Neverovatno otkriće na slici "Devojka sa bisernom minđušom": Jedan detalj je promakao svima (FOTO)

16.02.2023

13:00

0

Kada se krajem 19. veka pojavilo na tržištu, ovo umetničko delo je prodato za svega dva guldena

Neverovatno otkriće na slici "Devojka sa bisernom minđušom": Jedan detalj je promakao svima (FOTO)
Slika "Devojka sa bisernom minđušom" - Copyright "Devojka sa bisernom minđušom"/Profimedia

Posetioci amsterdamskog Rijsk muzeja do 4. juna imaju priliku da na retrospektivnoj izložbi "Vermer" vide većinu od 35 dela koje je naslikao čuveni holandski majstor. 

Ovo je do sada najveća izložba Vermerovih slika u istoriji.

Svakako zvezda ove izložbe je slika "Devojka sa bisernom minđušom". Slika koja fascinira mnoge pa je tako na kraju i snimljen film sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi.

Profimedia
 

Mona Liza severa

Kada se krajem 19. veka pojavila na tržištu, ova slika je prodata kao delo anonimnog umetnika, za svega dva guldena, što je manje od jednog dolara.

Slika koju još zovu i Mona Liza severa podvrgnta je detaljnim analizama koje su dovele do novih otkrića.

Iako se slika zove "Devojka sa bisernom minđušom"  Vermerov model za tu njegovu čuvenu sliku najverovatnije nosi staklenu kuglicu u obliku suze, a ne pravi biser.

U katalogu izložbe jedan od kustosa Pieter Roelofs ističe da bi biser ove veličine bio "astronomski skup" budući da su u 17. veku uglavnom dolazili iz daleke Indije.

"Devojka sa bisernom minđušom"/Profimedia
 

Imitacija staklenih bisera

Godine 1632. holandski draguljar platio je 500 funti za veliki biser kupljen u Londonu za jednu princezu (oko 100.000 funti danas), koji je verovatno bio mnogo manji nego onaj na Vermerovoj slici.

Prema Roelofsu, "u Vermeerovim radovima gledamo imitacije staklenih bisera, koje su u njegovo vreme uglavnom prodavali venecijanski duvači stakla".

Ipak, za direktorku muzeja Mauritshuis u Hagu, u kojoj se čuva ova slika, Martine Gosselink, minđuša koju je naslikao Vermer "nije ni biser ni staklo, već jednostavno boja", dva brzo nanesena poteza kičicom.

Profimedia
 

Ova čuvena slika je inače podvrgnuta pre pet godina, detaljnim analizama čiji su rezultati, objavljeni 2020. godine, dali nove uvide u to kako je ovaj veliki umetnik naslikao jedno od najpoznatijih dela na svetu bacajući novo svetlo na slikarev rad četkicom, i kako je koristio boje prilikom slikanja.

Ostala je još jedna misterija

Međunarodni tim naučnika, konzervatora, i istraživača proveo je dve nedelje početkom 2018. proučavajući sliku u posebno izgrađenom staklenom studiju u Mauritshuisu, omogućivši javnosti da prati forenzičku analizu.

Stručnjaci međutim nisu uspeli rešiti i najveću misteriju vezanu za ovu sliku - ko je portretisana devojka.

Profimedia
 

Ne zna se mnogo ni o putu slike nakon što je napustila Vermerov atelje.

Svoj sadašnji naziv slika je dobila tek relativno nedavno i to zaslugom kustosa muzeja Quentina Buvelota povodom Vermerove retrospektive održane u Vašingtonu i u Hagu u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike