Matija Bećković za 24sedam: On je bio Duša sa "n" i bez "n"

06.12.2022

19:00

0

Iako je prošlo skoro 40 godina od smrti Duška Radovića sećanja na velikog pisca su življa nego ikada

Matija Bećković za 24sedam: On je bio Duša sa "n" i bez "n"
Matija Bećković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Duško Radović i književnik Matija Bećković bili su najbolji prijatelji. Ovo je bilo jedno dugotrajno i iskreno prijateljstvo.

Mnoge stvari su ih povezivale, a zanimljivo je da su čak i rođeni na isti dan.

- Mi smo slavili taj rođendan zajedno, tako da smo bili neka vrsta vršnjaka i blizanaca. Četrdeset godina ja taj rođendan slavim sam, a i on je sa mnom, jer za tih četrdeset godina on nijednog dana nije bio mrtav, niti je umrlo nijedno njegovo slovo. Ono je sada življe nego što je bilo - rekao je Matija Bećković, ovog 29. novembra na sceni Malog pozorišta Duško Radović, kada je proslavljen 100. rođendan Duška Radovića, ali i monografija o ovom velikom piscu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Imao je za svakog po nešto

Duška Radovića mnogi pamte po emisiji  "Beograde, dobro jutro", ali i pesmama, aforizmima... Imao je za svakog po nešto. Ipak, prva asocijacija na njega je duhovitost.

Zanimljivo je da je njega, koji je uvek znao kako da izmami nekom osmeh na lice, najteže bilo nasmejati.

Međutim postojali su neki trenuci i ljudi koji su ga posebno radovali i zasmejavali, a koje nam je otkrio njegov sin Miloš, poznati reditelj, scenarista i pisac.

- To je pre svega bio Matija Bećković. Pamtim Matijine dolaske kod nas, kad krenu njih dvojica u taj jedan specifičan i inteligentan humor, to se onda pretvori u jedan zaista poseban doživljaj. Društvo se okupljalo samo da bi se njih dvojica susretali u toj svojoj velikoj duhovitosti. Od mladih dana, kada je Matija imao 26, 27 godina, to je bilo nešto što ga je najviše zasmejavalo - ispričao je Miloš Radović za 24sedam.

Ništa dublje od humora kojim se on bavio

S druge strane, iako je prošlo 40 godina, sećanja na Duška Radovića su življa nego ikada.

Danas Matija Bećković, pored sećanja na neke trenutke zajedničkog druženja, sa ove vremenske distance može da sagleda njegovo pisano stvaralaštvo. Jer ko to može bolje od pisca kojeg je lično poznavao.

- On je priznati genije, nepriznate književnosti. Dečji pisci su diskriminisani kao niža kategorija. Možemo reći da je on bio dečji pisac, kobajagi rečeno. To je bilo više njegovo lukavstvo uma, a to se može čitati najmanje na još jedan način. Tako da nemamo ništa ozbiljnije od onoga što je pisao za decu i ništa dublje od humora kojim  se on bavio - kaže Matija Bećković za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Učitelj modernog mišljenja i pisanja

Prema miišljenju Bećkovića, Radović je bio učitelj modernog mišljenja i pisanja jer je "mislio da se bez humora ne može ozbiljno misliti".

A da li se ono što je Duško Radović pisao pre 40 godina može "preslikati" na današnje vreme.

- Sve što je pisao danas je aktuelnije nego onda kada je pisao. Vidite da su danas ove društvene mreže "premrežene" njegovim mislima i njegovim aforizmima - kaže Bećković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On je bio Duša sa "n" i bez "n"

Kažu da je Duška Radovića najteže bilo nasmejati, a šta je njega istinski radovalo?

- Uvek je hteo da bude duhovit. Dugo je ćutao. Kad su mene pitali ko je najduhovitiji čovek, ja sam rekao Duško Radović, tada sam dobio odgovor: "Jes, ali treba dugo da se čeka". To je stvarno istina, on nije progovarao, dok on to u sebi dobro ne skuva.  A šta je njemu stvarno bilo smešno? Pa svi mi - kaže Bećković (smeh).

I na kraju da li možemo za Duška Radovića da kažemo da je bio svačiiji i ničiji?

- Bio je svoj. On je bio mrgud. On je bio Dušan i Duša sa "n" i bez "n" - zaključuje Bećković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike