Osamdeset godina "Malog princa": Čudesna sudbina dečaka koji je tragao za ljubavlju (FOTO)

22.04.2023

19:30

0

Napisana poput bajke, ova knjiga za male i velike otkriva utopijski svet

Osamdeset godina "Malog princa": Čudesna sudbina dečaka koji je tragao za ljubavlju (FOTO)
Mali princ - Copyright Profimedia

- Svi odrasli nekada su bili deca, ali samo neki među njima se toga sećaju - napisao je Antoan de Sent Egziperi u „Malom princu“. 

Ova knjiga je najpoznatija novela francuskog pisca i pilota Antoana de Sent Egziperija, objavljena pre 80 godina, 7. aprila 1943. godine dok je pisac živeo u SAD.

Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia
 

Pilot-istraživač je napisao svoju voljenu priču o vanzemaljskom princu i njegovim međuzvezdanim putovanjima dok je bio u egzilu, nakon što je pobegao iz Francuske nakon nacističke invazije.

Traganje za odanošću

Gotovo se i ne zna da je knjiga u ruke izdavača stigla na krajnje neobičan način. Egziperi je u žurbi bacio izgužvanu kesu sa originalnim rukopisom i ilustracijama na sto kod svog prijatelja i odjurio u rat.

Na 140 rukom ispisanih stranica nalazila se gomila precrtanih rečenica, nečitkih pasaža, mrlja od kafe i tragova cigareta.

Rukopis je ostavio kao poklon, rekavši: “Želeo bih da ti ostavim nešto sjajno, ali ovo je sve što imam.”

Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia
 

Napisana poput bajke, ova knjiga za male i velike otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku dospelom sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavi.

Priča o stvarnom svetu, njegovim zabludama i grehovima

"Mali princ" je priča o stvarnom svetu, o čoveku, njegovim zabludama i grehovima, i otkrivanju najdubljih i najdragocenijih vrednosti postojanja.

Knjiga je prevedena na 361 jezika i dijalekata, uključujući jezik Inuita, Tuarega i Maja.

Adaptirana je u brojnim umetničkim formatima i medijima, uključujući audio-snimke, radio-drame, nastupe uživo, film, televiziju, balet i operu.

Printscreen/Ypitibe/ lepetitprincetv
 

Prema nekim procenama prodato je 140 miliona kopija "Malog princa" širom sveta, što čini ovo delo jednim od najbolje prodavanih i najviše prevođenih knjiga ikad objavljenih.

"Mali princ" poznat je i po svojim ilustracijama, koje je crtao sam autor.

Živi na vrlo maloj planeti sa zahtevnom ružom

..Kažete li im: „Dokaz da je mali princ postojao jeste to što je bio divan, što se smejao, što je želeo ovcu. Kad čovek želi ovcu, to je dokaz da postoji“, oni će slegnuti ramenima i smatraće vas detetom!

Međutim, ukoliko im saopštite: „Planeta s koje je došao mali princ jeste asteroid B612“, biće zadovoljni i neće vam više dosađivati pitanjima. Takvi su oni. Ne valja se zato na njih ljutiti. Deca moraju mnogo toga da praštaju odraslima..piše u "Malom princu".

Profimedia
 

Knjiga govori o dečaku koji živi na vrlo maloj planeti sa zahtevnom ružom, dva aktivna i jednim ugašenim vulkanom te sadnicama baobaba s kojima se treba boriti. Cvet i on se ne slažu najbolje, ruža je mrzovoljna i privlačna.

Mali princ odlučuje da krene na putovanje i istraži sedam planeta. Konačna stanica je Zemlja, gde sretne pilota koji je prinudno sleteo u pustinju.

"Mali princ" isnpirisan avionskom nesrećom

Antoan de Sent Egziperi je upamćen kao filantrop i pisac, ali njegovo glavno zanimanje bila je avijacija.

Profimedia
 

Njegova karijera u vazduhoplovstvu poslužila mu je kao povod za brojna dela, a baš je priča „Malog princa” delom inspirisana nesrećom koju je pisac doživeo.

De Sent Egziperi i njegov navigator su se 30. decembra srušili u libijskoj pustinji. Obojica su preživeli pad, ali su ostali zaglavljeni u pustinji. Četiri dana su lutali pustinjom i skoro umrli od dehidracije, sve dok slučajno nisu naleteli na beduina koji im je dao vodu i prevezao ih na sigurno.

Pre nego što su naišli na svog spasioca, počeli su da doživljavaju teške halucinacije kao posledicu ne uzimanja vode.  De Sent Egziperi je opširno pisao o ovom iskustvu u svojim memoarima "Vetar, pesak i zvezde", objavljenim 1939. godine.

Profimedia
 

De Sent Egziperijev avion je nestao iznad Sredozemnog mora tokom njegove devete izviđačke misije 31. jula 1944. i od tada se on smatra mrtvim.

Iako njegovo telo nikada nije pronađeno, ribar je pronašao njegovu srebrnu narukvicu u moru u blizini Marseja 1998. godine.

Dve godine kasnije ronilac amater naleteo je na olupinu aviona koji je odgovarao opisu de Sent Egziperijevog davno izgubljenog izviđačkog aviona, a francuske vlasti su pronašle letelicu 2003.

Otkrile su da je to zaista njegov avion i da se verovatno njegovo telo raspalo među talasima decenijama ranije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike