Sloboda Mićalović u ulozi bez imena: Ko je Ona? (FOTO)

01.02.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava „Vatre“ je prva koprodukcija JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone

Sloboda Mićalović u ulozi bez imena: Ko je Ona? (FOTO)
Copyright Promo/Nebojša Babić

Premijera predstave "Vatre" Marije Velasko, bazirane na istoimenom proznom delu Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, biće održana 2. februara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavila je autorska i glumačka ekipa na konferenciji za medije.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Novi projekat je prva koprodukcija JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone, kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i glumci iz spomenutog teatra iz Barselone - Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan.

Promo/Nebojša Babić
 

Predivno pozorište

Adaptaciju knjige priča zasnovane na mitovima potpisuje Marija Velasko, rođena u Španiji 1984. godine, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica mnogih značajnih literarnih i teatarskih priznanja.

Rediteljka predstave Karma Portačeli, jedna od vodećih evropskih dramskih autorki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, istakla je da je iz više razloga prihvatila angažman u JDP.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Imate pre svega zaista sjajno, predivno pozorište, idealno za rad. A upravnica Tamara Vučković je prvo izuzetna osoba, a onda i uspešan lider u ovom poslu sa izvanrednim timom u pozorištu. Svi glumci u predstavi "Vatre" su stvarno posebni - istakla je španska rediteljka koja prvi put radi u Srbiji.

Ona je u plodnoj karijeri realizovala više od 70 predstava i to veoma ozbiljne naslove kao što su "Gospođa Dalovej" Virdžinije Vulf, "Frankenštajn" Meri Šeli, "Trojanci" od Euripida, "Tetovirana ruža" Tenesija Vilijamsa, "Prometej" Hajnera Milera, "Zimska bajka" Vilijama Šekspira, "Džejn Ejr" Šarlote Bronte, "Na dnu" Maksima Gorkog i "Predsednik" Tomasa Bernharda.

Jedina prava revolucija 20. veka

- Temelj našeg projekta "Vatre" jesu klasični mitovi, ali je ideja da im priđemo na nov način. Odlučila sam se za Mariju Velasko da adaptira delo Margaret Jursenar, jer je trenutno najbolja dramska spisateljica u Španiji. Već smo sarađivali u pozorištu koje vodim u Barseloni. Njen odgovor na ponudu je bio brz, jer kada sam je zvala, rekla mi je da je neverovatno koliko je i sama razmišljala da piše adaptaciju tih mitova iz knjige - napomenula je Portačeli.

Promo/Nebojša Babić
 

Ona je ocenila da predstava prikazuje novo tumačenje stvoreno 2022-2023. u odnosu na izvorno delo napisano davne 1957. godine, kada je Jursenar aktuelizovala te mitove.

- Jedina prava revolucija 20. veka jeste - feminizam. Ovo je divna mitološka priča upisana u ljubavi, oslanja se na Homerovu "Odiseju" i dela Euripida, ali su utisnuti i Lorka, Bernhard. Tema je ljubav, kao i politika u širem smislu, jer ona utiče na naše živote, iako toga nismo uvek svesni - zaključila je španska rediteljka.

Intimna drama u svetu mitologije

Marija Velasko približila je "Vatre" kao intimni, lični dnevnik Margerit Jursenar kao pravi kolaž, gde su ptisutni svi mogući stilovi, od poema, proze, i drugih književnih rodova.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Glavna priča u delu jeste dijalog između grčke pesnikinje Sapfo i Jursenar, koja je knjigu pisala nakon jedne lične, ljubavne krize. Tako je ona tražila pomoć za svoju intimnu dramu u svetu mitologije. Onda ovde imamo Fedru, Ahila, Magdalenu, Antigonu, Veneru, Hipolita, Klitemnestru - najavila je Velasko.

Sloboda Mićalović kao Ona

Sloboda Mićalović tumači neimenovan lik nazvan Ona, i kaže da je rad na ovoj predstavi bilo za nju veličanstveno putovanje sa apsolutno božanstvenim tekstom Marije Velasko.

- Imali smo jedinstvenu mogućnost da radimo sa međunarodnim timom što nam je bilo dragoceno, na čemu sam zahvalna JDP-u. Iz više razloga je bio interesantan proces, posebno jer nam se kulture negde "sukobljavaju". Neke situacije mi bismo rešavali na jedan, a umetnici iz Španije na drugi način. Ipak, uspevali smo da pronađemo zajednički jezik. I prirodno je da imamo drugačije pristupe istom problemu. Radila sam sa strancima na filmu, dok u teatru nisam imala prilike do sada - istakla je glumica.  

Promo/Nebojša Babić
 

Mićalovićeva je opisala rad na projektu kao veoma uzbudljv, te da nije bila sigurna da li rediteljka razume srpski jezik, jer je na probama umela da oseti kada ne izgovaraju tekst pravilno.

- Kad smo bili nesigurni, onda smo prepričavali dramu na sceni, ali Karma je to odmah znala pa nas je vraćala. Bilo je veoma emotivno i duboko, jedna ovako specifična drama traži maksimalnu posvećenost. Prvi put radim jedan gotovo potpuno ženski komad, sa malo muških likova - zaključila je Sloboda.

Promo/Nebojša Babić
 

Dvostruka uloga Nataše Tapušković

Nataša Tapušković tumači dve uloge - Sapfo i Terapeuta.

- Prvi put imam to iskustvo da komuniciram sa rediteljem i piscem na stranom jeziku, što mi je bilo veoma zanimljivo. Svako ima svoje intimno iskustvo u životu, pa je nama glumcima dobro došlo da to malo primenimo u predstavi - rekla je glumica, napomenuviši da malo zna o pesnikinji Sapfo koju igra i da je u drami sasvim drugi pogled na nju.

Promo/Nebojša Babić
 

- Sapfo je bila prva lirska pesnikinja, upoznajemo je kroz dramu. Onda ona iznenada prelazi u psihoterapeuta, tako da tumačim ta dva lika. Bilo je veoma posvećen proces rada, bilo je potrebno da svi budemo emotivno uključeni - izjavila je Tapušković.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje 15 najznačajnijih teatarskih kuća. U periodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu "Finistera" u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal), u februaru ove godine.      

Promo/Nebojša Babić
 

Do kraja sezone, predstava „Vatre“ će gostovati tokom jula u Valensiji i Barseloni, a na jesen bi trebalo da bude odigrana na pozorišnom festivalu u Madridu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike