Danica Ćurčić: “Mrak” je univerzalan, rat se svuda može desiti (VIDEO)

24.03.2022

19:30

0

Radnja ovog psihološkog trilera na granici horora odvija se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine.

Danica Ćurčić: “Mrak” je univerzalan, rat se svuda može desiti (VIDEO)
DANICA CURCIC- Autor fotografije 4 - Yana Lozeva - Copyright Danica Ćurčić Promo/Yana Lozeva

Glavni trio protagonista u filmu “Mrak” koji se može pogledati u bioskopima čine devojčica Milica, njena majka Vukica i deda Milutin - otac Miličinog oca koji je nestao jedne noći sa njenim ujkom, a filmska priča je zasnovana na istinitom događaju.

Film "Mrak" je nastao u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke pa i glumački tim novog ostvarenja čine domaći i strani protagonisti: Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović i Slađana Bukejlović.

Danica Ćurčić Promo/Yana Lozeva
 

Težište ove mučne drame je ispričana donekle kroz vizuru male Milice, čije je detinjstvo na Kosovu gotovo uništeno, jer ih pripadnici KFOR-a odvoze svaki dan u jedinu seosku školu koja ne broji više od 10 učenika, iz razloga što su se porodice sa te teritorije KiM odselile.

Ona ostaje sama sa majkom i dedom u trošnoj kući u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, i sve više strahuje od trenutka kada su joj otac i ujak misteriozno nestali. Porodicu čuvaju veoma prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a.

Danica Ćurčić Promo/Yana Lozeva
 

Česti zastrašujući napadi od strane nevidljivog neprijatelja i mračnih sila stalno uznemiravaju ovo troje napaćenih ljudi, a brutalnost napada se ogleda u likvidiranju njihovih životinja koje drže i znače im da prežive.

Proslavljeni glumac Slavko Štimac tumači ulogu dede, koji predstavlja stub porodice i živi za to da pronađe svog nestalog sina, nadajući se da nije nastradao.

Film "Mrak" Promo/Yana Lozeva
 

- Najveći motiv mog lika je nada, ona ga drži. U samom uvodu filma je već mnogo toga jasno. Reditelj je veoma vešt i talentovan, sve je od početka postavio kako treba, posebno jer je i sam napisao kompletan scenario. Onda je jasno šta reditelj želi sa filmom kada je i autor scenarija - smatra Štimac.

Miona Ilov je pravo otkrovenje u izuzetno emotivnoj roli Milice, koja pati kada joj školski drugari i drugarice odlaze sa svojim roditeljima daleko od tog pakla, jer onda ostaje skroz sama.

ATAImages/ Amir Hamžagić
 

Glumica iz Srbije sa uspešnom karijerom u Danskoj Danica Ćurčić dominira veoma teškom i kompleksnom ulogom napaćene žene koja pokušava da preživi sa ćerkom i pobegne sa tog ukletog mesta. Ovo je njen prvi film na srpskom jeziku. Inače, srpsko-danska glumica Danica Ćurčić dobitnica je prestižne Plakete Kinoteke, koju joj je na Festu koji je nedavno održan uručio umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Danica Ćurčić Promo/Yana Lozeva
 

Ona je izjavila da je veoma ponosna što joj je “Mrak” prvi film na srpskom, a kako je tekao sam proces snimanja i kako je izledao rad sa našim proslavljenim glumcem Slavkom Štimcem, možete čuti u ovom video intrevjuu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike