Sve tajne „gospodara munja“: U Pragu otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli (FOTO)

25.11.2022

08:45

0

Postavka pod nazivom „Praški student“ hronološki predstavlja životni i naučni put velikana nauke, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao

Sve tajne „gospodara munja“: U Pragu otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli (FOTO)
Nikola Tesla - Copyright Profimedia

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom „Praški student“ i istakla da bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

Promo/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

- To je naš dug prema njemu i obaveza koju imamo prema sadašnjim i budućim generacijama. Između ostalog i zato što on i danas predstavlja sponu između naših naroda i država i što, poput čitave oblasti kulture, čini da se još bolje upoznamo i razumemo. Taj njegov poklon čovečanstvu, kroz događaje kao što je ova izložba, nastaviće da bude inspiracija mnogim generacijama koje dolaze - poručila je Gojkovićeva i dodala da je u planu da ova i druge izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle gostuju i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Teslino pismo iz Njujorka

Ministarka je istakla da se izložbom nastavlja negovanje veze koja je nastala pre više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u „gradu stotinu tornjeva“, kao i da ova izložba predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji.

- Na izložbi pred nama hronološki su predstavljeni Teslin životni i naučni put, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao - rekla je Gojkovićeva.

Promo/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Prema njenim rečima, poseban je deo posvećen Teslinim odnosima sa Pragom i Češkom, gde je boravio dva puta, radi školovanja, 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na Univerzitetu.

Gojkovićeva je navela da izložbu čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima, barem delom, ilustrovalo koliki je doprinos Tesla pružio celom svetu.

Promo/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Podsetila je na međusobnu povezanost Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je on iz Njujorka uputio tadašnjem gradonačelniku, a u kojem je naveo da „u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag“.

Gospodar munja

Ministarka je posebno ukazala na veliko poštovanje, koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj, kao nosilac ordena Belog lava, i gde je dobio ulicu, park i najveći spomenik na svetu.

- O fenomenu Nikole Tesle i tome koliko su njegovi pronalasci menjali tokove istorije, napisani su najraznovrsniji tekstovi i naučni radovi. Njegov lik i delo i danas su nepresušna inspiracija mnogobrojnim stvaraocima i umetnicima iz svih delova sveta, a jedna od najvećih svetskih elektroenergetskih i inovatorskih kompanija ponela je njegovo ime - ocenila je Gojkovićeva.

Promo/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović
 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i govorili Tomaš Hubl, predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu i Ondrej Hrast, pomoćnik ministra kulture Češke Republike, koji je istakao važnost Nikole Tesle.

- Nikola Tesla, koga smo zvali i ''gospodar munja'', čiju ćemo izložbu, odnosno elemente izložbe, večeras imati priliku da vidimo, je neko, čiji su pronalasci bili, i sigurno će biti, inspiracija mnogima - rekao je Hrast i izrazio uverenje posle današnjeg sastanka sa ministarkom kulture Srbije da će saradnja dve zemlje u oblasti kulture u budućnosti dati dobre rezultate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike