Emotivna ispovest Ljiljane Habjanović za 24sedam: Plačem na istom mestu i u filmu i u knjizi o Svetoj Petki

04.09.2022

18:00

0

"Sveta Petka - krst u pustinji" je film o prijateljstvu dve žene koje su po svemu različite, ali imaju nešto zajedničko, a to je čisto srce, ističe književnica

Emotivna ispovest Ljiljane Habjanović za 24sedam: Plačem na istom mestu i u filmu i u knjizi o Svetoj Petki
Sveta Petka Krst u pustinji (17) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nije veliki broj onih pisaca čiji se romani ekranizuju, a još je manji broj onih koji učestvuju u celom procesu stvaranja filmske priče i na kraju uspeju da ostave svoj autorski pečat.

Tu sreću imala je književnica Ljiljana Habjanović Đurović, i njen bestseler “Petkana”. U utorak u MTS dvorani biće premijerno prikazan film “Sveta Petka – Krst u pustinji”, nastao na osnovu pomenutog dela.

Milena Predić, film "Sveta Petka - krst u pustinji" Promo/Milena Popović
 

Reditelj filma je Hadži Aleksandar Đurović, sin književnice, koji kaže da je sa knjigom o najvoljenijoj svetiteljki živeo od kada je objavljena, a da mu je već sa čitanjem prvih stranica ceo film bio ispred očiju.

Zanimljivo je da je film sniman na autentičnim lokacijama, u pustinji Jordana gde je Sveta Petka 40 godina provodila svoje isposničke dane, kao i rumunskom gradu Jašiju, gde se danas nalaze njene mošti.

Ljiljana Habjanović Đurović tvrdi da čitaoci “Petkane” neće biti razočarani, jer će nakon filma imati još bolji uvid u celu priču o životu Svete Petke zahvaljujući slici.

Baš iz tog razloga film će se prikazivati samo u bioskopima. Ipak, priznaje da je i sama ponekad bila razočarana kako su neke knjige dobile svoju ekranizovanu verziju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Snimanje filma po knjizi može da dovede do novog sagledavanja romana i čitaocima omogući da vide ono što su do tada samo zamišljali čitajući knjigu. Ono što je jako bitno kad se snima film je da se reditelj i scenarista drže romana, da ne iznevere osnovnu ideju i glavni lik.

Ako to reditelj nije u stanju da uradi onda neka sedne i i napiše svoj scenario - kaže književnica dodajući da je pre nekoliko godina u Srbiji jedan pisac, ne želeći da precizira tačno koji, bio primoran da se odrekne filma koji je nastao po njegovoj knjizi, jer se ekipa nije držala osnovne ideje.

Ekranizovanoj verziji knjige “Petkana”, očigledno tako nešto ne može da se dogodi, a koliko je ovog puta pisac bio zadovoljan ekranizacijom govori činjenica da se polako sprema ekranizacija drugog romana.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

S obzirom na to da je ovde ipak reč o “porodičnoj manufakturi”, onda reditelj daje konačnu reč koja će to biti knjiga, a prema rečima Habjanović Đurović, sin je odlučio i počeo da piše scenario za film prema romanu “Naš otac”.  

A kako to izgleda kada majka i sin rade na istom filmu, dolazi li do sukoba mišljenja između pisca i reditelja?

Ljiljana kaže da se kao autor jedino plašila da ne bude sebična, i da ne traži da svaka reč i scena iz romana budu u filmu.

Za razliku od knjige ceo film je fokusiran na 40 godina isposničkog života Svete Petke u pustinji, pa su mnoge scene iz knjige izbačene. Ipak, želeći da prikažu sjaj srednjovekovne Srbije nisu želeli da se odreknu raskošne scene u Kruševcu, kada kneginja Milica preuzima mošti Svete Petke.

I upravo u toj sceni možemo da vidimo i samu književnicu u ulozi Jefimije kao i njenog supruga, ali i samog reditelja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Aleksandar voli da se pojavljuje u svojim filmovima u skrivenom značenju. Ovde se pojavljuje kao carigradski plemić. Moj suprug u liku monaha koji čeka mošti Svete Petke. I ja sam poželela da se pojavim jer na ovaj film gledamo kao na ktitorsko delo naše porodice i naše ljubavi i odanosti prema Svetoj Petki.

Kada sam razmišljala koji bi to lik mogao biti znala sam da ne mogu biti kneginja Milica jer svi znaju kako je ona izgledala. U Ljubostinji može da se vidi i freska gde je njen lik prilično verno prikazan. S druge strane, postoji lik koji je se nametao i koji korespondira sa mojim životom, a to je lik Jefimije. To je samo jedno pojavljivanje bez replike, gde Milica i Jefimija donose mošti Svete Petke u moj rodni Kruševac, crkvu Lazaricu, u kojoj sam krštena – ispričala je za 24sedam književnica.

Snimanje dela filma u pustinji s obzirom na nepredvidive ćudi takvog podneblja, teklo je poprilično glatko, čini se i uz sam blagoslov Svete Petke, koju je književnica prema njenim rečima nakon 15 godina sanjala kako “iznad velike stene uspeva da prigrli ekipu”.

Promo
 

- Iako sam fillm već gledala deset puta, svaki put plačem na istom mestu na kom sam plakala i kad sam čitala knjigu. Plačem kad se Sveta Petka rastaje sa bratom, kao i na rastanku sa Zinejbom, kad joj govori “zbogom mila moja sovo”, a Zinejba nema pojma zašto je tako zove, ali zna da je nešto mnogo lepo - otkriva Ljiljana dodajući da je ovo film o prijateljstvu dve žene koje su po svemu različite, ali imaju nešto zajedničko a to je čisto srce.

"Sveta Petka - krst u pustinji" je prva srpsko - jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Srbije, sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog centra Srbije ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana. Ipak, da bi film ugledao svetlost dana porodica književnice je morala da proda kuću na moru kako bi taj novac iskoristili za završetak filma.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sveta Petka, je živela krajem 10. i početkom 11. veka i najveći deo filma nas vodi kroz istoriju ali na neki način ovo je i jedno savremeno ostvarenje.

- Film je savremen u onom smislu što svako od nas u svom životu prolazi kroz različita iskušenja. Mi ne moramo da spasavamo carstva kao kneginja Milica, ne moramo da rodimo Sina Božijeg kao Presveta Bogorodica, ne moramo da provedemo 40 godina u jordanskoj pustinji kao Sveta Petka.

Promo
 

Ali, svako od nas može u svom sopstvenom malom životu da se izbori sa nekom svojom slabošću koja ga udaljava od Boga. I da pođe onim putem kojim je Hristos pozvao: “Idi i ne greši više”. Dakle, gresi ti se opraštaju ali ne greši više - zaključuje književnica.

Ona poručuje da je “Sveta Petka - krst u pustinji” posvećen svima onima koji vole ovu svetiteljku, roman "Petkana" i dobar film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike