Od Jugoslavije do sveta: Glumci za koje nije bilo granica

12.11.2021

19:50

0

Prvo ime sa naših prostora koje je otvorilo vrata sveta bilo je - Bekim Fehmiu, ali vrlo brzo odlazili su i Dragomir Gidra Bojanić, zatim Dragan Nikolić, Mira Furlan i mnogi drugi...

Od Jugoslavije do sveta: Glumci za koje nije bilo granica
kombo glumci - Copyright Promo/Profimedia, Nebojša Babić, 24sedam, Firefly, YT printscreen

Ne sanjaju svi glumci Holivud, ali oni kojima se pruži prilika za karijeru u inostranstvu oberučke je prihvataju i ne libe se da igraju čak ni manje, sporedne uloge, iako su u svojoj zemlji velike zvezde.

Godinama unazad mnogi odlaze, neki ostaju "preko", neki se vraćaju, a samo nekolicini je zaista pošlo za rukom da ostvari inostranu popularnost. Nažalost, često ne odu dalje od balkanskog ili ruskog mafijaša, u slučaju glumaca, ili ruskih prostitutki, kada je reč o glumicama.

S obzirom na to da im engleski nije maternji, srpski glumci u Holivudu imaju otežan proboj u sam vrh filmske mašinerije. Čak ni odlično poznavanje jezika nije dovoljno da glumce sa naših prostora gurne u prvi plan. Da li će se to promeniti u budućnosti, videćemo, ali u poslednjih nekoliko godina mnogi su se odlučili pre za Rusiju nego za Ameriku.

Prvo ime sa naših prostora koje je otvorilo vrata sveta bilo je - Bekim Fehmiu, ali vrlo brzo odlazili su i Dragomir Gidra Bojanić, zatim Dragan Nikolić, Mira Furlan i mnogi drugi.

Profimedia
Bekim Fehmiju

Svojevremeno, za najuspešnije Srbe u holivudskoj i evropskoj kinematografiji proglašeni su Rade Šerbedžija, Branka Katić, Miki Manojlović i Anica Dobra.

Podsetimo se ovom prilikom u kojim sve kultnim ostvarenjima smo mogli da gledamo naše glumce rame uz rame sa holivudskim filmskim zvezdama.

Bekim Fehmiu

Nakon što je zadivio svet ulogom Ciganina Belog Bore u crnotalasnom ostvarenju „Skupljači perja” Aleksandra Petrovića (1967), Bekim Fehmiju je dobio priliku da za kompaniju „Paramaunt” odigra južnoameričkog avanturistu i plejboja u spektaklu „Avanturisti” (1970) Luisa Gilberta. Američka publika, međutim, nije dobro prihvatila ovo ostvarenje. Kritičari su ga dočekali „na nož”, te je šansa da nastavi karijeru u Holivudu bila jednostavno nemoguća. U najuglednijim filmskim magazinima „Avanturista” je opisan kao film koji nije uspeo od Fehmijua da napravi međunarodnu zvezdu. Ništa bolje nije prošla ni televizijska mini-serija „Odisej” iz 1968. u kojoj je tumačio čuvenog antičkog epskog junaka.

Usledilo je više komercijalnih filmova u Italiji, nakon što je potpisao višegodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom. U to vreme sarađuje sa zvučnim imenima poput Džona Hjustona, Irene Papas, Olivije de Hevilend, Ave Gardner, Šarla Aznavura...

Profimedia
Bekim Fehmiju

Priča se da kada je Bekim u Beču snimao sa Avom Gardner film „Dozvola za ubistvo“ ona nije znala za Bekima, ali njegov agent je imao slike, i kada je gledala kandidate za ulogu i naišla na njegovu fotografiju, rekla je: „Hoću njega.“ Kada ju je Bekim kasnije pitao zašto ga je odabrala, rekla mu je: „Zato što si na toj slici ličio na Če Gevaru, a on je bio moj veliki prijatelj.“

Bekim će ostati upamćen kao glumac koji je promenio istoriju jugoslovenske kinematografije, pre svega kao jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je dvadeset godina snimao na Zapadu, "probijajući gvozdenu zavesu sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida".

Olivera Katarina

U njenoj biografiji zlatnim slovima je upisano da je održala 72 uzastopna koncerta u pariskoj „Olimpiji”, o njenom glasu i lepoti pisalo se širom Evrope, a u Francuskoj su govorili da nema na čemu da zavidi Brižit Bardo i da joj je čuveni kompozitor Šarl Dimon ponudio da snimi njegove kompozicije.

- To je bio zlatni period moje karijere. Posle velikog uspeha filma „Skupljači perja” u Kanu (1967), dobijala sam ponude sa svih strana sveta i jedna od tih ponuda bila je „Olimpija”. Nisam verovala da će biti toliko interesovanja. Iz dana u dan imala sam po dva, nekad i tri koncerta dnevno. To je bilo neverovatno. I mogla sam još toliko da se moji muzičari nisu umorili i raskukali da ih pustim kući, a ja sam imala neverovatnu energiju, mogla sam da pevam koliko god sam htela - sećala se Olivera Katarina.

Wikipedia
Olivera Katarina

Postoji priča i o tome da je posle jednog od koncerata čuveni Salvador Dali klečao pred njom, ali je Olivera Katarina govorila da to nije potpuna istina.

- Došao je u moju garderobu nakon koncerta, zagrlio me je i pokazivao mi dlanove: „Šta ste to uradili? Zapalili ste mi ruke.” Mnogo je bilo poznatih koji su dolazili. Sve je počelo uspehom filma, a onda se nastavilo mojim ličnim uspehom - istakla je jugoslovenska filmska i muzička diva.

Neke od rola koje je ostvarila u stranim filmovima bile su uloga Markize de Haro u jugoslovensko-italijanskom filmu „Špijunka bez imena” iz 1969. godine, i dve godine kasnije uloga Grofice od Albe, velike ljubavi slikara Franciska Goje u filmu „Goia – oder Der arge Veg der Erkenntnis”.

Gostovala je na brojnim televizijskim stanicama u Evropi, nastupala u emisiji „Džoni Karson šou” u Njujorku, pevala na zatvaranju Kanskog festivala, a Italijanska državna televizija dodelila joj je laskavu titulu najoriginalnijeg glasa Mediterana.

Mira Furlan

Mira Furlan je zahvaljujući svom talentu i nesvakidašnjoj harizmi uvek uspevala da pronađe svoj put, tako da je karijeru ostvarila i u SAD, gde je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama „Vavilon 5” i „Izgubljeni”. Uloga Francuskinje koja je 16 godina provela na misterioznom ostrvu i izgubila razum donela joj je internaciolnu slavu i potpuno drugačiji status u Americi. Na „ComicConu” 2005. godine Mira Furlan nije krila da je iznenađena ljudima među kojima se našla.

Mira Furlan Promo/JDP
Mira Furlan

- Znate, ja potičem iz nezavisnog filmskog sveta i pozorišta. Ovo je sve za mene novo. Čak sam na ovim konvencijama stekla prijatelje. Upoznala sam ženu koja je veliki fan mog lika u seriji „Izgubljeni”. Videla sam je nekoliko puta, pričale smo, na kraju smo postale prijateljice, i sad je moj asistent - rekla je tada Mira.

Pored toga, sarađivala je sa brojnim pozorišnim rediteljima i radila kao profesor.

Dragan Nikolić

Gaga Nikolić je u Parizu igrao u pozorištima „Sara Bernar” i „Theatre de la Ville”, gde je tumačio glavnu ulogu u predstavi „Na dnu” Maksima Gorkog. Posle snimanja filma „Sezona mira u Parizu” iz 1981. godine, dve sezone proveo je Francuskoj.

- U pozorištu „Sara Bernar” igrao sam godinu dana svako veče, subotom i nedeljom po dve predstave. I rečeno mi je: „Ostani, možeš puno da uradiš ovde...” - rekao je Nikolić jednom prilikom, i objasnio zašto se ipak vratio:

Dragan Nikolić / Printscreen/RTS
Dragan Nikolić

- Nije to čak ni nostalgija, nego... Vaspitanje. Morao sam da se vratim. Vuklo me je nešto nazad. Uradio sam, probao sam, video sam da mogu, dokazao to i onima tamo i ovima ovde, pa onda bolje da se vratim u saksiju iz koje sam izrastao nego da uvenem negde na nekoj vetrometini.

Bio je zvezda brojnih jugoslovensko-italijanskih koprodukcija. Jedna od najznačajnijih svakako je „The One Eyed Soldiers” iz 1967. godine, pored popularne italijanske glumice s kraja šezdesetih Lučane Paluci, i u to vreme podjednako aktuelnog - Dejla Robertsona.

Dragomir Gidra Bojanić

Gidra se oprobao krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u brojnim špageti-vesternima. Pomenućemo neke: „Pistoleros”, „Tequila Joe”, „Django Last Killer”, „Hole in the Forehead”...

YouTube/Printscreen
Dragomi Gidra Bojanić

Branka Katić

Katićeva je osvojila Holivud ulogom Dilindžerove ljubavnice Ane Sejdž u filmu „Državni neprijatelj”. Kasnije je igrala uglavnom u TV serijama, pojavila se i u popularnoj američkoj seriji „Entourage”, kao i u 10 epizoda „Big Love”.

Ona je potom nastavila da gradi karijeru i u Velikoj Britaniji. Nizali su se projekti sa velikim holivudskim zvezdama kao što su Džoni Dep i Rejf Fajns. Jednom prilikom ona je govorila o holivudskim glumcima:

- Džoni Dep je bio duhovit i ležeran, na setu "Gangstera" smo se sjajno zabavljali. Ipak, od svih faca najviše me impresionirao Robert Redford s kojim sam snimala film „Kapetan Amerika: Zimski vojnik”. Ta uloga je bila mala i nebitna za moju karijeru, ali videti kako se ponaša holivudska legenda neprocenjivo je iskustvo, nema asistente, ne glumi zvezdu, a po kafu ide sam - rekla je tada glumica.

Promo/Dušan Todorović
Branka Katić

Katićeva je igrala i u filmu „Breaking and enetering”, romantičnoj krimi-drami iz 2006. godine, jednom od poslednjih ostvarenja režisera Entonija Mingele, a Džud Lou, Žilijet Binoš i Robin Rajt krasili su ovaj film.

Na ovogodišnjem Festu imali smo prilike i da je vidimo u filmu „Putevi kojima nisam pošao”, u kojem je igrala rame uz rame sa Havijerom Bardemom i Salmom Hajek. Među poslednjim ostvarenjima koje je glumica snimila za strano tržište je „The Kings man”, ponovo sa Rejfom Fajnsom, a planirano je da film sa projekcijama u bioskopima širom Srbije startuje od 23. decembra.

Dragan Mićanović

Mićanović je u svojoj karijeri ostvario nekoliko uloga u inostranstvu, a veća šansa da postane poznat u svetu bila je kada ga je Gaj Riči angažovao u filmu „RocknRolla” 2008. godine. U Londonu je snimao film „Mafijaševa žena telohranitelj”, nastavak američkog filma „Mafijaški telohranitelj”, sa velikim glumačkim imenima, Rajanom Rejnoldsom i Salmom Hajek. Osim u britanskim televizijskim i filmskim produkcijama, poput pomenutog „RocknRolla” i filma Rejfa Fajnsa „Koriolan”, glumio je i u prestižnom londonskom Gloub teatru, gde mu je prva uloga bio Hamlet.

Promo/Nebojša Babić
Dragan Mićanović

Rade Šerbedžija

Šerbedžija definitivno spada u najuspešnije glumce sa ovih prostora u Holivudu. Kako je ranije priznao, dosta mu je pomoglo prijateljstvo sa čuvenom britanskom glumicom Vanesom Redgrejv i njenim bivšim suprugom, italijanskim glumcem Frankom Nerom. Šerbedžija je mnoge kontakte ostvario i preko Toma Kruza, nakon saradnje u „Nemogućoj misiji 2”, i Anđeline Džoli, sa kojom je igrao u njenom rediteljskom debiju „U zemlji krvi i meda”.

Govoreći o druženju sa velikim zvezdama, jednom prilikom je rekao:

- Moji poznanici su Tom Kruz i Šarliz Teron, za koje sam pekao jagnjetinu, ali pravi prijatelji su negde drugde. Tom Kruz je veliki džentlmen, odličan glumac i moj dobar kolega.

Ovaj glumac igrao je i pored Klinta Istvuda u filmu „Svemirski kauboji”, kao i sa Valom Kilmerom u ostvarenju „The Saint”.

ATAImages/Antonio Ahel
Rade Šerbedžija

Sreća da radi u inostranstvu pružila mu se tek nakon raspada SFRJ, a zbog karakterističnog naglaska najčešće dobija uloge ekscentričnih stranaca (Kjubrikovo ostvarenje „Širom zatvorenih očiju” ili mračna saga „Stigmata”, „Sneč” Gaja Ričija) i ruskih kriminalaca.

Jedna od retkih uloga u kojoj ne igra stranca je ona u rimejku čuvenog horora „Magla”. Radetu je pošlo za rukom ono što je malo ovdašnjih glumaca uspelo - da snima i po pet-šest ostvarenja u inostranstvu godišnje. Šerbedžija niže svoje uspehe u mnogim zemljama širom sveta, a nedavno je otkrio da snima u Londonu seriju „Slow Horses”, ekranizaciju špijunskih romana Mika Herona sa Gerijem Oldmanom i Kristin Skot.

Predrag Bjelac

Ovaj glumac je u svetski poznatoj franšizi „Hari Poter” postigao veliki uspeh igrajući u četvrtom delu „Vatreni pehar”, gde se pojavljuje kao Igor Karkarof, čarobnjak mračne prošlosti, koji se posle 13 godina vraća na takmičenje čarobnjačkih škola, kao upravnik jedne od njih.

24sedam/Katarina Mihajlović
Predrag Bjelac

Bjelac je glumio u još jednoj dugometražnoj fantastici - „Letopisi Narnije”, gde igra Lorda Donona, koji služi zlom Mirazu. Pomalo neupečatljivu ulogu sveštenika vatikanske opservatorije ostvario je u rimejku čuvenog „Predskazanja”. Ulogom u filmu „Artiljero” napravio je munjeviti proboj na inostranom tržištu, a pojavljivao se i u filmovima „Amor fati”, „Eurotrip”, „Final Victim” i seriji „Warriors”. Bjelac više od 12 godina živi u Pragu, gde važi za jednog od angažovanijih glumaca. Poslednje u nizu ostvarenja snimio je sa čuvenim režiserom Džonatanom Inglišom. Reč je o filmu „Ironclad: Battle For Blood”, o sukobu Kelta i Normana, u kojem Bjelac igra poglavicu keltskog plemena Medoka. Igrao je i u uspešnoj seriji „Borgia”.

Lazar Ristovski

Ristovski je sve iznenadio kada se 2006. godine pojavio pored Danijela Krejga u filmu o Džejmsu Bondu „Kazino Rojal”. Imao je i sporednu rolu u ostvarenju „November man”, sa Pirsom Brosnanom, koji je sniman u Beogradu, gde igra ruskog generala.

U nemačko-slovačko-češko-francusko-austrijskom filmu „Kralj lopova”, međutim, dobio je priliku da daleko više pokaže šta zna. O tome najbolje svedoče reči režisera ovog ostvarenja Čeha Ivana Fila.

- Raditi sa Lazarom je zaista zadovoljstvo. Dve godine sam tražio dečaka (glumac Jakov Jaša Kultiasov) i našao ga u Rusiji. Lazar se o njemu brinuo, pomagao mu i samim tim doprineo da ovaj film bude ovakav kakav je.

Lazar Ristovski ATAImages/Antonio Ahel
Lazar Ristovski

Interesantno je da Ristovski u filmu sve vreme govori nemački, i to berlinskim dijalektom, iako pre ove uloge nikada nije govorio nemački. Među Lazarevim ulogama na inostranoj sceni svakako se izdvaja i ona u „Drugoj ženi” pored zanosne Marije Gracije Kučinote. Ekran je delio i sa čuvenim Majklom Medsenom u ostvarenju „Pored puta”.

Miki Manojlović

Zvezda filmova „Grlom u jagode”, „Samo jednom se ljubi”, „Otac na službenom putu”, „Vreme čuda”, „Podzemlje”, „Tito i ja”, „Rane”, „Tuđa Amerika”, krajem devedesetih počeo je da gradi karijeru u Francuskoj.

- Gledao sam svojevremeno u Odeon teatru u Parizu predstavu „Povratak" Harolda Pintera, koju je režirao Lik Bondi. To je čovek s kojim sam snimio film „Ne čini to”, s velikom glumicom Nikol Garsija. Ljudi me prepoznaju. Naravno, ne svi. To ne znači da sam zvezda, niti sam ikada bio. Zvezda nigde više ni nema, posebno ne kod nas. A ovo što dolazi s druge strane okeana je kratkog daha - rekao je svojevremeno Manojlović, dodajući da je samo jedna prava velika zvezda u Evropi - Katrin Danev.

24sedam/Goran Sivački
Miki Manojlović

Pored francuskih (poput čuvenog „Largo Vinča”), Manojlović je zapažene uloge ostvario i u brojnim italijanskim filmovima („ Mesar”), dok se pojavio u svega nekoliko holivudskih ostvarenja. U saradnji sa italijanskim režiserima, Manojloviću je mogao da parira samo Dragan Nikolić.

Anica Dobra

Dobra važi za jednu od najpopularnijih glumica u Nemačkoj. Karijeru je, kao i njene kolege, počela da gradi devedesetih. Anica je kao tinejdžerka živela u Frankfurtu, te je njen perfektni nemački uticao na to da u tamošnjim ostvarenjima igra uloge kojih se kao strankinja svakako ne bi mogla uspešno prihvatiti. Nemački novinari upoređivali su je sa Brižit Bardo.

Anica Dobra / Promo / Zoran Kompar SFF
Anica Dobra

- U Nemačkoj se stalno nešto snima. Sve što radim tamo ide nekim svojim paralelnim tokom sa mojom glumačkom karijerom u Srbiji. Živim u Beogradu, a radim tamo gde me pozovu - rekla je svojevremeno Anica.

Neda Arnerić

Neda Arnerić zapala je za oko svetskoj javnosti davnih sedamdesetih, tačnije 1973, kada se potpuno naga pojavila u filmu „Šaft u Africi”.

YouTube/Printscreen
Neda Arnerić

U ovom ostvarenju, koje predstavlja afroamerički pandan Džejmsu Bondu, glumac Ričard Raundtri tumači ulogu privatnog detektiva Džona Šafta, koji je angažovan kako bi razbio robovlasnički lanac u Južnoj Africi. Neda je u ovom filmu glumila zavodnicu Džazar.

Stefan Kapičić

Glumac Stefan Kapičić je zbog filma „Dedpul”, u kojem je igrao sa Rajanom Rejnoldsom, ušao na listu 50 najpopularnijih glumaca na svetu, koja se nalazi na sajtu IMDB.

Međutim, „Dedpul” nije jedino holivudsko ostvarenje u kom je Kapičić igrao. Pojavio se i u ostvarenjima „24", „Brojevi”, „Jedinica”, kao i u filmu „Veliko čudo” sa Dru Barimor.

ATAImages/ Antonio Ahel
Stefan Kapičić

- U Holivudu kažu da si dobar koliko je dobar tvoj poslednji film. Uspeh „Dedpula” otvorio mi je vrata o kojima sam pre mogao samo sanjati. Ovo je krvava borba, neprestano dokazivanje, mnogo udaraca na ego. Holivud je previše okrutan - rekao je Kapičić jednom prilikom.

Goran Višnjić

Uloga u ratnoj drami „Dobro došli u Sarajevo” lansirala je mladog šibenskog glumca u Holivud. Proslavio se ulogom u seriji „Hitna služba”, a i nastupom u Madoninom spotu „The Power of Goodbye”. Kasnije je glumio i u visokobudžetnim („Mirotvorac”) i u nezavisnim filmovima („Committed”). Od novijih projekata treba izdvojiti uloge u filmovima „Devojka sa tetovažom zmaja”, „Savetnik”, „Muškarci koji mrze žene” i „Početnici”, te nastup u TV serijama „Timeless” i „The boys”.

Profimedia
Goran Višnjić

Miloš Biković

Miloš Biković je u Rusiji postao prava zvezda. On se po angažovanosti utrkuje sa najpopularnijim ruskim glumcima. Na rusko tržište probio se zahvaljujući ulozi u filmu Nikite Mihalkova „Sunčanica” (2014), snimljenom po motivima istoimene priče Ivana Bunjina. Biković je igrao potporučnika Nikolaja Guljbe-Levickog (Koku).

24sedam/Goran Sivački
Miloš Biković

Zatim je zajedno sa popularnim ruskim glumcem Danilom Kozlovskim, koji je srpskoj publici poznat po glavnoj ulozi u filmu „Viking”, glumio u filmu „Duhless 2” (2015), gde je igrao Romana Belkina – ovaploćenje korupcionaša. Usledile su glavne uloge u melodrami „Izvan granica realnosti” ( gde se našao rame uz rame sa Banderasom), u televizijskim serijama „Hotel Eleon” i „Krila imperije”. Važan momenat u Bikovićevoj glumačkoj biografiji je film „Led”. Sada u Rusiji snima komediju „Želim da se udam”.

Goran Bogdan

Bogdan je imao zapaženu ulogu u švedskoj komediji „All Inclusive” i još nekoliko rola u stranim krimi-serijama. Glumio je u britanskoj seriji „The Last Panthers”, te u popularnoj američkoj seriji „Fargo”.

Goran Bogdan Promo/Nebojša Babić
Goran Bogdan

Radivoje Raša Bukvić

Više od decenije Bukvić gradi uspešnu karijeru i kod nas i u inostranstvu. Svoj raskošni talenat pokazao je kroz različite, brojne uloge u filmskim hitovima kao što su „Oteta”, „Largo Vinč”, „Koko Šanel i Igor Stravinski”, „Umri muški 5”, „Transporter”, „96 sati” i „Noćna potera".

Kada je sa 25 godina krenuo za Pariz, popularni glumac nije ni slutio kakvu će karijeru napraviti u Francuskoj i Americi.

- Uslov je bio da odem u Pariz na minimum godinu i po. Vratio sam sve uloge u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, JDP, „Buhi”, „Radoviću”… Bio je to pravi momenat za rizičan potez, kao što je i 2017. bilo rizično da napustim Pariz i Ameriku i vratim se u Beograd. Cela glumačka karijera sazdana je od nekih rizika – rekao je Bukvić jednom prilikom, i ispričao detalje o radu sa Brusom Vilisom, Lijamom Nisonom i Katrin Denev:

Raša Bukvić ATA Images/Antonio Ahel
Raša Bukvić

- Tamo se zna ko šta radi, ne postavlja se mnogo pitanja. Američki i francuski film su kao švajcarski sat, dok smo mi organizovani na nama svojstven način. Kod nas sindikati nisu odradili svoj deo posla. Ja sam, recimo, po dolasku u Pariz plaćao porez 70 odsto prve dve i po godine, i najteže je bilo preživeti, ali sam uspeo da se pozicioniram.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike