Matija Bećković: Posmrtne ostatke Nikole Tesle treba sahraniti na ovom mestu (FOTO)

17.02.2023

13:30

2

Autor: Dejan Ćirić

Akademik smatra da bi prah velikog naučnika trebalo da bude položen pored praha Mihajla Pupina

Matija Bećković: Posmrtne ostatke Nikole Tesle treba sahraniti na ovom mestu (FOTO)
Matija Bećković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Udruženje književnika Srbije, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, priredilo je juče tribinu "Književna beseda o Nikoli Tesli", gde je akademik Matija Bećković predložio da Teslini posmrtni ostaci budu sahranjeni kod Hrama Svetog Save.

U telefonskom obraćanju prisutnima na skupu u sedištu UKS-a, Bećković je poručio da bi "bilo napravednije posle 80 godina da se Teslin prah prenese i položi pred Hram Svetog Save, pored praha Mihajla Pupina".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Tako bismo imali Teslu i Pupina ispred hrama, kao što imamo Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu - poručio je, između ostalog, Bećković.

Tesla je bio i ostao korifej mira

Na skupu je pročitan govor ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je podsetio da je ministarstvo proglasilo "Teslinu godinu, Teslinog naroda", i pokrenulo stratešku kampanju "Tesla - Energija mira".

Dačić se zahvalio UKS-u što se tribinom uključilo u obeležavanje 80. godišnjice kulture sećanja na američkog pronalazača srpskog porekla Nikolu Teslu (1943-2023), koji je "svuda oko nas, jer je ugradio sebe u temelje moderne civilizacije".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Podsetivši da živimo u vreme velikih globalnih izazova, Dačić je ocenio da je "za srpski narod, čovečanstvo i čitav univerzum, Tesla bio i ostao korifej mira".

Spinovanje u medijima

Nacionalni koordinator obeležavanja "Tesline godine, Teslinog naroda“ ambasadorka Ljiljana Nikšić je u obraćanju prisutnima istakla da je kampanja pokrenuta jer je "važno da imamo strategiju očuvanja stubova nacionalnog identiteta".

- Kad čujete spinovanje u medijima, pa kažu: „Nemanjići su ne znam čija dinastija“, „Tesla nije Srbin“, „Srbi su genocidan narod“... Na sve takve strateške kampanje diplomatija treba da ima diplomatski odgovor - naglasila je Nikšićeva.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

„Tesla“ diplomatske pasoše Nikšić je uručila predsedniku UKS Milošu Jankoviću i potpredsedniku Vidaku Maslovariću, a predstavila je i njihovog prvog američkog nosioca studenta Rida Bena, koji je na srpskom jeziku kazivao kratke stihove o Tesli.

Dužni smo mu

U svom pozdravnom govoru, Janković je rekao, između ostalog, da smo kao ponosni sunarodnici Tesle dužni da "pokušamo da dostignemo delić onoga što je njemu uspelo, da nadrastemo sebe i svoja ograničenja i kročimo u sutra verujući u sebe".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

U umetničkom delu tribine su učestvovali, između ostalih, glumci Milan Mihailović Caci i Lepomir Ivković, Hor "Kraljica Marija“ i sestre Gobović, a predstavljena je i literarna darovnica nazivana "Teslarica“, čiju prvu stranicu otvaraju stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike