Kako je generacija Z zavolela knjige: Za sve je zaslužan jedan hešteg

27.03.2023

13:01

0

Mladi ipak više vole slova na papiru

Kako je generacija Z zavolela knjige: Za sve je zaslužan jedan hešteg
Copyright Profimedia

Mladima se najčešće zamera da ne vole da čitaju, i da stalno "bulje" u internet. Međutim najnovija istraživanja pokazuju da je istina potpuno drugačija.

Čuvena generacija Z, nasuprot utvrđenim mišljenjima, voli da čita štampane knjige. Podsetimo, generaciji Z pripadaju svi oni koji su rođeni između 1997. i 2015. godine.

Profimedia
 

Najnovija istraživanja pokazuju da ova generacija više voli da čita slova na papiru nego E-knjigu.

Navike uticale na bolju prodaju knjiga

Prodaja knjiga u SAD i Velikoj Britaniji je porasla za dve godine, govore najnoviji podaci konsultantske kuće McKinsey.

Prodaja u Americi je 2021. godine dostigla brojku od 843 miliona prodatih knjiga, dok je prošle godine prodato 789 miliona primeraka.

Profimedia
 

Tajna možda nije toliko u ljubavi prema knjigama već u navikama Z generacije jer, iako su zadubljeni u telefone, kada je o knjizi reč pripadnici ove generacije vole da čitaju slova sa papira.

Ovo je ujedno primer kako se trendovi sa društvenih mreža mogu preliti i u realan život, a najbolji primer koji dokazuje ovu tvrdnju je hešteg #BookTook na TikToku koji je doprineo popularizaciji knjiga.

Miris knjiga je neprevaziđen

Istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da su štampane knjige među kupcima starosne dobi između 13 i 24. godine, najpopularniji vid čitanja.

Profimedia
 

- Ne postoji ništa što se može porediti sa osećajem listanja stranica na kauču ili plaži - izjavila je dvadesetrogodišnja Madalyn Boyd za Insider. Ona je dodala da iako su E-knjige praktične, posebno na putovanjima, ništa ne može da prevaziđe štampanu knjigu, ističuči da je miris pravih knjiga nešto sasvim lično.

E-knjige nisu praktične

Dvdesetjednogodišnji student Oksforda Wang Sum Luk je izjavio da je ranije koristio E-knjige tokom učenja ali se pokazalo da su one nepraktične.

Profimedia
 

- Kada čitam štampanu knjigu ne osećam toliko veliko naprezanje očiju, a i lakše se fokusiram na sadržaj kada mi je isključen računar - kaže ovaj student.

Istraživanje u SAD je pokazalo da 70 odsto ispitanika između 18 i 29 godina čita štampane knjige. Više od 80 odsto njih je izjavilo da čita knjige u oba formata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike