Dan kada je poginuo tvorac "Malog princa": Da sam znao da je to Egziperi nikada ga ne bih oborio

31.07.2021

16:14 >> 16:17

0

Poput Malog princa koji na kraju priče za odrasle koji odbijaju da odrastu misteriozno napušta planetu Zemlju, avion kojim je upravljao slavni pisac nestao je

Dan kada je poginuo tvorac "Malog princa": Da sam znao da je to Egziperi nikada ga ne bih oborio
Copyright Antoan de Sent Egziperi / Profimedia

“Čovek samo srcem dobro vidi. Suština se ne da sagledati očima”, tvrdio je pisac, zaljubljenik u visine i autor čuvene bajke “Mali princ” Antoan de Sent Egziperi, koji je rođen 29. juna 1900, a stradao na današnji dan 1944. kada su Nemci oborili njegov avion nad Mediteranom.

Sent-Egziperi je rođen u Lionu, u aristokratskoj katoličkoj porodici. Bio je treće od petoro dece. Njegov otac, izvršni direktor osiguravajuće kuće, umro je od moždanog udara, pre četvrtog rođendana sina. Smrt njegovog oca zahvatila je celu porodicu, pretvarajući njihov status u status “osiromašenih aristokrata”.

Sent-Egziperi je imao tri sestre i mlađeg plavokoseg brata, Fransoa, koji je u dobi od 15 godina umro od reumatske groznice. Tako da je sa 17 godina ostao jedini muškarac u porodici. Nakon što je dva puta propustio završne ispite na pripremnoj Mornaričkoj akademiji, Sent-Egziperi je počeo da studira arhitekturu, koju nije završio.

Godine 1921. je počeo vojnu službu kao vojnik osnovnog ranga. Pohađao je privatne časove letenja, a sledeće godine ponuđen mu je transfer iz Francuske vojske u Francusko ratno vazduhoplovstvo. Nakon jedne avionske nesreće pravi pauzu od letenja i posvećuje se pisanju.

Antoan de Sent Egziperi / Profimedia

Uspeh koji je doživeo posle objavljivanja priče “Avijatičar” u jednom časopisu motivisao ga je da napiše roman “Južna pošta”, sagu o životu pilota koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim rizicima. Pored “žeđi za avanturama” autor opisuje i svoja osećanja prema književnici Luizi de Vilmorin.

Iste motive De Sent Egziperi koristio je i u romanu “Noćni let” u kojem piše: “Trideset hiljada pisama bezbedno je stiglo do vas. Avionska kompanija isporučila vam je dragocenu poštu, vredniju od života. Ljubavnici, budite strpljivi. Pisma vam stižu u vatri zalaska sunca”.

Avanturista nemirnog duha uglavnom je pronalazio inspiraciju u letovima po Dalekom Istoku, kao i u brojnim ljubavnim vezama, ali Konsuelo Sunsin Sandoval de Gomez smatra se najvećom muzom De Sent Egziperija. Zanosna mlada udovica upoznala je pisca i avijatičara početkom tridesetih godina prošlog veka u Argentini, i ubrzo stupila u brak sa njim. Supružnici su uživali u čestim putovanjima po Evropi i Sjedinjenim Državama, ali njihov zajednički život bio je obeležen i neverstvima i bolom.

Antoan de Sent Egziperi / Profimedia

Najveće svedočanstvo ljubavi koje je pisac osećao prema supruzi predstavlja, kako mnogi biografi smatraju, ruža koju Mali princ brižljivo neguje i koja mu zadaje mnogo muka.

Mada se Konsuelo takođe bavila pisanjem, njena priča o ljubavi prema De Sent Egziperiju objavljena je posthumno, tek 1999. godine. Roman pod nazivom “Povest o ruži” postao je bestseler i preveden je na 16 jezika.

Poput Malog princa koji na kraju “priče za odrasle koji odbijaju da odrastu” misteriozno napušta planetu Zemlju, avion kojim je upravljao slavni pisac nestao je 31. jula 1944. u borbenoj misiji. Duže od pola veka kružile su razne priče o njegovoj smrti, a ostaci letelice pronađeni su 2000. u blizini ostrva Riu, kod Marseja i sa dna mora izvučeni 2003, kada je serijski broj na pilotskoj kabini potvrdio autentičnost olupine. Nemački pilot Horst Ripert obelodanio je da je oborio De Sent Egziperijev avion rekavši: “Da sam znao da je to Sent Egziperi, nikada ga ne bih oborio”, ispričao je svojevremeno Ripert.

Mali princ / Profimedia

Egziperijeva zapažena dela su “Pravac jug”, “Smisao života”, “Ratni pilot”, “Citadela” i “Zemlja ljudi”. Međutim njegovo najznačajnije delo je svakako “Mali Princ”. Sent-Egziperi je tu knjigu napisao u oktobru 1942. godine. Prvi put je objavljena mesecima kasnije, početkom 1943. i na engleskom i francuskom jeziku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gotovo se i ne zna da je jedna od najpoznatijih knjiga svih vremena u ruke izdavača stigla na krajnje neobičan način. Egziperi je u žurbi bacio izgužvanu kesu sa originalnim rukopisom i ilustracijama na sto kod svog prijatelja i odjurio u rat. Na 140 rukom ispisanih stranica nalazila se gomila precrtanih rečenica, nečitkih pasaža, mrlja od kafe i tragova cigareta. Rukopis je ostavio kao poklon, rekavši: “Želeo bih da ti ostavim nešto sjajno, ali ovo je sve što imam.”

Pročitajte još

Autor jednostavnih akvarel ilustracija u “Malom Princu“ bio je sam Egziperi. Sebe nije smatrao slikarom, ali je celog života voleo da crta i neprestano je skicirao male ljudske figure na komadićima papira.

Mali princ / Profimedia

Smatra se da je čudno drveće baobab, koje je Mali Princ svakog jutra morao da uklanja sa svoje planete, kako svojim korenjem ne bi progutalo njegov svet, u stvari je metafora koja opisuje naciste u njihovom pokušaju da zavladaju planetom. Pre nego što je evro uveden kao univerzala evropska valuta, na francuskoj novčanici od 50 franaka nalazio se lik Antoana de Sent Egziperija, kao i Mali Princ na svojoj planeti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike