„Vatre“ zapalile JDP: Sloboda Mićalović i Nataša Tapušković oduševile publiku (FOTO)

03.02.2023

07:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope

„Vatre“ zapalile JDP: Sloboda Mićalović i Nataša Tapušković oduševile publiku (FOTO)
Predstava "Vatre" - Copyright Promo/Nebojša Babić

Predstava "Vatre", po motivima istoimenog dela Margerit Jursenar, u režiji Karme Portačeli, premijerno je izvedena sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Komad, čiju adaptaciju potpisuje Marija Velasko, deo je velikog projekta Unije teatara Evrope, u kom se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. JDP učestvuje u koprodukciji s Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Promo/Nebojša Babić
 

Veličanstveno putovanje

Sloboda Mićalović koja igra glavnu ulogu, otkrila je da su probe, uprkos jezičkoj barijeri koja je postojala između domaćih i španskih članova ekipe, prošle u najboljem redu, navodeći da su "uspeli su da se sporazumeju bez previše reči“.

Promo/Nebojša Babić
 

- Ovo je bilo jedno veličanstveno putovanje. Zahvalna sam celoj ekipi što nam je dala priliku da sarađujemo sa Karmom Portačeli i Marijom Velasko. Dve kulture su se sukobile u pripremi ovog komada. Naizgled, mi imamo jedan način rešavanja problema, a oni sve rade drugačije. Radila sam i prethodno sa strancima na filmu. Pozorište je nešto potpuno drugačije, potrebna je reč kojoj se veruje - istakla je glumica.

Promo/Nebojša Babić
 

Divna mitološka priča upisana u ljubavi

Karma Portačeli napominje da su temelj projekta "Vatre" klasični mitovi.

- Naša ideja je bila da tim mitovima priđemo na nov način. Odlučila sam se za Mariju Velasko da adaptira delo Margaret Jursenar jer je trenutno najpopularnija dramska spisateljica u Španiji. Već smo sarađivale u pozorištu koje vodim u Barseloni. Kada sam je zvala, rekla mi je da je neverovatno koliko je i sama razmišljala da piše adaptaciju tih mitova iz knjige "Vatre" - rekla je Portačeli. 

Promo/Nebojša Babić
 

Ona je ocenila da predstava prikazuje novo tumačenje stvoreno 2022-2023. u odnosu na izvorno delo napisano davne 1957. godine, kada je Jursenar aktuelizovala te mitove.

- Jedina prava revolucija 20. veka jeste feminizam. Ovo je divna mitološka priča upisana u ljubavi, oslanja se na Homerovu "Odiseju" i dela Euripida, ali su utisnuti i Lorka, Bernhard. Tema je ljubav, kao i politika u širem smislu, jer ona utiče na naše živote, iako toga nismo uvek svesni - zaključila je španska rediteljka.

Promo/Nebojša Babić
 

Intimni dnevnik Margerit Jursenar

Marija Velasko opisala je "Vatre" kao intimni, lični dnevnik Margaret Jursenar kao pravi kolaž, gde su ptisutni svi mogući stilovi, od poema, proze, i drugih književnih rodova.

Sloboda Mićalović tumači neimenovani lik Ona, Nataša Tapušković tumači dve uloge - Sapfo i Terapeuta, Milena Vasić je Fedra i Magdalena u drami. Nikola Rakočević je Ahil, Iva Manojlović Antigona i Venera, Damjan Kecojević je On, Rosa Renom je Klitemnestra, a Kivani Menolašina Hulijan Hipolit.

Promo/Nebojša Babić
 

Katalonski glumci govorili su na maternjem jeziku, a za publiku je bio pripremljen prevod na srpski jezik.

Publika je dugim aplauzom pozdravila protagoniste ove predstave.         

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike