Neobjavljeni rukopis i crteži „Malog princa“ prvi put u Parizu (FOTO)

17.02.2022

10:15

0

„Uvek postoji misterija oko ovog dela. Svaki pojedinačni list donosi neku enigmu“, ističe kustos Muzeja dekorativne umetnosti Alban Kerisije

Neobjavljeni rukopis i crteži „Malog princa“ prvi put u Parizu (FOTO)
profimedia-0662978274 - Copyright Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia

Rukopis i crteži „Malog princa“ ove nedelje prvi put putuju u Francusku u okviru izložbe o njegovom legendarnom autoru Antoanu de Sent Egziperiju.

Pilot-istraživač je napisao svoju voljenu priču o vanzemaljskom princu i njegovim međuzvezdanim putovanjima dok je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama 1942. godine, nakon što je pobegao iz Francuske nakon nacističke invazije.

Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia
 

Sledeće godine je napustio SAD da bi se borio na severnoafričkom frontu, ostavljajući rukopis svojoj ljubavnici, novinarki Silviji Hamilton, koja ga je prodala biblioteci i muzeju Morgan 1968. godine.

„Prinčeva“ prva poseta Parizu deo je izložbe „Upoznavanje Malog princa“ u Muzeju dekorativne umetnosti. Među izloženim blagom su originalni akvareli asteroidnog doma Malog princa i heroja u dugačkom kaputu sa crvenim reverima, prenosi AFP.

Sent-Egziperi je nestao tokom misije preko Mediterana u julu 1944, i nikada nije saznao za svetski uspeh njegove knjige, koja je tada objavljena samo u Americi.

Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia
 

Izložba pokazuje koliko je priča bila u stvaranju, uz pismo njegovoj budućoj supruzi iz 1930. godine, u kome on iznosi svoju ideju o „detetu koje otkriva blago i postaje melanholično“.

Takođe vidimo šta je ostalo „u montaži“ - likovi među kojima su puž, sakupljač leptira i stari par koji juri princa iz doma. Ili odbačeni početak u kome narator priznaje da ne zna da nacrta avion.

Izložba "Upoznavanje Malog princa", Pariz/Profimedia
 

- Uvek postoji misterija oko ovog dela. Svaki pojedinačni list donosi neku enigmu - rekao je kustos Alban Kerisije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike