Uz blagoslov patrijarha Porfirija: Pesma i spot "Božićna svetlost" za decu sa Kosova i Metohije

06.01.2023

16:01

0

Numera će biti objavljena sutra, na najradosniji hrišćanski praznik

Uz blagoslov patrijarha Porfirija: Pesma i spot "Božićna svetlost" za decu sa Kosova i Metohije
liturgija_bozic_hram_07012022_0006 - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Nova pesma i spot "Božićna svetlost" autora Ljiljane Popović i reditelja Hadži - Aleksandra Đurovića biće objavljena sutra, na Božić, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, saopštila je autorska ekipa.

Pesma u slavu Božića je humanitarnog karaktera i namenjena je deci sa Kosova i Metohije.

Nova pesma je urađena u tradicionalnijem stilu, sa inspiracijom u grčkim Božićnim kalandama (koralima) koje se mogu naći i kod nas, prvenstveno na Kosovu i Metohiji.

Profimedia
 

Povodom Božića, sa blagoslovom patrijarha Porfirija, grupa umetnika na čelu sa autorom Ljiljanom Popović i istaknutim rediteljem Hadži Aleksandrom Đurovićem, najavljuju novu pesmu i spot "Božićna svetlost" u aranžmanu Predraga Nedeljkovića.

Pesma posvećena i mitropolitu Amfilohiju

- Pesma i spot su humanitarnog karaktera, usmereni ka deci sa Kosova i Metohije, sad kada im je najviše potrebno. Uvek mi je čast i radost da radim sa decom. Pesma je jednim delom posvećena i našem dragom mitropolitu Amfilohiju koji je rođen na Božić, i veoma je bio vezan za Kosovo i Metohiju - izjavila je autorka pesme Ljiljana Popović.

Profimedia
 

Ona je svoj umetnički stil izgradila kao solista, poeta i autor uz grupu "Živa voda", sa kojom je imala nastupe širom naše zemlje, često i na Kosmetu, kao i u zemljama regiona i Evrope.

Reditelj Hadži Aleksandar Đurović, posle velikog uspeha sa filmom "Sveta Petka: Krst u pustinji" nastavlja svoj duhovno istraživački put sa realizacijom spota "Božićna svetlost“.

- Velika mi je čast da svojim skromnim doprinosom učestvujem u režiji spota “Božićna svetlost” i time podržim ovu humanitarnu akciju. Rad na ovakvom projektu u susret Božiću daje posebnu motivaciju i nadam se da će doprineti što većem odazivu da se daruju deca i narodna kuhinja na Kosovu i Metohiji, posebno u ovim vremenima kada je našem narodu tamo potrebna svaka vrsta podrške, a pre svega duhovna snaga - rekao je reditelj povodom ovog projekta.

Profimedia
 

Poznate ličnosti iz sveta umetnosti

U spotu, osim autora i vokala Ljiljane Popović, učestvuju poznate ličnosti iz sveta umetnosti: akademik Matija Bećković, književnica Ljiljana Habjanović Đurović, kompozitor Milutin Popović Zahar, glumci Milena Predić, Andrej Šepetkovski i Viktor Savić.

Takođe, u spotu su prisutni i muzičari vizantijskog hora „Mojsije Petrović“, dečiji hor crkve Svetog Đorđa pod upravom Irine Vojvodić i hor Dečijeg kulturnog centra Beograd, kojim diriguje Nevena Ivanović, kao i deca, gosti iz Mladenovca, Kragujevca i Kruševca i još nekoliko gostiju iznenađenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike