Nenad Jezdić maestralan kao Bora Šnajder: Višeminutne ovacije na premijeri čuvene predstave (FOTO)

17.03.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo delo je prvi put izvedeno 1967. godine

Nenad Jezdić maestralan kao Bora Šnajder: Višeminutne ovacije na premijeri čuvene predstave (FOTO)
Predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" - Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera predstave "Razvojni put Bore šnajdera" Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina održana je sinoć na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. 

Izuzetnu glumačku postavu predvodio je Nenad Jezdić u naslovnoj ulozi.

- Ovo je drama plejade ljudi, o onima koji grade i razgrađuju, a ne o onima koji ruše. Bora Šnajder je naš daleki rođak i predak, postojao je i postoji i danas - rekao je glumac nedavno, najavljujući predstavu na konferenciji za novinare.

Promo/Nebojša Babić
 

Najbolja drama

Osim Jezdića, sinoć su višeminutne ovacije publike u JDP-u svojom igrom izmamili i Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Irfan Mensur, Branka Šelić, Lazar Đukić, Ognjen Nikola Radulović, Đorđe Pantović, Luka Lopičić, Katarina Rajković, Anđela Kuzmanović, Dunja Antić, Jana Rokić, Lana Vukašinović i Rade Stojiljković.

Promo/Nebojša Babić
 

Delo "Razvojni put Bore Šnajdera" prvi put je izvedeno 1967. godine, a Popović je tada osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu.

Po izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, "Bora Šnajder" proglašen je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

Kapitalno delo Ace Popovića

Najavljujući premijeru predstave, reditelj Egon Savin je rekao da je Aleksandar Popović napisao preko 40 drama.

- Svakako je najplodniji srpski dramski pisac, a paradoksalno je retko igran. Od tih 40, po mom mišljenju, sigurno 10 drama mu spada u sam vrh evropske dramske književnosti. Drama o Bori Šnajderu je njegovo kapitalno delo, a takođe je retko igrano. Komad je napisan u nezgodno vreme socijalizma i nije dočekan sa dobrodošlicom. Ipak, Aca je preživeo i preživeće, tako da je uz Steriju i Nušića, Popović naš najznačajniji dramski pisac - ističe Savin.

Dramaturg predstave je Božo Koprivica, scenograf Egon Savin, kostimograf Lana Cvijanović, a za scenski govor bila je zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike