Heroina koja je životom platila ljubav prema svojoj zemlji: Otvorena izložba o Nadeždi Petrović (FOTO)

15.02.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je veća od života i utemeljiteljka moderne umetnosti 20. veka u Srbiji

Heroina koja je životom platila ljubav prema svojoj zemlji: Otvorena izložba o Nadeždi Petrović (FOTO)
Otvaranje izložbe "Nadežda Petrović: Modernost i nacija" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Izložbu "Nadežda Petrović: Modernost i nacija" povodom 150 godina od rođenja znamenite srpske slikarke otvorila je sinoć u Narodnom muzeju Srbije ministarka kulture Maja Gojković.

Izložba je otvorena povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, a trajaće u Velikoj galeriji Narodnog muzeja do 15. aprila.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Gojkovićeva je pred brojnim zvanicama rekla da je Nadežda Petrović bila odvažna ličnost koja je "autentičnim stvaralačkim pristupom integrisala srpsko slikarstvo u moderne evropske tokove".

Najskuplja cena

Prema njenim rečima, Petrovićeva je "formirala osobeni stil i postala inspiracija savremenicima i uzor budućim generacijama".

- Nadežda je bila daleko više od vrhunskog slikara: humanista, istinski patriota, jedan od osnovač Kola srpskih sestara. U najtežim trenucima po srpsku državu bila je uz svoj narod i vojsku. Cena koju je platila bila je najskuplja - sam život - naglasila je ministarka, pitajući se kuda da bi ovu umetnicu odveo nepresušni talenat koji je tek trebalo da iskaže u punom sjaju.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Podsetivši da je njeno Ministarstvo iniciralo da UNESKO u svoj kalendar uvrsti obeležavanje 150. rođendana Nadežde Petrović, ministarka je pomenula da će tim povodom u sedištu te organizacije i Kulturnom centru Srbije u Parizu biti upriličene posebne dokumentarne izložbe o Nadeždinom stvaralaštvu.

Gojkovićeva je istakla da se proslavi priključio i slikarkin rodni grad Čačak.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Restauracija spomenika

Program prve srpske prestonice kulture Čačka obuhvatiće konzervaciju i restauraciju skuplture Nadežde Petrović, delo vajara Ivana Meštrovića i predstavljanje njenih crteža koji se čuvaju u Narodnom muzeju, podsetila je ministarka.

- Čuvajući uspomenu na jednu od naših najvećih umetnica Ministarstvo, Narodni muzej i svi drugi doprinose jačanju svesti o značaju kulturnog nasleđa. U njemu posebno mesto zauzima Nadežda Petrović - naglasila je Gojkovićeva navodeći i da je velika umetnica pokazala da nacionalno i avangardno nisu suprostavljene kategorije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prilika da se Nadežda još više zavoli

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je istakla da slikarstvo poznate umetnice inspiriše i da je izložba prilika za sve da se "još bolje upoznaju i zavole našu Nadeždu".

Napomenula je da će nakon Beograda tokom ove godine domaćini izložbe biti i Galerija Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzej Savremene umjetnosti Republike Srpske, Umetnička galerija Nadežda Petrović i Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Na izložbi su predstavljena dela iz zbirke Narodnog muzeja, kao i iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Nacionalna heroina veća od života

Autori izložbe Lidija Merenik i Igor Borozan su, uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić, predstavili likovni opus Nadežde Petrović kroz hronološko-tematske celine.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U svom obraćanju Merenik je primetila da je moderna u srpskom slikarstvu generisana zahvaljujući genijalnom delovanju Nadežde Petrović od 1905, a koja postiže vrhunac u ostvarenjima pariske i post-pariske faze između 1910. i 1914. godine.

Prema njenim rečima, Srbija je centralna tačka ideološkog i umetničkog delovanja Nadežde Petrović, koja je "gonjena sopstvenom impulsivnošću otišla ispred umetnosti svoje sredine".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Merenik je ocenila da je Nadežda Petrović bila nacionalna heroina veća od života i umetnosti i utemeljiteljka moderne umetnosti 20. veka u Srbiji.          

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike