Film „Sveta Petka - Krst u pustinji“ pred beogradskom publikom: Brojne poznate ličnosti na premijeri (FOTO)

07.09.2022

07:30

0

„Ovo ostvarenje je namenjeno svima, bez obzira na to što je glavna junakinja pravoslavna svetiteljka, i pre svega govori o različitosti, ljubavi, veri i nadi“, ističe reditelj Aleksandar Đurović

Film „Sveta Petka - Krst u pustinji“ pred beogradskom publikom: Brojne poznate ličnosti na premijeri (FOTO)
MILENA PREDIC NA PREMIJERI - Copyright Premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" ATA Images/Mateja Stanisavljević

Svečana premijera filma "Sveta Petka - Krst u pustinji", u režiji Hadži Aleksandra Ðurovića, održana je sinoć u MTS Dvorani u Beogradu.

Premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" Promo/Todor Milivojević
 

Premijeri je prisustvovao patrijarh Porfirije, koji je pre početka projekcije blagoslovio ovo filmsko ostvarenje.

Patrijarh Porfirije, premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Ðurović je otkrio da je snimanje, koje je trajalo šest godina, bio veliki izazov ne samo za njega kao reditelja, već i za čitavu filmsku ekipu.

- Najveći izazov je bila hrabrost da se čovek upusti u ovako nešto, uzimajući u obzir da ništo slično nije rađeno, što je značilo da nismo imali nikakvu referencu kako se to radi, kako može da ispadne, kako će publika da reaguje - rekao je reditelj.

Premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

On je dodao da je film namenjen svima, bez obzira na to što je glavna junakinja pravoslavna svetiteljka, te da film pre svega govori o različitosti, ljubavi, veri i nadi.

Ljiljana Habjanović Ðurović, koscenaristkinja i autorka romana "Petkana", po kojem je rađen film, istakla je da joj je stvaranje ovog ostvarenja pričinilo veliku radost imajući u vidu da će čitaoci knjige sada imati priliku da vide sve ono što su zamišljali tokom čitanja.

Premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Glumac Branislav Tomašević izjavio je da veruje da bi ovaj film mogao da otvori neku novu dimenziju u srpskoj kinematografiji, dok istovremeno nosi važnu poruku za sve koji se susretnu s njim.

- Treba verovati nekim svojim unutrašnjim osećanjima, treba stremiti idealima, verovati u sebe pre svega, jer sve dok čovek nešto nosi u sebi to može biti i moguće. Ovaj film nam baš to i donosi - poručio je Tomašević.

Premijera filma "Sveta Petka-krst u pustinji" ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

Glavna glumica Milena Predić rekla je da joj je ovaj film doneo jedno veliko iskustvo, te da je na putovanjima i snimanjima imala priliku da doživi svet na jedan sasvim drugačiji način i da ne sumnja da će film biti dobro prihvaćen.

- Ne sumnjam nijednog trenutka da će crkvena zajednica prihvatiti ovi film, ali ja bih posebno pozvala sve koji nisu u veri, koji se traže, jer ova tematika zaista budi nešto posebno i religiozno u ljudskom biću, što svako u sebi ima - smatra Predićeva.

Projekciji filma prisustvovale su mnoge poznate ličnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike