Lordan Zafranović: Kad se Dubrovniku otvori stomak vidi se stravično zlo

05.12.2022

12:30

0

Susrevši se sa tim istim zlom kada je prvi put video dokumentarne snimke iz Jasenovca, nije mogao da shvati da je to napravilo ljudsko biće

Lordan Zafranović: Kad se Dubrovniku otvori stomak vidi se stravično zlo
Lordan Zafranović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Reditelj Lordan Zafranović govorio je o retrospektivi njegovih ranih filmova, koja se večeras završava u Jugoslovenskoj kinoteci.

Zafranović je rekao da je zahvalan Kinoteci na retrospektivi koja pokazuje da je njegov stvaralački put bio "valovit, gore-dole, uspesi-neuspesi i sukobi za osvajanje slobode".

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Kad čovek dođe u situaciju da kroz retrospektivu gleda ono što je radio, onda bih ja u jednoj rečenici kazao šta je sa mnom bilo: nisam slušao nikoga, a nisam slušao ni sebe. Da sam slušao sebe možda bi situacija bila drugačija - priznao je reditelj.

Satanizovan u Hrvatskoj

Zafranović je dodao da nije mogao ni pomisliti da spajanje dva kadra u montaži može da dovede u opasnost ne samo njega nego i njegove bližnje, kao što je bio slučaj 1991/2. godine u osamostaljenoj Hrvatskoj, gde je iz političkih razloga njegovo ime satanizovano, sin nije mogao da upiše fakultet, a komšije nisu razgovarale sa njegovim roditeljima.

- To su bile drame. O nekim stvarima bi, ipak, trebalo voditi računa. To nisam radio. Možda ne bih ni sad - naveo je Zafranović.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Podsetivši da je već sa 17 godina snimio svoj prvi film, rekao je da mu je on "ušao u krv, telo i mozak", a nastavio je da živi na liniji film, porodica i nostalgija za pejzažima i vremena.

Stravično zlo u Dubrovniku 1941.

Govoreći o svom ostvarenju "Okupacija u 26 slika" (1978), smeštenom u ustaški Dubrovnik tokom Drugog svetskog rata, Zafranović je ocenio da "nijedan kutak sveta, pa bio i najlepši, ne zaobilazi zlo".

- Upravo je poruka da Dubrovnik, koji je turistički simbol, kad mu se otvori stomak, vidi se da je unutar bilo stravičnog zla 1941. godine. Na tom kontrastu lepote i pojedinačnog i masovnog zla su napravljeni i filmovi „Pad Italije“ i „Večernja zvona“ - ističe reditelj.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Susrevši se sa tim zlom kada je prvi put video dokumentarne snimke iz Jasenovca, Zafranović je rekao da nije mogao da pojmi da je to napravilo ljudsko biće.

- Shvatio sam da su to uradili dobri susedi pored nas. Samo su trebali uslovi, ideologija koja će stvoriti propagandu mrženje i užasa, a onda i masovnu realizaciju. Rasni zakoni su davali pravo da bez ikakvih problema ubijate pojedinačno i masovno čitave narode - ocenio je sineasta.

Zašto je odbio trku za Oskara

Prema njegovim rečima, postojali su idealni uslovi da se "Okupacija" takmiči za Oskara, pošto je predsednik američke Akademije bio naše gore list, glumac Karl Malden, a bio je tu i uticajni Dan Tana. Međutim, preporuka njemu i koscenaristi Mirku Kovaču je bila da se film skrati za najmučnije trenutke.

- Mi smo jednoglasno rekli ne. Nećemo da sakatimo svoj film. Mada smo mogli napravii verziju za Akademiju. Nismo hteli čak ni taj mali kompromis da napravimo. Da li je to bilo pogrešno ili nije? Uvek govorim da odluke donosim sam i da je 80 posto njih pogrešno - priznao je Zafranović.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Upitan kako gleda na budućnost filma u doba tehnoloških revolucija, naveo je primer fudbala gde VAR soba prekida i hladi utakmicu, i rešenje spornog trenutka bude potpuno drugačije.

- Kad je sudija bio sam, bila je pobuna celog stadiona. Diskutovalo se, to je bio fudbal. Tako mi se čini i u filmu na platformama. Masa je televizijskih stanica, mali ekran je superioran.

Ipak, čini mu se da će film preživeti, a kao primer je naveo upravo završeni Festival autorskog filma u Beogradu gde su sale bile skoro pune.

Prema njegovim rečima, film će preživeti zbog toga što je on taj koji puni televizijske programe, u kojima se stari filmovi gledaju, dok će novi film, ako ne prihvati digitatlnu tenhiku, nestati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike