Slika čuvenog umetnika pronađena u šupi: Milioni dolara za bačeno remek-delo (FOTO)

30.01.2023

10:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedinstvena je iz nekoliko razloga

Slika čuvenog umetnika pronađena u šupi: Milioni dolara za bačeno remek-delo (FOTO)
Antonis van Dajk - Copyright Profimedia

Nedavno otkrivena slika flamanskog slikara iz 17. veka, Antonisa van Dajka prodata je na aukciji za preko 3,1 miliona dolara.

Platno je studija za sliku pod nazivom "Sveti Jeronim" koju je Van Dajk kasnije naslikao, a koja se nalazi u muzeju Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, prenosi Si-En-En.

Kako navode iz aukcijske kuće Sotbi, koja je posredovala u prodaji, slika na kojoj je prikazan nag stariji muškarac kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga.

Profimedia
 

Pronađena krajem prošlog veka

Ističe se da je to jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio na živim modelima, a verovatno je naslikana između 1615. i 1618. godine, dok je bio mladi umetnik koji je učio slikarstvo kod Rubensa u Antverpenu.

Iako je slika pronađena krajem 20. veka na jednoj farmi u Njujorku, tek je nedavno ustanovljeno da je u pitanju delo čuvenog slikara.

Sirotište za izgubljenu umetnost

„Osoba koja ju pronašla sliku, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar 'izgubljenih' komada, opisujući svoju kolekciju kao 'sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja'", saopštila je aukcijska kuća.

 

 

Kako su naveli, Roberts je kupio sliku za samo 600 dolara.

Najveći deo novca od prodaje biće uplaćen fondaciji "Albert B. Roberts", koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navela aukcijska kuća.         

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike