Najkrvavija Šekspirova tragedija oduševila publiku: Ovacije na premijeri predstave "Tit Andronik" (FOTO)

27.12.2022

09:01

0

Komad se bavi pitanjima pravde, mržnje, osvete i nemilosrdne borbe za vlast

Najkrvavija Šekspirova tragedija oduševila publiku: Ovacije na premijeri predstave "Tit Andronik" (FOTO)
Predstava "Tit Andronik" - Copyright Promo/Nebojša Babić

Predstava "Tit Andronik" Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, premijerno je izvedena sinoć na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Prvu Šekspirovu tragediju oživeli su na sceni JDP-a Goran Šušljik, Anđelika Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović, Joakim Tasić, Lazar Đukić, Luka Sević, Dragan Sekulić, Petar Petrović, Luka Antonijević, Mladen Lero i Milan Bobić.

Promo/Nebojša Babić
 

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je Andraš Urban, kostimograf Lina Leković, kompozitor Irena Popović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Popularnost koja ne jenjava

"Tit Andronik" je nesumnjivo najbrutalnija Šekspirova tragedija. Bavi se pitanjima pravde, mržnje, osvete i nemilosrdne borbe za vlast.

Iako je tokom XVII veka, kada je nastala, naišla na ogromno odobravanje i neverovatan uspeh, tragedija kasnije nailazi na oštru osudu kritike, te biva dugo zanemarena, da bi sredinom 20. veka ponovo doživela popularnost koja od tada neprekidno raste.

Promo/Nebojša Babić
 

Osim što se sve češće igra na scenama širom sveta, drama "Tit Andronik" je nekoliko puta ekranizovana, a poslužila je i kao inspiracija čitavom nizu dela iz oblasti književnosti i popularne kulture.

Osveta ili pravda

Reditelj Andraš Urban, kome je ovo prva saradnja sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem, u svom čitanju ove krvave tragedije provlači Šekspirove teme kroz kontekst sadašnjeg trenutka, postavljajući pitanja da li smo kao ljudi od tada do danas napredovali ili smo i dalje skloniji da posegnemo za osvetom nego za pravdom.

Publika je višeminutnim ovacijama ispratila protagoniste predstave sa scene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike