24sedam na projekciji filma "Sveta Petka-krst u pustinji": Pitanje postojanja sa obe strane groba (FOTO/VIDEO)

02.09.2022

16:30

1

Ova biografska drama nastala je po istinitoj priči i bestseleru Ljiljane Habjanović Đurović

24sedam na projekciji filma "Sveta Petka-krst u pustinji": Pitanje postojanja sa obe strane groba (FOTO/VIDEO)
Sveta Petka - Krst u pustinji - Copyright Promo/Milena Popović

"Petkana" - roman o najvoljenijoj svetiteljki Svetoj Petki dobio je svoju filmsku verziju. Svi koji  vole ovu knjigu Ljijljane Habjanović Đurović, neće biti razočarani kako je pretočena u film, slažu se učesnici filma "Sveta Petka - krst u pustinji", uključujući i samu književnicu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ova biografska drama nastala po istinitoj priči i bestseleru je prva srpsko - jordanska koprodukcija, snimana u Srbiji ali i na autentičnim lokacijama pustinje Jordana, i u rumunskom gradu Jašiju, gde se nalaze mošti ove svetiteljke.

Film će premijerno biti prikazan u utorak, 6. septembra, u Beogradu, a među producentima priče o najvoljenijoj srpskoj svetiteljki je i sama književnica Ljiljana Habjanović Đurović, dok je njen sin Hadži-Aleksandar Đurović, reditelj.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Tokom rada na filmu strepela sam i kao majka i kao pisac. Kao majka imala sam bojazan da li će Aleksandar uspeti da iznese do kraja film, kao pisac plašila sam se da ne budem sebična, da ne tražim da svaka reč i scena iz romana bude u filmu - izjavila je danas Habjanović Đurović na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci, gde je novinarima prikazan film.

Književnica je istakla da je često bilo razočarana kako su knjige ekranizovane, ali da svi oni koje vole "Petkanu" ne "moraju da se plaše" jer će dobiti još bolji uvid koji daje slika.

- Kako bi mogla da se sagleda sva širina prostora pustinje i svega onoga kroz šta je prolazila Sveta Petka tokom 40 godina u pustinji, film neće moći da se gleda na telefonima, već će se prikazivati samo u bioskopima. Sve što je manje neće dočarati lepotu filma. Film je ujedno i priča o prijateljstvu dve žene koje su po svemu različite, ali imaju nešto zajedničko, a to je čisto srce - rekla je književnica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona je istakla da i pored podrške institucija i sponzora, nije bilo dovoljno novca da film bude završen i uradi se postprodukcija, pa su se porodično odlučili da prodaju kuću na moru i time obezbede neophodan novac.

- Tako da na ovaj naš film gledamo kao na malu porodičnu zadužbinu - istakla je Habjanović Ðurović. Književnica je sve vreme "bdela" nad sudbinom ovog ostvarenja, međutim, kako je rekla, kada je posle 15 godina ponovo sanjala Svetu Petku koja svojom pojavom iznad stene uspeva da prigrli celu ekipu filma, znala je da će sa filmom sve biti u redu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Reditelj Hadži - Aleksandar Đurović je izjavio da mu je tokom rada na filmu bilo najbitnije da može da ga razume svako kao i u celom svetu. Sudeći po svetskoj premijeri u Moskvi i prvim reakcijama, očigledno je uspeo.  

- Ovo je nešto neviđeno u domaćem filmu. Mislim da će gledaoci biti iznenađeni prizorima koje će videti. Pustinja je još jedan lik u filmu. Kroz prelepe kadrove upravo smo pokušali da vizuelno, u filmu bez puno dijaloga, dočaramo atmosferu i unutrašnji svet junakinje -  rekao je reditelj.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pitanje 24sedam šta je bilo presudno da Milena Predić dobije glavnu ulogu, reditelj je izjavio da je bilo više faktora.

- Pre svega bilo je bitno da nosilac glavne uloge nije neko "ko stalno iskače iz frižidera", naravno neko sa izuzetnim glumačkim sposobnostima kao i da je specifične lepote koja je vanvremenska - izjavio je reditelj.

Prema njegovim rečima, vreme je pokazalo da je Milena Predić pravi izbor, kao i da je njena uloga u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu" bila presudna za konačan izbor.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nosilac celog filma Miena Predić izjavila je da je uloga Svete Petke, jedna od onih koje se "nikad ne dobijaju u životu ili baš jako retko". Iako je film sniman 40 dana u pustinji i ponekad ekstremnim uslovima poput peščane oluje, ona ističe da u radu na ovoj ulozi ništa nije bilo teško.

- Bilo je zadovoljstvo raditi sa Aleksandrom jer se on sve vreme zapravo igra, tako da svi zajedno sa velikom radošću i lakoćom prolazimo kroz ceo glumački proces - objasnila je Predićeva rediteljski proces rada. Ona je za potrebe ovog filma "progovorila" arapski jezik. Ipak, kako kaže, ne toliko perfektno ali ipak razumljivo, što je za potrebe filma bilo sasvim dovoljno.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumac Andrej Šepetkovski koji igra ubogog nadničara Georgija koji pronalazi mošti svetiteljke je izjavio da ga je ceo film "protresao od glave do pete".

- Film postavlja suštinska pitanja postojanja sa obe strane groba. On je duboko istinit, a gde je istina tu je i ljubav - zaključio je Šepetkovski, koji nema veliku minutažu u ovom ostvarenju, ali je zato njegova uloga ključna za celokupnu sudbinu Svete Petke među pravoslavnim vernicima.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Glumica Milica Stefanović igra demona koji je stalno u pustinji uz Svetu Petku.

- Milena je zaista bila inspirativna, a pošto moj lik ne postoji bez nje, dešava se u odnosu na nju i prati je na njenom putu, onda je bila takva i moja uloga. Sam boravak i ceo taj predeo u pustinji je bio neprepričljiv. Tišina koju doživite u toj pustinji... tu ste samo da budete - rekla je Stefanovićeva o svom iskustvu rada na ovom filmu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ostale uloge tumače Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca koji se prvi put pojavljuju na velikom platnu.

Film je dobio blagoslov pokojnog patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike