Bizarna Netfliksova serija sa srpskim psovkama: Vlasnica danskog bordela iz Paraćina u "Copenhagen Cowboy" (FOTO/VIDEO)

14.01.2023

11:00

0

U svih šest epizoda publika može čuti jezike balkanskih naroda

Bizarna Netfliksova serija sa srpskim psovkama: Vlasnica danskog bordela iz Paraćina u "Copenhagen Cowboy" (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/Netflix

Danska serija o kriminalnom podzemlju Kopenhagena "Copenhagen Cowboy", je jedna od najiščekivanijih na Netfliksu.

Ono što je posebno zanimljivo za nas je da u svih šest epizoda publika može čuti jezike balkanskih naroda i neizbežne psovke koje su uvek vezuju za ove prostore.

Kako prenosi Index.hr reditelj serije je inspiraciju za ovu priču pronašao u onom što je proslavilo Emira Kusturicu, a to su "primitivizam bivših jugoslovenskih prostora, "politički nekorektna “ciganija” i ostali stereotipi o gastarbajterima" koji su se u inostranstvu odlučili da se bave poslovima s one strane zakona.

Printscreen/YouTube/Netflix
 

Na IMDb-ju piše da je serija snimljena na danskom, japanskom i engleskom jeziku iako  zapravo dominira srpsko-hrvatski, jezik koji se govori na ovim prostorima.

Tajanstvena Miu kao "novčić sreće"

Tajanstvena Miu koju igra Angela Bundalović  je mlada žena dečačkog izgleda, koja poseduje moći, ali ne zna ništa o sebi osim da je prodata kad je imala samo osam godina.

Zovu je “novčićem sreće” jer navodno donosi sreću i upravo ju je kupila sujeverna žena iz Paraćina, koja u Kopenhagenu s bratom drži podzemni bordel.

U tom paklu, koji je vođen po principima matrijarhata, od nehumanog, životinjskog seksa više ima samo nasilja, koji je neka vrsta fetiša i poslednjeg utočišta u svetu bez smisla, navodi u svojoj kritici Index.

Printscreen/YouTube/Netflix
 

Vlasnica bordela koja želi da zatrudni

Rosella koja drži bordel a koju igra Dragana Milutinović iz Paraćina očajnički želi da zatrudni i obećava Miu dati 10.000 evra.

Od prvobitne oduševljenosti i komfora u kičastoj kući (zavese, paravani, albanska zastava na zidu), Miu uskoro biva izbačena u podrum, u kojem spavaju prostitutke – jugoslavensko seksualno roblje.

Rosella nije uspela da zatrudni i prilično je rezignirana.

Printscreen/YouTube/Netflix
 

Danska verzija Ume Turman

Uskoro dolazi trenutak bega. Miu navlači plavu trenirku i poput danske verzije Ume Turman iz "Kil Bila" kreće na put iz albanskog podzemnog bordela preko kineskog restorana (u kojem se svinje hrane leševima kriminalaca likvidiranih u mafijaškim obračunima) pa sve do imanja bezobrazno bogatih sadista, koji poseduju najveću klanicu svinja u gradu.

Njihov sin u svinjcu davi žene i siše im krv.

Miu uskoro dolazi i do Miroslava kojeg igra Zlatko Burić, đavoljeg advokata koji u kopenhagenskoj ispraznoj svakodnevici takođe traži sreću.
On radi loše, njegovi koferi su ispunjeni kokainom, a nada se dobrom.

Miu želi da se osveti na mestu gde ljudi žive onako kako ih vode instinkti. Smrti se ređaju jedna za drugom, a preživljavaju samo oni koji imaju najizraženije nagone.

Ima li kauboja u Kopenhagenu?

Printscreen/YouTube/Netflix
 

Beznađe i otuđenost

Ako poznajete rad danskih “loših dečaka” iza kamere (među kojima je najslavniji Lars von Trir), znate da vas očekuju beznađe i otuđenost, kao i dugi kadrovi u kojima se govori malo ili nimalo.

Međutim, ono čega ima najviše je ironija, koja počinje od samog naslova serije.
Zanimljivo je da u Danskoj egzistira puno glumaca čije poreklo vodi do ex-jugoslovenskih prostora.

Uz Angelu Bundalović i Draganu Milutinović, u seriji igraju još neki glumci s područja bivše Jugoslavije, a znamo da je Danica Čurčić jedna od najvećih tamošnjih zvezda.

Paradoksalno, sve se to uklapa u ono o čemu govori "Copenhagen Cowboy". Evropa gubi identitet jer su samo stranci oni koji donose svežu, uzavrelu krv, a nisu ništa manje zločesti od domaćih, plavokosih vampira.

Printscreen/YouTube/Netflix
 

Kako god, "Copenhagen Cowboy" je jedinstveno jugoslovensko iskustvo na Netfliksu, zaključuje Index.hr u svom komentaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike