Milan Marić i Nataša Ninković u mraku velike tragedije: „Edip“ premijerno na sceni JDP (FOTO)

16.09.2022

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U predstavi igraju i Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Ðurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić

Milan Marić i Nataša Ninković u mraku velike tragedije: „Edip“ premijerno na sceni JDP (FOTO)
Edip foto Nebojsa Babic 13 - Copyright Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić

Predstava “Edip” prema čuvenoj drami Sofokla, u režiji Vita Taufera, biće premijerno izvedena u subotu, 17. septembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na velikoj sceni "Ljuba Tadić", najavila je autorska i glumačka ekipa na konferenciji za medije.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi je Milan Marić, a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Ðurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Upravnica JDP-a Tamara Vučković istakla je koliko su svi ponosni što konačno prvi put u ovom teatru režira veliki slovenački dramski umetnik Vito Taufer. Ona je takođe rekla da je antička drama retko igrana u JDP i da joj je krivo što ih nije bilo više, jer "svaka generacija bi trebalo da ima svog Edipa".

Vito Taufer je približio svoju nameru da je želeo postaviti "Edipa" na način kako publika danas tu predstavu može prihvatiti.

- Komad "Edip" vidim kao psihološku krimi dramu, tako se danas čita. Bio je svima nama dugotrajan proces, jer je "Edip" težak zadatak, kompleksna drama. Glumci su počeli da žive svoje uloge i naš koncept je bio post-post dramski pristup - objasnio je Taufer i dodao da se delo može definisati i kao psihološko realistični komad.

Predstava "Edip" Promo/JDP
 

Reditelj iz Slovenije je napomenuo da je ova drama fenomenalan glumački materijal i da je idealna samo za vrhunski glumački ansambl, što je u potpunosti dobio u JDP-u.

- Psihološki karakteri živih, pravih ljudi pred nama na sceni su bili inspirativni i najvažniji u našem radu i to smo postigli - zaključio je reditelj.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Milan Marić kao kompleksan antijunak Edip, izjavio je da mu najnovija uloga predstavlja neverovatno zadovoljstvo.

- Kada se suočite sa carom Edipom, gde morate da se probijate kroz taj jezik, misli i stihove, nekad se obeshrabrite. Svaki odgovor postavlja nova pitanja i tako u beskraj, želite stalno da idete dalje, samo napred - rekao je glumac.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Nataša Ninković tumači lik Jokaste i otkriva da, nakon studentskih dana, prvi put igra antičku dramu.

- Kada sam dobila poziv od JDP-a da radim "Edipa", znala sam odmah da ova verzija neće biti klasika, ali ovo što smo uradili i postigli nisam nimalo očekivala. Volim Sofokla, posebno taj njegov minimalizam, ali sam se plašila dubokog mraka i velike tragedije koju njegova drama nosi - izjavila je Ninkovićeva i dodala da lično nije ljubitelj antičke drame jer joj je glumački senzibilitet drugačiji, ali da je "Edip" nešto sasvim posebno.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Glumica je pohvalila kolegu Milana Marića.

- Zahvalna sam reditelju na ovom iskustvu, a briga, strpljenje i posvećenost koju je Marić imao sa mnom je zaista izuzetna, posebno onda kada je ovaj komad za nas glumce ponekad delovao nepremostivo - zaključila je Nataša Ninković.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Srđan Timarov igra Kreonta i smatra da danas klasika i antika ne moraju nužno da se igraju svečano, po nekim pravilima, te da će sve predrasude o starogrčkoj drami koje je on imao, kao i mnogi drugi, biti razbijene.

- Antika je danas u ovom vremenu više nego ikad živa, važna i uzbudljiva, a da se ne posmatra samo kao visoka literatura. Milan Marić je sjajan primer glumca koji u procesu rada posvećeno stvara srcem i gradi veliku uloga - ističe Timarov.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Zoran Cvijanović imao je duhovit osvrt na ovu antičku tragediju.

- Mislim da sam od cele ekipe ja ubedljivo najsrećniji, pre svega mi je drago što smo skoro istih godina antički komad i ja - rekao je Cvijanović i nasmejao prisutne.

Glumac koji igra Glasnika iz Korinta smatra da je zaista potrebno da nove generacije čitaju starogrčke komade i da ih gledaju na pozornici u novim tumačenjima, jer imaju terapeutsko dejstvo i odjek.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

- Moja prva predstava u JDP-u je bila "Hrvatski Faust" i tada su Miki Manojlović i Aleksandar Berček imali godina koliko sada ima Milan Marić, što je veoma zanimljivo - primetio je Zoran Cvijanović.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Bojan Dimitrijević glumi Tiresiju, i otkriva koliko je ovo bio naporan proces, težak materijal koji prevazilazi njegove glumačke i ljudske sposobnosti, te da su tek pre nekoliko dana na probama došli do pravog rešenja njegovog karaktera.

- Bilo je veoma zahtevno, uzbudljivo i izazovno. Ostvarili smo vrhunski umetnički čin, ponovo imamo hit koji korespondira sa širokim spektrom publike, na šta smo svi ponosni - zaključio je Dimitrijević.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Aleksandar Ðurica će nastupiti u ulozi sveštenika i primetio je da su svi glumci i ekipa razmenili svoje energije, što je za njega veoma važno, i kada su zajednički zgusnuli svoje senzibilitete i umetnička bića, rezultat je bio sjajan.

Predstava "Edip", JDP Promo/Nebojša Babić
 

Mladi glumac Joakim Tasić u ulozi Glasnika iz Dvora podvukao je da je traganje za istinom suština drame "Edip", te da je istina veoma važna sada u svima nama, i da će ta istina biti vidljiva na svakom njihovom izvođenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike