Mala priča o „Malom Princu“

12.10.2020

08:23 >> 13:56

0

Autor: Dejan Ćirić

Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.

Mala priča o „Malom Princu“
Copyright Profimedia

„Mali Princ“ je najpoznatije delo francuskog pisca i pilota Antoana de Sent Egziperija, iz 1943. godine, i jedna od najčuvenijih knjiga na svetu. Samo godinu dana nakon što je napisao ovo remek-delo, Egziperi je nastradao u vazduhu, tokom borbe u Drugom svetskom ratu. Nije doživeo objavljivanje „Malog Princa“ u svojoj otadžbini.

Magična novela, bezvremena i stvorena za sve generacije, i danas je aktuelna, čitana, tražena i popularna. „Mali Princ“ je svojevrsni fenomen koji je bio adaptiran za mnoge filmove, balet, televiziju, operu, ali i audio-snimke, radio-drame i nastupe uživo. Ova fantastična knjiga krasi mnoge dečje biblioteke sveta, ali i one ozbiljnije, jer u njoj pronalazimo odgovore na mnoga pitanja, i jedan poseban pogled na suštinu života, njegove prave vrednosti, prijateljstvo, ljubav, na to kako deca doživljavaju odrasle, i još toliko toga. Mašta je u ovoj knjizi dobila svoje ime i svoje lice, kroz koje se toliko suptilno, snažno i simbolično oslikava realnost čovečanstva.

Profimedia

Nije htela da je vidi kako plače. Bila je to vrlo ponosna ruža.

„I uvek ćete voleti?“

„Ne!“, reče ruža, „jednog dana ću uvenuti i onda će prestati da mi se dive.“

„Baš čudno“, reče Mali Princ, „da si ti moja ruža, ja bih te voleo i tada.“

Vreme koje si uložio oko svoje ruže čini tu ružu tako dragocenom.

Gotovo se i ne zna da je jedna od najpoznatijih knjiga svih vremena u ruke izdavača stigla na krajnje neobičan način. Egziperi je u žurbi bacio izgužvanu kesu sa originalnim rukopisom i ilustracijama na sto kod svog prijatelja i odjurio u rat. Na 140 rukom ispisanih stranica nalazila se gomila precrtanih rečenica, nečitkih pasaža, mrlja od kafe i tragova cigareta. Rukopis je ostavio kao poklon, rekavši: „Želeo bih da ti ostavim nešto sjajno, ali ovo je sve što imam.“

Profimedia

Večiti „Mali Princ“ spada u najprodavanije i najprevođenije knjige na svetu. Prodata je u više od 80 miliona primeraka, po nekim podacima čak i u 140 miliona kopija, i prevedena je na više od 360 jezika i dijalekata. Nosi titulu najboljeg dela 20. veka nastalog u Francuskoj, a u svetu postoji više od 200 različito dizajniranih korica ove knjige. Čudno drveće baobab, koje je Mali Princ svakog jutra morao da uklanja sa svoje planete, kako svojim korenjem ne bi progutalo njegov svet, u stvari je metafora koja opisuje naciste u njihovom pokušaju da zavladaju planetom. Inače, baobab je vrsta drveta koje živi i do hiljadu godina, a raste na teritoriji Madagaskara i Bliskog istoka. Verni Prinčev pratilac kroz avanture, lik lisice, inspirisan je vrstom lisice fenek koju, pored života u Sahari, karakterišu i veoma velike uši. Autor jednostavnih akvarel ilustracija u „Malom Princu“ bio je sam Egziperi. Sebe nije smatrao slikarom, ali je celog života voleo da crta i neprestano je skicirao male ljudske figure na komadićima papira. Piščeva supruga Konsuelo je, verovatno, bila inspiracija za prinčevu ružu. Zanimljivo je da pilot–narator i jedan od glavnih likova priče nijednom nije prikazan u knjizi. Pre nego što je evro uveden kao univerzala evropska valuta, na francuskoj novčanici od 50 franaka nalazio se lik Antoana de Sent Egziperija, kao i Mali Princ na svojoj planeti. Prestižni pariski „Mond“ u jednom svom članku proglasio je „Malog Princa“ jednom od 100 najboljih knjiga na svetu.

Čuveni citati iz „Malog Princa“:

„Sve odrasle osobe su najpre bili deca.“

„Oči su slepe. Treba tražiti srcem.“

„Mnogo je teže suditi sebi samome nego drugima. Ako uspeš sebi dobro suditi, znači da si pravi mudrac.“

„Deca moraju mnogo toga praštati odraslima.“

„Za sve ljude zvezde ne znače isto. Za jedne, koji putuju, zvezde su vodiči. Za druge, one su samo male svetiljke. Za učenjake, one su problemi. Za mog poslovnog čoveka one su bile zlato.“

„Uobraženi ljudi uvek čuju samo pohvale.“

„Čoveku nikad nije po volji, ma gde bio.“

„Odrasli su zaista čudni.“

„Govor je izvor svih nesporazuma.“

„Čovek je usamljen i među ljudima.“

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike