Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević u predstavi koja se igrala krišom: „Audijencija“ premijerno u JDP (FOTO)

03.11.2022

14:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni komad Vaclava Havela svoju premijeru na beogradskim scenama imao je davne 1981. godine u Ateljeu 212, kada su igrali bardovi srpskog glumišta Petar Kralj, Danilo Bata Stojković i Bora Todorović

Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević u predstavi koja se igrala krišom: „Audijencija“ premijerno u JDP (FOTO)
Predstava Audijencija - Copyright Promo/Alex Dmitrović

Predstava "Audijencija" Vaclava Havela, u režiji Milana Neškovića, biće izvedena sutra, 4. novembra, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi produkcijske kuće "Archangel studios", koja se prvi put izvodi u Beogradu, igraju Nikola Rakočević i Miodrag Radonjić.

Promo/Alex Dmitrović
 

Havelov komad “Audijencija” je svoju premijeru na beogradskim scenama imao davne 1981. godine u Ateljeu 212, kada su igrali bardovi srpskog glumišta Petar Kralj, Danilo Bata Stojković i Bora Todorović.

Ovu predstavu igrali su devedesetih i Vojin Ćetković i Sergej Trifunović, a predstavlja politički satirikon iz doba Čehoslovačke i kulta ličnosti, zasnovan na dijalogu između glavnog lika Vanjeka, pisca kome je komunistički režim zabranio da piše i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika.

Promo/Alex Dmitrović
 

Kako je Vaclav Havel u vreme kada je napisao dramu bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama, umesto u pozorištima.

Intrigantna prošlost “Audijencije” čini je i danas izuzetno zanimljivom i provokativnom. Naizgled običan, prozaičan, gotovo prijateljski razgovor krije u sebi puno više od puste razmene, skoro pa najobičnijih porodičnih informacija, muških tajni i slično. Sam tekst na duhovit način problematizuje kako se osećaju i šta misle ljudi koji su pristali da neko drugi razmišlja umesto njih.

Promo/Alex Dmitrović
 

Havelov tekst na duhovit i topao način problematizuje i danas prisutne pojave kao što su cenzura, progoni i ućutkivanje koji su prisutni u svim totalitarnim režimima.

Predstava je na repertoaru i 13. i 27. novembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike