Da li je Mona Liza samo žena ili Da Vinčijev ljubavnik? Šokantno otkriće na čuvenoj slici (FOTO)

28.12.2022

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Salajevo ime i ranije je bilo dovođeno u vezu sa najpoznatijom slikom na svetu, ali su istoričari umetnosti uvek pobijali ovakve pretpostavke

Da li je Mona Liza samo žena ili Da Vinčijev ljubavnik? Šokantno otkriće na čuvenoj slici (FOTO)
Mona Liza - Copyright Profimedia

Istraživanje koje je sproveo istoričar umetnosti iz Italije, Silvano Vinćeti, navodno otkriva da je Leonardo da Vinči pri slikanju Mona Lize koristio modele oba pola kao inspiraciju.

Vinćeti je izneo pretpostavku da je čuvena slika jednog od najvećih italijanskih umetnika najverovatnije inspirisana i ženskim i muškim modelom. On je do ovog zaključka došao zahvaljujući korišćenju najnovije tehnologije sa infracrvenim zracima, navodi Gardijan, prenosi National Geographic.

Profimedia
 

Šta su otkrili infracrveni zraci?

Iako identitet ženskog modela i dalje nije potpuno siguran, istoričari umetnosti uglavnom veruju da je Liza Đerardini, supruga firentinskog trgovca svilom najverovatnije bila inspiracija za čuveno delo.

Međutim, Vinćeti smatra da njegova istraživanja dokazuju da je pored ženskog, postojao i muški portret koji je Da Vinči koristio pri slikanju svog najtajanstvenijeg dela.

Profimedia
 

On kaže da je pomoću infracrvenih zraka došao do novih zaključaka već u prvom sloju slike.

- U tom sloju možemo videti da se model ne smeje i da nije zadovoljan već melanholičan i tužan - ističe Vinćeti dodajući da bi drugi model najverovatnije mogao da bude Đan Đakomo Kaproti, Da Vinčijev šegrt, poznat i kao Salaj.

Leonardova fascinacija androginijom

Koristeći fotošop, Vinćeti je uporedio Mona Lizu sa drugim Da Vinčijevim delima na kojima smatra da je Salaj bio model, uključujući i sliku Sveti Jovan Krstitelj.

- Koristili smo sva dela na kojima je Salaj bio model i uporedili ih sa Mona Lizom i mnogi detalji su se savršeno poklopili. Dakle, koristio je dva modela i dodao im je kreativne detalje koji su potekli iz same njegove mašte - tvrdi istoričar umetnosti i dodaje:

- Verujem da se to može dovesti u vezu sa Leonardovom dugotrajnom fascinacijom androginijom. Drugim rečima, on je savršenog čoveka video u nekoj kombinaciji muškarca i žene.

Profimedia
 

Salajevo ime i ranije je bilo dovođeno u vezu sa Mona Lizom, ali su drugi istoričari umetnosti uvek pobijali ovakve pretpostavke.

Vinćeti je poznat po svojim kontroverznim teorijama u vezi sa najpoznatijom slikom na svetu. On je prethodno izneo mišljenje da se slova L i V mogu primetiiti u desnoj zenici njenog oka. Međutim, ovu teoriju su stručnjaci iz Luvra potpuno odbacili.

Ko je bio Salaj?

Đan Đakomo Kaproti, poznat kao Da Vinčijev "Salaj", odnosno "Mali đavo", bio je dečak iz siromašne porodice koji je 1490. ušao u Leonardov atelje kad je imao 10 godina. Da Vinči je tad bio u kasnim tridesetim.

Mali Đan je bio problematičan. Neprestano je krao od Leonarda i njegovih gostiju, ili je jeo više nego što je njegov poslodavac smatrao pristojnim. Međutim, bio je marljiv, pa je u ateljeu radio punih 25 godina.

Profimedia
 

Bio je poznat po svojoj fizičkoj lepoti, pa je bio model za slike "Bahus" i "Sveti Jovan Krstitelj". Leonardo je toliko često slikao Salaja da se ne može poreći da mu je bio muza. Mnogi misle da mu je bio ljubavnik jer mu je kupovao odeću, putovali su i gotovo živeli zajedno.

Stručnjaci koji se bave Da Vinčijevim delom i životom odavno smatraju da je slavni slikar bio homoseksualac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike