Skandal o kome bruji Holivud uoči dodele Oskara: Glavni krivac je Andrea Rajzboro (FOTO/VIDEO)

01.02.2023

19:30

0

Prvu značajnu ulogu imala je u TV-filmu u kome je igrala mladu Margaret Tačer

Skandal o kome bruji Holivud uoči dodele Oskara: Glavni krivac je Andrea Rajzboro (FOTO/VIDEO)
Andrea Rajzboro - Copyright Profimedia

Nominacije za Oskara koje su objavljene prošle nedelje, ovog puta, pored očekivanih favorita i gubitnika poput slavnih Bred Pita i Toma Kruza, izazvale su pravi cunami u Holivudu, a za sve je kriv jedan film.

Reč je o ostvarenju “To Leslie” autsajderu koji je snimljen za manje od milion dolara. U američkim bioskopima prikazivao se samo nedelju dana i zaradio je samo 27.000 dolara.

Na njega niko ne bi obratio pažnju da uoči nominacija najveće holivudske zvezde poput Kejt Vinslet, Šarliz Teron nisu lobirale za ovaj film.

Printscreen/YouTube/Momentum Pictures
 

Preispitivanje cele kampanje

Lobiranje je očigledno uspelo pa je glumica Andrea Rajzboro nominovana u kategoriji za najbolju žensku ulogu.  

Ona je stala rame uz rame sa Kejt Blanšet, Anom De Armas, Mišel Vilijams i Mišel Jeo koja važi za favoritkinju ove godine zbog uloge u filmu "Sve u isto vreme".

Međutim, ovde nevolje za ovaj film ali i ceo Holivud tek počinju.

- Ideja da vam trebaju beskrajni resursi da biste bili prepoznati u svetu je pogrešna. Ljudi koji su se pobrinuli za to da se za naš film pročuje je naša zajednica. Čini se kao da se filmska zajednica okupila i digla buku - izjavila je Rajzboro za "Variety" nakon nominacije za najbolju glumicu.

Međutim, nakon što je svet saznao za nominacije od dela javnosti stigle su oštre reakcije,  Akademija filmske umetnosti bila je zatrpana mejlovima i pozivima. Zbog toga je odlučila da preispita celu kampanju.

Printscreen/YouTube/Momentum Pictures
 

Dve tamnopute glumice bez nominacija

- Preispitujemo procedure kampanje ovogodišnjih nominovanih filmova, kako bismo osigurali da nijedno pravilo nije prekršeno i bolje razumeli da li su potrebne promene smernica u novoj eri društvenih medija i digitalne komunikacije - navodi se u saopštenju Akademije.

Sumnje su se pojavile kada dve tamnopute glumice, Danijela Dedvajler i Vajola Dejvis, nisu osvojile nominaciju.

Jedna neimenovana osoba, stručnjak za oskarovske kampanje, rekla je za portal The Wrap kako je “Džejson Vajnberg, menadžer Andree Rajzboro, mobilisao armiju starijih belih dama. To nije dozvoljeno ako si član Akademije. Ali kada ti to menadžer kaže, a ti si starija glumica, šta da radiš?“. Vajnberg je jedan o velikih holivudskih igrača koji brine o karijerama glumica kao što su Lora Dern, Alison Vilijams, Kristina Riči i Naomi Vots.

Prava kampanja počela je u oktoboru prošle godine kada je Haurad Stern počeo da reklamira film u svojoj emisiji SiriusXM.

Printscreen/YouTube/Momentum Pictures
 

Privatne projekcije filma

Reditelj filma "To Leslie" Majkl Moris i njegova supruga, glumica Meri Mekormak, pokazali su film tokom proslave godišnjice braka.

Usledila je projekcija koju je vodila Šarliz Teron. Uskoro je počela pristizati sve veća podrška slavnih. Među onima koji su objavili pohvale za film na društvenim mrežama su Lijam Nison, Džejn Fonda i Mira Sorvino.

Ostale privatne projekcije filma "To Leslie" vodili su Gvinet Platrou, Demi Mur i Edvard Norton.

Kejt Vinslet vodila je onlajn intervju sa glavnom glumicom, a Kejt Blanšet je bila toliko dirnuta njenom izvedbom da ju je spomenula tokom svog govora na dodeli nagrada Critics' Choice.

Akademija će sada proveriti da li se radilo o takozvanoj "grass root! kampanji koja je dozvoljena ili je bilo kršenja pravila Akademije.

Printscreen/YouTube/Momentum Pictures
 

Ne bi bilo prvi put

Naime, prema pravilima, direktno kontaktiranje članova Akademije kako bi se promovisao neki film strogo je zabranjeno.

Ujedno, članovi Akademije ne smeju da komentarišu nominovane tokom njihove kampanje. Ako to rade, mogu da budu izbačeni iz Akademije na godinu dana. To se odnosi na Fejsbuk i Tviter, ali se ne spominje Instagram.

U najgorem slučaju Andrea Rajzboro, može biti diskvalifikovana sa Oskara. To ne bi bilo prvi put na dodeli prestižne filmske nagrade, doduše prvi put bi se to dogodilo sa kategorijom izbora za najbolju glumicu.

Profimedia
Andrea Rajzboro

Ko je Andrea Rajzboro?

Glumica Andrea Rajzboro je skoro dve decenije aktivna u Holivudu. Dobila je odlične kritike za film "To Leslie" koji je zasnovan na istinitoj priči o samohranoj majci koja je dobila novac na lutriji, a potom ga u kratkom vremenskom roku potrošila. Priča prati njen život godinama kasnije i pokušaje da svoj život ponovo dovede u red.

Andrea Rajzboro je rođena 20 novembra 1981. godine u Engleskoj. Potekla je iz porodice koja je bila deo radničke klase, otac vozač i majka sekretarica.  Svoje roditelje je kasnije u biografiji opisala kao "Tačerovce radničke klase".

Prvu značajnu ulogu imala je u TV-filmu "Dug put do Finčlija" iz 2008. godine u kome je igrala mladu Margaret Tačer. Ova uloga donela joj je nominaciju za televizijsku BAFTU, a 2013. godine bila je nominovana i za nagradu BAFTA za buduću zvezdu.

Profimedia
 

Filmskoj publici poznata je po sporednim ulogama u komedijama "Bezbrižna Popi" (2008) i "Proizvedeno u Dagenhamu" (2010), dramama "W.E." (2011) i "Igrač iz senke" (2012), akcionom filmu "Zaborav" (2013), kao i po naslovnoj ulozi u hororu "Mendi" (2018). Takođe pojavljuje se i u najnovijem filmskom hitu "Amsterdam".

Poznato je da Holivud voli autsajdere i u stvarnom životu i na filmu, ali ovog puta se postavlja pitanje da li je film “To Leslie” prekršio pravila i da li će mu Holivud "progledati kroz prste"?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike