Zelenski pričao o svom odnosu sa Šolcom, pa se izleteo: Da li je priznao da je Kijev špijunirao Berlin?

10.02.2023

18:18

0

Planirano slanje modernih tenkova Ukrajini pokazalo se kao „teško“ pitanje za Kijev i Berlin

Zelenski pričao o svom odnosu sa Šolcom, pa se izleteo: Da li je priznao da je Kijev špijunirao Berlin?
Copyright Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je da stalno treba da „tera“ nemačkog kancelara Olafa Šolca da pošalje oružje u Kijev, konstantno ga podsećajući da su isporuke navodno korisne za celu Evropu. On je to otkrio u podužem intervjuu za „Špigel" objavljenom u četvrtak.

Nemačka je prošle godine uradila „dobar posao“ u isporuci protivvazdušnih sistema „IRIS-T" i municije za njih, rekao je Zelenski, iako je izgleda priznao da je Kijev aktivno špijunirao Berlin.

- Promenili smo naš odnos i razumevanje. Dobili smo protivvazdušne sisteme „IRIS-T", na čemu sam veoma zahvalan Nemačkoj. Spasili ste mnogo života. Rekao sam kancelaru: „Olafe, slušaj, fali nam raketa. Znam da vi sami više nemate, imamo i obaveštajnu službu. Znam da nam dajete sve što imate“ - naveo je Zelenski i dodao da je Šolc nekako uspeo da natera proizvođače da brže proizvode municiju za „IRIS-T".

Planirano slanje modernih tenkova Ukrajini takođe se pokazalo kao „teško“ pitanje za Kijev i Berlin, pošto Šolc nije bio voljan da to učini. Zelenski je tvrdio da je morao stalno da podseća kancelara na navodni značaj takve podrške i njenu važnost za celu Evropu.

- Sada smo ponovo u teškoj fazi sa ovom debatom o nemačkim tenkovima, ona je emotivna i složena. Moram da ga nateram da pomogne Ukrajini i da ga stalno ubeđujem da ta pomoć nije za nas, već za Evropljane - rekao je Zelenski.

Nemačka dugo nije bila voljna da isporuči moderne tenkove Kijevu, a Šolc je popustio zahtevima Kijeva 25. januara i obećao da će poslati 14 oklopnih vozila „leopard 2", kao i da će dozvoliti drugim evropskim operaterima nemačkih tenkova da ponovo izvoze njih u Ukrajinu. Osim toga, Berlin se takođe obavezao da će iz svojih zaliha u Ukrajinu poslati i nekih 187 starijih modela „leoparda 1".

Moskva je u više navrata pozivala Zapad da prestane da „pumpa“ Ukrajinu raznim oružjem, tvrdeći da bi kontinuirana pomoć samo produžila neprijateljstva, a ne promenila njihov krajnji ishod.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike