poslednjim danima frontmena grupe "Queen" i jednog od najvećih pevača ikada.

Dokumentarni film, u kom Fredijevi prijatelji i saradnici otkrivaju kako su izgledali poslednji dani muzičke ikone, prati priču koja se odvijala u periodu između Fredijevog poslednjeg nastupa do koncerta koji je izveden njemu u čast 20. aprila 1992. godine, a kome je prisustvovalo više od 70.000 ljudi. 

- Koncert posvećen Frediju Merkjuriju pratilo je i više od milijardu gledalaca na televiziji, a nastup koji je trajao četiri sata, nije slavio samo Fredija i njegov život i zaostavštinu, već je i značajno podigao svest ljudi o HIV-u i AIDS-u - navodi se u tekstu BBC, na čijem programu će i biti prikazan pomenuti dokumentarac, a prenosi Euronews.rs

Fredi Merkjuri / Profimedia
 

Neverovatna harizma, fantastične vokalne sposobnosti i nepogrešiv osećaj za scenu i publiku nešto su po čemu je Fredi bio poznat od prvog do poslednjeg dana, a ideja autora novog dokumentarca bila je da predstavi priču o prijateljstvu, ljubavi i borbi protiv predrasuda. 

- Napraviti 'Freddie Mercuri: The Final Act' je bilo izuzetno putovanje kroz poslednje poglavlje jedne od najvećih ikona rok muzike. Raditi sa članovima 'Queen' i videti šta se dešavalo iza kulisa nekih od njihovih najvećih nastupa, bila je retka privilegija. Takođe, jednako važno je bilo obratiti se ljudima koji su proživeli oluju globalne pandemije HIV/AIDS-a i čuti iz prve ruke šta su preživljavali tih godina. Fredijeva smrt i koncert koji je u njegovu čast bio organizovan godinu posle njegove smrti, umnogome su pomogli da se promeni globalna svest o ovoj strašnoj bolesti - naveo je reditelj Džejms Rogan.

Roganov dokumentarac sadrži intervjue sa mnogima od onih koji su Frediju bili najbliži, uključujući članove "Queen" - Brajana Meja i Rodžera Tejlora, Fredijevu sestru Kašmiru Bulsaru, prijatelje Anitu Dobson i Dejvida Viga.

Fredi Merkjuri Profimedia
 

- Sećam se da je rekao: 'Draga, kad više ne budem mogao da pevam, umreću. Pašću mrtav' - navela je u filmu Dobson, inače supruga gitariste Brajana Meja.

U dokumentarcu se pojavljuje i Piter Friston, njegov lični asistent, koji je napisao i knjigu "Fredi Merkjuri". U dokumentarcu je otkrio da je Merkjuri odbijao da pije lekove koji su mogli da mu produže život.

- Pristajao je jedino na lekove protiv bolova. Polako je odlazio. Džo Faneli (Fredijev nekadašnji partner, a prijatelj do kraja života) me je pozvao u pola 6 ujutru i rekao mi je da je Fredi upao u neku vrstu kome. Kad smo pokušali da mu presvučemo majicu, videli smo da su grudi prestala da se pomeraju - prisetio se Friston poslednjih trenutaka legendardnog Fredija.

Dokumentarac počinje 1986. godine, kada je legendarni sastav na turneji "Magic tour", čiji je vrhunac bio koncert na starionu Knebvortu, za koji će se ispostaviti da je poslednji na kome je originalna postava "Queen" nastupala zajedno na sceni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike