Mistika svetogorskog manastira u filmu koji nije smeo da bude snimljen: „Gde si, Adame?“ u bioskopima (FOTO/VIDEO)

16.10.2022

08:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi

Mistika svetogorskog manastira u filmu koji nije smeo da bude snimljen: „Gde si, Adame?“ u bioskopima (FOTO/VIDEO)
Gde si, Adame 3 - Copy - Copyright Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF

Nakon premijere u Beogradu dokumentarno ostvarenje “Gde si, Adame?”, tvoraca Aleksandra Pliske i Aleksandra Zaporošenka, koji prenosi atmosferu monaškog života na Svetoj Gori, nalazi se na bioskopskim reperotarima širom Srbije.  

Idejni tvorac i producent filma, đakon Aleksandar Pliska tokom cele jedne decenije provodio je veliki deo vremena u manastiru Dohijar, na Svetoj Gori, živeći rame uz rame sa tamošnjim monasima i deleći sa njima svakodnevni život i rad. Nakon nekoliko godina snimanja nastao je dokumentarni film "Gde si, Adame?" koji je nedavno imao svoju premijeru u prestonici.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Prikazujući život jednog od svetogroskih manastira iznutra, uz očuvanje atmosfere i autentičnosti, kroz razgovor sa glavnim junakom filma, igumanom atonskog manastira Grigorijem, ali i sa drugim monasima, autori okom kamere beleže svakodnevicu monaške zajednice koja na sebe preuzima teškoće, trud i trpljenje života u ime Hristovo i sledovanje monaškom idealu.

Kadrovi prirode koja okružuje Dohijar gotovo su neraskidivo vezani sa neprekidnim tokom rada i molitve, ukazujući da su biser ovog autentičnog vizantijskog pejzaža sami monasi.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Dohijar (грч. Μονη ∆οχειαρειου) je pravoslavni grčki manastir na Svetoj Gori, na jugozapadnoj obali poluostrva Atos, deseti u hijerarhiji od dvadeset svetogorskih manastira. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski. U njemu živi oko 50 monaha, krsna slava manastira je Aranđelovdan.

Na nedavno završenom Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru, film je dobio nagrade u dve kategorije: Za najbolji film festivala i Za najbolju kameru. Prikazan je i na Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma "Pokrov" u Kijevu i filmskom festivalu u Krakovu.

Film "Gde si, Adame?" Promo/MCF
 

Distribucija filma realizuje se uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike