Šta nas ove godine očekuje u Kanu: Almodovar, Skorseze, Venders i poslednji Godarov film

04.04.2023

08:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Predsednik žirija će biti Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film „Trougao tuge“

Šta nas ove godine očekuje u Kanu: Almodovar, Skorseze, Venders i poslednji Godarov film
Penelope Kruz - Copyright Profimedia

Ovogodišnji Kanski festival biće održan od 16. do 27. maja, a nedavno je potvrđeno da će prestižnu filmsku smotru na Kroazeti otvoriti novi film Pedra Almodovara “Strange Ways of Life”, sa Pedrom Paskalom i Itanom Houkom u glavnim ulogama.

Profimedia
 

Pre samo nekoliko dana stigla je i zvanična informacija da će najnovije ostvarenje Martina Skorsezea „Ubistva pod cvetnim mesecom“, osim što će imati svetsku premijeru biti i u glavnoj takmičarskoj selekciji.

Profimedia
 

Favoriti za Zlatnu palmu

Na festivalu će biti predstavljen i peti nastavak „Indijane Džonsa“, a kada se radi o filmovima koji će biti u trci za Zlanu palmu, pored Skorsezea, spominju se i “Dead Leaves” (Aki Kaurismeki), “About Dry Grasses” (Nuri Bilge Džejlan), “Asteroid City” (Ves Anderson) i “The Old Oak” (Ken Louč).

Kanski festival/ Profimedia
 

Predviđa se da će i premijerno biti prikazan najnoviji film Jorgosa Lantimosa  “Poor Things”, kao i „Tokyo Toilet“ Vima Vendersa.

Italijanski filmovi

U konkurenciji bi, prema predviđanjima svetskih filmskih magazina, ove godine mogao da se nađe i veći broj italijanskih filmova, jer kinematografija ove zemlje u protekle dve godine beleži vrhunske rezultate na globalnom nivou.

75. Kanski festival/Profimedia
 

U skladu sa tim velika je mogućnost da će nove naslove predstaviti Marko Belokijo (“La Conversione”), Nani Moreti (“Il Sol Dell'Avvenire”) i Mateo Garone (“Io Capitano”).

Poslednje Godarovo delo

Ono što je izvesno je da će premijerno biti prikazano poslednje delo slavnog Žan-Lika Godara, koji je preminuo prošle godine. U pitanju je film “Funny Wars”, koji traje dvadeset minuta. Za sada nije poznato više detalja o ovom ostvarenju, osim da je postprodukcija završena nakon smrti čuvenog reditelja.  

Vianney Le Caer/Invision/AP
 

Predsednik žirija će Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme za film „Trougao tuge“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike