Kontroverze Berlinala: Kako je "čedo Hladnog rata" postalo festival A klase (FOTO)

16.02.2023

16:00

0

Ova smotra svetskih filmova nikada nije bila imuna na skandale

Kontroverze Berlinala: Kako je "čedo Hladnog rata" postalo festival A klase (FOTO)
Sve mora biti spremno za dolazak velikih zvezda u Berlin - Copyright Profimedia

Berlinski filmski festival koji šetnjom na crvenom tepihu počinje zvanično večeras, ove godine se održava po 73. put.

Sve oči uprte se u Berlin, a za svoje 73 duge godine, ovaj festival je prevalio veliki put da bi se pored Kana i Venecije učvrstio kao svetski festival A klase.

Počeci Berlinskog filmskog festivala vezuju se za Hladni rat i često ga kada se pominje njegova istorija nazivaju "čedom Hladnog rata".

Berlinski festival Profimedia
 

Izlog za slobodni svet

Kada je Berlinare prvi put održano 1951. godine, oko dva miliona Zapadnih Nemaca bilo je nezaposleno, a desetine hiljada stanovnika Berlina je i dalje živelo u improvizovanim kampovima, napisao je istoričar Peter Cowie, u svojoj knjizi o Festivalu.

Američki zvaničnici su videli međunarodni filmski festival priliku da otvore "izlog za slobodni svet".

Cilj je takođe bio da se uspostavi kulturna platforma u tadašnjem Zapadnom Berlinu, dok je podeljeni grad označavao liniju fronta sukoba sa Sovjetima.

U prvim godinama, 500 festivalskih postera je okačeno u zapadnom Berlinu kako bi se mogli videti na Istoku, navodi u svojoj knjizi istoričar Peter Cowie.

Profimedia
Ester Vilijams na večeri tokom Berlinskog filmskog festivala 1963. godine

Nemci su prvo videli Hičkokov film

Prvi film koji je bio prikazan bio je film Alfreda Hičkoka "Rebeka" koji je snimljen 1940. godine, ali ga Nemci nisu videli zbog rata.

Berlinskom festivalu je trebalo samo pet godina da se svrsta u A klasu.

Na prvih nekoliko festivala američki i britanski filmovi su odneli nagrade, tek 1958. godine, evropski film je dobio prvo priznanje.

Profimedia
 

Skandali koji su obeležili Festival

Festival je 1970. godine doživeo verovatno najveći skandal koji se završio kompletnim raspuštanjem žirija. Film Mihaela Verhovena O.K. govori o silovanju vijetnamske devojke koju su počinili američki vojnici.

Žiri je tada želeo da skine film sa programa, jer nije ispunjavao zahtev festivala "o boljem razumevanju među narodima". Usledio je niz protesta. Na kraju se žiri raspustio a Zlatni medved nije dodeljen.

Drugi vijetnamski film "Lovac na jelene" 1979 godine takođe je izazvao skandal. Ovog puta zemlje Istočnog bloka su bile revoltirane i povukle su se sa Festivala.

Profimedia
Đina Lolobriđida

Još jedan skandal je potresao festival 1986. godine, sa filmom "Stammheim" o nemačkoj terorističkoj grupi RAF koji se prikazivao u prisustvu policije.

Žiri mu je dodelio Zlatnog medveda, ali je predsednica žirija Đina Lolobriđida, izašla javno i ocenila film kao "odvratan".

Premijera filma pretvorena u žurku

Za festival A klase neizbežan je i crveni tepih.  Zvezdi indijskog filma, Šahu Ruhu Hanu, uspelo je ono što nije  ni mega zvezdama Bredu Pitu i Džordžu Kluniju.

Profimedia
Šah Ruh Han bio je strpljiv sa armijom obožavalaca

Fanovi su kampovali ispred crvenog tepiha 2008. godine, samo da bi se slikali sa njim i uzeli autogram, na kraju ova indijska zvezda projekciju svog filma, pretvorila je u veliku žurku.

Američki glumac Šaja Labaf se pojavio na premijeri svog filma sa natpisom "Nisam više poznat", a konferenciju za novinare je prekinuo ostavljajući zbunjene i novinare i publiku.

Profimedia
Šaja Labaf sa natpisom "Nisam više poznat"

73. izdanje, Berlinskog filmskog festivala, počinje večeras, videćemo da li će i po čemu biti upisano u istoriju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike