Crveni tepih i skandali na otvaranju Berlinala: Može li umetnost biti iznad politike? (FOTO)

17.02.2023

10:36

0

Ceremonija je trajala četiri sata

Crveni tepih i skandali na otvaranju Berlinala: Može li umetnost biti iznad politike? (FOTO)
Copyright Profimedia

Svetskom premijerom romantične komedije "She Came to Me" (Ona je došla meni) sa oskarovkom En Hatavej u glavnoj ulozi sinoć je u Berlinu svečano otvoren 73. po redu Berlinski festival.  

Ceremonija otvaranja Berlinskog festivala, uključujući premijeru i crveni tepih, trajala je četiri sata.

Tanjug/Joel C Ryan/Invision/AP
En Hatavej

Emotivan govor Kristen Stjuart

- Postoji mnogo načina ugnjetavanja našeg bića. Ja sam devojka i verovatno sam najmanje marginalizovana verzija žene koja mogu da budem, ali nisu sve žene te sreće - izjavila je sinoć Kristen Stjuart, glumica, koja je ovogodišnji predsednik žirija.

Na ceremoniji otvaranja se pojavio i Šon Pen, glumac i reditelj koji je osvojio dva Oskara za filmove "Mistična reka" i "Milk". 

Pen će na festivalu, koji traje do 26. februara, prikazati svoj dokumentarac "SuperPower", koji se bavi ratom u Ukrajini kojem je i posvećeno ovogodišnje Berlinale.

Tanjug/Joel C Ryan/Invision/AP
 

Aktivsti se zalepili za crveni tepih

Putem satelita, na ceremoniju otvaranja se uključio i sam predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, inače bivši glumac, a sada i protagonista dokumentarca Šona Pena.

- Može li umetnost biti izvan politike? Da li bioskop treba da bude izvan politike? To je večno pitanje, koje je danas nikad aktuelnije - rekao je u svom obraćanju Zelenski.

Istina, Berlinale je od samih početaka koketirao sa politikom, tako da je bilo teško da u vreme tenzija na svim krajevima sveta, ovaj festival ove godine izbeći politiku.

Profimedia
 

Tako se dvoje aktivista, pozivajući nemačku vladu i društvo da više deluju u borbi protiv klimatskih promena, na otavranju festivala zalepilo za crveni tepih.

Grupa "Poslednja generacija" koja stoji iza protesta, rekla je da su aktuelna vlada i društvo poslednji koji imaju šansu da spreče put u klimatski pakao sa milijardama mrtvih, preneo je Rojters.

Glavne zvezde nisu još stigle

Crvenim tepihom sinoć su prošetale zvezde ovog festivala Kristen Sjuart, En Hatavej, Piter Dinklidž, nemačke zvezde Toni Garn, Džesika Švarc, dok glavne zvezde Stiven Spilberg, Helen Miren, Kejt Blanšet, Džon Malkovič i Bono još nisu stigli u Berlin.

Zanimljivo je da su zvanice na crveni tepih stigle karavanima Tesla i BMW vozilima sa vidno istaknutim logoom Ubera, dok su par metara dalje protestovali zaposleni u lancu bioskopa, Yorck Kino, zahtevajući da se prekinu privremeni ugovori za većinu zaposlenih u ovom lancu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike