Ekskluzivno iz Kana za 24sedam! Igor Stanković: Srpski koktel u zabranjenoj vili i spektakl na plaži kakav se ne pamti (FOTO/VIDEO)

27.05.2022

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Sve što sam video je bilo apsolutno holivudski“, ističe naš sagovornik

Ekskluzivno iz Kana za 24sedam! Igor Stanković: Srpski koktel u zabranjenoj vili i spektakl na plaži kakav se ne pamti (FOTO/VIDEO)
collage(2) (3) - Copyright Igor Stanković, Kanski festival 2022. Promo/MCF/Profimedia

75. Kanski festival je poslednjih dana glavna svetska vest kada je u pitanju sedma umetnost, što i ne čudi, s obzirom na to da je posle pandemije Kroazeta zasijala u punom sjaju, možda i više nego tokom prethodnih godina.

Veliki filmovi, veličanstvene premijere, holivudske i evropske zvezde, magija crvenog tepiha, žurke, skandali, fascinantne toalete... sve se ponovo vratilo u Kan, čineći Azurnu obalu centrom filmske industrije, glamura, senzacija i spektakla.  

Tanjug
 

Korona, kako kaže naš sagovornik Igor Stanković, direktor MegaCom Filma i mts Dvorane, kao da nije ni postojala, a maske su sada nešto što izgleda kao daleka prošlost koje se nerado sećamo.

Igor Stanković Foto: Privatna arhiva/Igor Stanković
 

Stanković, koji je ujedno i direktor Festivala Autorskog Filma, osnivač Kids Film Fest-a kao i idejni tvorac Dunav Film Fest-a, bio je član žirija Director’s Fortnight selekcije, u okviru koje je dodeljena nagrada Europa Cinemas Label filmu „One Fine Morning“ francuske rediteljke Mije Hansen-Lav.

Nagradu u ovoj selekciji dodeljuje žiri sastavljen od četiri najznačajnija Europa Cinemas prikazivača u Evropi za tekuću godinu.

Tanjug
 

U predahu između gledanja filmova, žurki, premijera i svega što dane provedene u Kanu čini toliko uzbudljivim i nezaboravnim, Igor Stanković je ekskluzivno za 24sedam podelio svoje impresije o nekim od ovogodišnjih najupečatljivijih dešavanja na Kroazeti.

- Tek je pred kraj festivala malo spala tenzija oko Marketa kome sam prisustvovao gotovo svih ovih dana, jer je profesionalni filmski Market u Kanu jedan od najvećih u svetu, pored onog u Berlinu i u Americi. Iz ove perspektive, izgleda mi kao da sam ovde dva meseca, ali je iskustvo zaista neponovljivo - ističe Stanković na početku razgovora.

- Film „Final Cut“, koji je otvorio Kan, pratilo je mnogo kontroverzi, ali istovremeno i sjajne reakcije. Pre neko veče je održana svetska premijera filma „Elvis“ Baza Lurmana, sa do sada neviđenim partijem. Retko se, tokom svih decenija festivala, dešavalo da zatvore jednu od plaža na dva dana kako bi pripremili set, rasvetu, muziku i sve što ide uz to, a sada su to učinili i sve što sam video je bilo apsolutno holivudski.

Igor Stanković posebno ističe ceremoniju obeležavanja 75. godina Kanskog festivala kojoj je takođe prisustvovao, uz najveće zvezde francuske i svetske kinematografije.

- U danu kada je održana premijera srpske koprodukcije - filma „Brana“, u Directors’ Fortnight-u, u dvorani „Limijer“, glavnoj sali festivala, pre premijere filma Luja Garela „The Innocent“, svečanom ceremonijom je obeleženo 75 godina Kanskog festivala.

Na sceni je bilo preko stotinu velikih zvezda uključujući Giljerma Del Tora, Gaela Garsiju Bernala, Baza Lurmana, Vima Vendersa, braću Darden i mnoge druge. Bukvalno nije bilo nikoga ko nešto znači u francuskoj kinematografiji a da nije bio na sceni. Zaista je bilo spektakularno videti sva ta velika imena francuskog, evropskog ali i svetskog filma.

 

Što se tiče favorita za koje se ove godine predviđa da će osvojiti Zlatnu palmu, mnogo toga se priča, kritika i publika, kao po nepisanom pravilu, nemaju isti ukus, ali su moguća i iznenađenja.

- Pored filmova u konkurenciji Directors’ Fortnight, gde mi je, kao članu žirija, bila obaveza da odgledam sva ostvarenja, uspeo sam da pogledam i filmove iz glavne konkurencije - kaže Stanković i navodi i da ga je fascinirao film „The Stars at Noon“ Kler Deni.

- U pitanju je zaista izuzetan film, ali su različite teorije koje se svakog dana mogu čuti o pobedniku 75. Kana. Naravno, postoje favoriti, a jedan od njih je film „Broker“ Hirokazua Korede, „Triangle of Sadness“ Rubena Estlunda, „EO“ Jiržija Skolimovskog i mnogi drugi.

Naravno, kritika ima podeljeno mišljenje, pa filmove koje sam nabrojao nije ocenila kao favorite i po njihovom ukusu, ali videćemo - ističe Stanković i dodaje da je Kanski festival ove godine mnogo veći nego prethodnih, čak i pre pandemije, kada govorimo o imenima koja su se pojavila, jer su mnogi, upravo zbog kovida, čuvali svoje filmove za zvanično, pravo, „živo“ izdanje i svetsku premijeru na ovom festivalu.

 

- Zanimljivo je da se upućuje na to da se maske nose u zatvorenim prostorima, ali Francuska je ukinula sve mere i ne postoji obaveza nošenja, čak ni u javnom prevozu. Preporuka je da se maske nose u dvoranama i salama za projekcije filmova, ali bukvalno kao da se kovid nikada nije ni desio - tvrdi naš sagovornik.

- Zaista ih niko ne nosi i to jeste mali kuriozitet, ali ne kao neodgovornost, nego jednostavno ne postoji nikakva obaveza. Na ulascima u objekte nalaze se samo bezbednosne kontrole.

Što se tiče predstavljanja srpske kinematografije u Kanu, Stanković kaže da delimo istu sudbinu kao i ostale zemlje Jugoistočne Evrope, ali da, ipak, ne prolazimo neprimećeni, naprotiv.

Kan 2021 Promo/ Jugoslovenska kinoteka
 

- Naš paviljon nije baš na centralnom mestu, nego malo sa strane, ali to nije samo naša, već realno sudbina svih zemalja Jugoistočne Evrope. Sa nama u paviljonu su Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kipar i Bugarska. Ono što je važno reći je da Srbija imala svoju koktel zabavu u vili, što je malo neuobičajeno jer su vile zabranjene za žurke.

To je novo pravilo od pre nekoliko godina, kao i to da sve žurke, kako u zatvorenim prostorima, tako i na plažama, moraju da se završe do 2 sata iza ponoći, jer su se stanovnici Kana žalili na buku. Koktel je organizovan povodom filma „Brana“ i bilo je lepo sresti sve Srbe koji su u Kanu, ali i sve naše prijatelje koje smo pozvali na zabavu - zaključuje Igor Stanković.

Veliko finale je sutra, a ceo svet iščekuje da vidi novog dobitnika Zlatne palme i ceremoniju zatvaranja 75. Kanskog festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike