Rešena misterija stara 40 godina: Šta je na slici čuvenog Rafaela otkrila veštačka inteligencija? (FOTO)

05.03.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Za potrebe istraživanja korišćene su najsavremenije tehnologije prepoznavanja lica

Rešena misterija stara 40 godina: Šta je na slici čuvenog Rafaela otkrila veštačka inteligencija? (FOTO)
"Sikstinska Madona" Rafaela Santija - Copyright Profimedia

Kolekcionar i ljubitelj umetnosti Džordž Lester Vinvard je 1981. godine kupio sliku nepoznatog umetnika, platno dugo 93 santimetra, na kome su prikazani Bogorodica i Isus. Uveren je da je u pitanju nepoznato delo čuvenog Rafaela Santija, jer je sličnost sa Sikstinskom Madonom neverovatna.

Profimedia
 

Tokom narednih godina Vinvard će pokušavati da dokaže svoju teoriju, međutim, stručnjaci su smatrali da je slika „The de Brécy Tondo“ viktorijanska kopija Sikstinske Madone.

Amanet da se reši misterija

Džordž je neposredno pred smrt, 1997. godine, osnovao fondaciju kojoj je ostavio celu kolekciju umetnina koja se nalazila u njegovom vlasništvu i čelnim ljudima fondacije dao zadatak da razotkriju misteriju koja ga je godinama mučila.

Istraživači sa Univerziteta u Notingemu i Bredfordu sada su se udružili da bi rešili enigmu staru 40 godina. Za potrebe svojih istraživanja upotrebili su najsavremenije tehnologije prepoznavanja lica.

 

 

Sistem za prepoznavanje lica

- Kada ljudsko oko posmatra lica na slici uočava ogromnu sličnost, ali računar može da vidi mnogo dublje i da zabeleži više detalja, u hiljadama dimenzija, do nivoa piksela – ističe Hasan Ugail, stručnjak za vizuelno računarstvo u Bredfordu koji je razvio sistem veštačke inteligencije za prepoznavanje lica korišćen u studiji, navodi nacionalgeographic.com.

Ugail radi na ovom programu od 2002. godine, a razvijen je tako da upoređuje jedno lice s drugim na osnovu karakteristika i prepoznavanja obrazaca - izračunavajući kolika je sličnost među njima.

- Ove karakteristike mogu biti fizički atributi poput oblika, boje i teksture lica, ali takođe uključuju i na hiljade drugih karakteristika koje se ne mogu opisati vizuelno ili fizički - kaže Ugail i dodaje da to znači da ovaj program poredi slike i beleži mnogo više detalja nego što bi to moglo ljudsko oko.

Konačni dokaz

Ako su dva lica više od 75 posto slična, to znači da su ona identična. U ovom slučaju, veštačka inteligencija je otkrila da je sličnost između dve Bogorodice iznosila 97 odsto, dok su bebe Isusa bile slične za oko 86 odsto.

 

 

Iz tog razloga Ugail je zaključio da je delo verovatno Rafaelova slika, a ne kopija. Osim toga, stručnjak za molekularnu spektroskopiju sa Bredforda, Hauel Edvards, još ranije je otkrio dokaz da ova slika sadrži određene hemikalije u bojama koje su bile karakteristične za renesansnu umetnost - uključujući masiko, žuti pigment koji nije korišćen nakon 1700. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike