Potresna istinita priča o životu i čudima Svetog Nektarija: Televizijska premijera filma „Božiji čovek“ za Božić (FOTO/VIDEO)

01.01.2023

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju nije isključivo crkveni film, već ostvarenje o dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju

Potresna istinita priča o životu i čudima Svetog Nektarija: Televizijska premijera filma „Božiji čovek“ za Božić (FOTO/VIDEO)
Film "Božiji čovek" - Copyright Promo/MCF

Nakon premijere na Moskovskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu publike, uspešnog prikazivanja u Grčkoj, kao i u domaćim bioskopima - film „Božiji čovek“ (Man of God, 2021) rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović stiže i na male ekrane.

Biografska drama o Svetom Nektariju Eginskom, snimljena u američko-grčkoj koprodukciji, biće premijerno prikazana na Drugom programu RTS-a, 7. januara u 20 časova.

Klevete i progon

Progon je obeležio život svetog Nektarija Eginskog iz Grčke. Bio je sveštenik običnog naroda, a njegova poniznost je smetala ponosnim pravoslavnim klericima. Oklevetan je nakon što je njegova odanost probudila njihove sumnje. Parohijani su ga voleli, uprkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta. Vera u Boga mu je tokom celog života bila najbolja odbrana.

Promo/MCF
 

Za razliku od njegovih verskih pretpostavljenih, kojima su na umu bili samo moć i svetovne počasti, Nektarije je brinuo o siromašnima, učio je seljane da čitaju i pišu, svojim primerom je inspirisao mladiće da uđu u sveštenstvo, pisao je knjige i držao propovedi koje su ljude približavale veri.

Čudo na samrti

Uprkos naporima da se diskredituje, Sveti Nektarije je osnovao samostan na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koji i dan danas predstavlja svetionik hodočasnicima. Čak su i njegovi poslednji trenuci na Zemlji iskorišćeni za pomoć drugima: na samrti je predao svoju potkošulju paralizovanom čoveku u bolničkom krevetu do njegovog, nakon čega je čovek ustao i prohodao.

Internacionalna glumačka postava, kao i produkcija filma doprineli su tome da „Božiji čovek“ ne bude shvaćen isključivo kao crkveni film, već priča o dobročinstvu, veri, istinskoj dobroti i nadanju.

Promo / MCF
 

U ovom ostvarenju, glavne uloge tumače grčki glumac Aris Servatalis, ruska zvezda Aleksandar Petrov, ali i kontroverzna holivudska zvezda Miki Rurk u ulozi paralizovanog grčkog seljaka nad kojim Sveti Nektarije čini poslednje čudo.

Biografska drama je prikazivana na brojnim festivalima širom sveta gde je osvajala nagrade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike