Pet godina bez Nebojše Glogovca: Zvezdani trag koji će uvek svetleti (VIDEO)

09.02.2023

11:00

0

"Svaki put kad pričam o njemu, setim se da zapravo nije tu. A u stvari – tu je. Na toliko načina…"

Pet godina bez Nebojše Glogovca: Zvezdani trag koji će uvek svetleti (VIDEO)
Nebojša Glogovac - Copyright Ivica Veselinov/ATAImages

Celog života bio je zaljubljen u glumu, i bio je joj je predan, uvek, osim poslednja dva meseca života, kada ga je bolest otela od svih nas - pozorišta, filma, kolega, porodice, vernih obožavalaca njegovog glumačkog rada...

Danas se navršava pet godina od smrti Nebojše Glogovca, princa glume. Teško je poverovati da je zauvek otišao i da se neće vratiti... Pet dugih godina, u iščekivanju da je to bio samo loš san, ali nije...

Glogovac je preminuo od teškog oblika karcinoma pluća. Za bolest je saznao u decembru 2017, kada je potražio pomoć u jednoj nemačkoj klinici, gde se analize rade pet dana, ali mu je već trećeg saopšteno da neće moći da se izleči.

Antonio Ahel/ATA Images/Z. Milutinović
Nebojša Glogovac

Nema dana da na njegovom grobu ne zateknem cvet

Po povratku u Srbiju odlučio je da vreme koje mu je ostalo provede sa svoje troje dece, sinovima Mihajlom i Gavrilom i ćerkom Sunčicom.

- Nema dana da na njegovom grobu ne zateknem cvet. Imao je očigledno mnogo poštovalaca. Nadgrobna ploča je uvek sređena, obrisana, par sveća gori... Drago mi je zbog toga - ispričao je  Milovan Glogovac, otac Nebojše Glogovca, gostujući u emisiji "Dok anđeli spavaju" .

Poslednje dane proveo je sa suprugom Milicom.

- Jako mi je čudno. Svaki put kad pričam o njemu, setim se da zapravo nije tu. A u stvari – tu je. Na toliko načina… to je činjenica - izjavila je nedavno Milica.

ATAImages/Ivica Veselinov
Nebojša Glogovac

Beograđanin postao zahvaljujući glumi

Nebojša Glogovac dane detinjstva proveo je u Pančevu, a Beograđanin je postao zahavljujući glumi.

- Veliki gradovi se dele na nekoliko malih gradova. Teško je reći - ja sam iz Beograda. Mislim da je realnije govoriti: ja sam iz Zemuna, sa Dorćola, Palilule… Beograd je ogroman pojam i različiti krajevi znaju da se međusobno dosta razlikuju.

U okviru svake celine postoji neka vrsta karakterističnog običajnog ponašanja. Beograd kao skup tih gradova jeste malo izazov. Treba imati jaku mentalnu i duhovnu orijentaciju da se ne pogubiš i kreneš da osvajaš Beograd, da te ne povuče ta gomila izazova - ispričao je Glogi, kako su ga zvali prijatelji i kolege, u svom poslednjem intervjuu za "011 Info" .

Zanimljivi su bili i njegov pogled na glumu i način kako prilazi svakoj ulozi.

- Postoji više načina na koje to može da se radi. Jedan je da se za film uzme par miliona i budeš miran finansijski, možeš da se posvetiš radu na sledećem filmu. Onda, kao Džeremi Ajrons, ako treba da igraš sajdžiju, izučavaš časovničarski zanat i živiš taj život.

Kod nas to ide iz meseca u mesec, te stvari funkcionišu na osnovu prethodnog znanja i iskustva. Ja više pokušavam da se mentalno uživim jer ne mogu da živim porodičan život a da sam negde tamo u liku. Nego u časovima samoće razmišljam o ulozi, dumam o tome šta, kako... To me uzbuđuje - pričao je Glogovac.

Antonio Ahel/ATA Images/Z. Milutinović
Nebojša Glogovac

Za sve je kriv Milenko Zablaćanski

Nebojša je studirao psihologiju dve godine, ali sudbina je htela drugačije. Na kraju je na njegov profesionalni put, ispostaviće se kasnije, najviše uticao Milenko Zablaćanski, sa kojim je je bio sjajan tandem u seriji "Porodično blago":

- Vuklo me je. Pokojni Milenko Zablaćanski me je nagovorio. Meni nije bilo toliko važno da upisujem akademiju i da se time bavim ceo život. Bilo mi je drago da se bavim time u amaterskom pozorištu. Prvo sam upisao psihologiju i studirao je dve godine. Međutim, kako smo radili predstave u amaterskom pozorištu u Pančevu, Milenko me je startovao - ajde, ajde, ajde, ohrabrio me je i spremio za prijemni. Sve je to bilo kao da sam navođen, a nisam bio baš ni svestan toga - rekao je u svom poslednjem intervjuu Glogovac.

Nebojšu su voleli svi, teško je bilo odoleti njegovom glumačkom talentu i šarmu koji mu je bio urođen.

Njegovo matično pozorište, Jugoslovensko dramsko, uputilo je inicijativu da jedna ulica u gradu ponese njegovo ime.

‒ Mislim da je u toku neka birokratska procedura, nisam upućena, ali sigurna sam da će se to dogoditi, jer verujem da bi to ljudi voleli. Nastojim da njegov lik i rad odvojim od onoga što smo bili mi, ali naravno da bih bila srećna da ćerki kažem: Ovo je ulica koja nosi ime tvog tate. To bi bilo lepo. On to zaslužuje i sigurna sam da svi mislimo da mu to i pripada. Treba da odnegujemo bolje i trajnije vrednosti. On je heroj i legenda, važan primer mladim ljudima. Bio je to i ostao. Verujem da dobra dela žive – ispričala je nedavno njegova supruga Milica Glogovac.

Sa njom je dobio ćerku Sunčicu, koja je bila beba kada je preminuo, a sa prethodnom suprugom Minom, slikarkom, ima dvoje dece, sinove Gavrila i Miloša.

To čudesno biće sa božjim darom

Z. Milutinovic/ATAImages
Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac je govorio da partneri u braku s vremenom skidaju kožu i meso, i tako sve do duše.

- Brak je neka vrsta prijateljstva, jednog veoma jakog ortakluka koji ima i svoju seksualnu komponentu, što dodatno doprinosi čvrstini odnosa - smatrao je legendarni glumac.

Nebojša Glogovac je odigrao brojne uloge i svakoj je dao svoj pečat. Radio je sa najboljima.

– Nakon premijere pitali su me gde sam našao to čudesno biće. Taj dečak je zaista imao nešto što je božji dar, a kasnije sam saznao da je svešteničko dete – prisetio se veliki reditelj Dejan Mijač, na promociji knjige "Glogi" koju je napisao Aleksandar Đuričić.

– Kažu da je živeo samo 49 godina, međutim, kad pogledamo šta je ostavio iza sebe, uloge, prijatelje, decu i sve strasti, siguran sam da je živeo mnogo duže – kaže autor ove knjige.

Nebojša Glogovac je otišao od nas tačno pre pet godina, ali ono što je ostavio iza sebe je jedan veliki zvezdani trag koji se nikada neće ugasiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike