Kako je Muharem Bazdulj izbegao jedan od najvećih grehova u književnosti: Sve tajne „Rokoko kalendara“ (FOTO)

27.12.2022

15:01

0

Nova knjiga ovog autora donosi 365 priča koje on opisuje kao specifičnu antologiju događaja, netipičnih i neočekivanih

Kako je Muharem Bazdulj izbegao jedan od najvećih grehova u književnosti: Sve tajne „Rokoko kalendara“ (FOTO)
Promocija knjige "Rokoko kalendar" Muharema Bazdulja - Copyright ATA Images/Marija Mlađen

Promocija nove knjige „Rokoko kalendar“ autora Muharema Bazdulja u izdanju kuće “Albion Books” održana je u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

Osim autora, o novom književnom delu govorili su Gorislav Papić, novinar i urednik RTS-a i Nebojša Grujičić, urednik, novinar i publicista.

ATA Images/Marija Mlađen
 

„Rokoko kalendar” je specifična antologija događaja, netipičnih i neočekivanih, kako i sam autor kaže, “sažetih, informativnih i nadasve interesantnih”.

Originalni koncept promocije

Pisac je književno veče osmislio prema originalnom konceptu, tako što je direktno pitao svoje prijatelje, prisutne na promociji, kog datuma su rođeni, i onda je čitao odlomke - priče iz knjige koje nose baš te datume rođenja. 

ATA Images/Marija Mlađen
 

Autor priznaje da je dosta produktivan u svom stvaralaštvu, i kada beži od mogućeg okvira skribomana, onda menja žanrove svojih dela, da bi mu bilo zanimljivije.

- Mnogi danas stalno obeležavaju neke jubileje, eto imam i ja jedan, već 25 godina ima otkako sam objavio prvu knjigu. I nije da se sad naročito ističem, bez hvalisavosti, mogu reći da su moje knjige čitali od Beograda, Sarajeva, Zagreba, preko Njujorka, Čikaga, Varšave, Kijeva, do Sofije i Pariza - rekao je Bazdulj i dodao:

365 priča za 365 dana

- Veoma mi je draga knjiga "Rokoko kalendar". Bila je ideja da sednem i pišem od 1. januara po jednu priču dnevno, da se onda stvara 365 priča za 365 dana. Trudio sam se da u knjizi ne budu baš tako jasne asocijacije na pojedine datume, kao što je 11. septembar, teroristički napad na Ameriku, da ne bude na prvu loptu. Tako su ti datumi neočekivani, a priče su poučne i zabavne, samo da nisu dosadne - naglasio je Bazdulj, koji je čitao publici i priču koja nosi ime i njegovog datuma rođenja - 19. maj.

ATA Images/Marija Mlađen
 

On je otkrio i da bi, kada bi pisao ponovo ovakvu knjigu, u njoj sigurno bilo dosta citata Vilijama Šekspira.

Knjige ovog autora su prevedene i objavljene na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika.

Prefinjeni književni kalendar

Gorislav Papić se složio sa Bazduljom da mu priče svakako nisu nimalo dosadne, naprotiv, veoma su dinamične i zanimljive, a da je greh u književnosti upravo moguća - dosada.

- Muharem Bazdulj je u svom opusu toliko toga već napisao, dobre priče, romane, eseje, a samo još nije objavio - kalendar. Evo sada u svojoj kolekciji ima i to. Rokoko u naslovu zbirke priča je i zanimljiva igra reči, on predstavlja i umetnički pravac, kasni barok, za jedne prefinjen, za druge dekadentan. Rekao bih da je njegova nova knjiga "prefinjeni književni kalendar" - ocenio je Gorislav Papić.

ATA Images/Marija Mlađen
 

On je dodao da mu je zanimljivo što su knjige Bazdulja na granici književnosti i novinarstva.

Mnogo više od knjige

Nebojša Grujičić je analizirao novo delo i primetio da „Rokoko kalendar” nije samo knjiga, već biblioteka - sport, politika, književnost, muzika, film, život, jer se u 365 priča razlivaju teme od fudbala, preko visoke kulture do subkulture.

On se prisetio britanskog vestern filma "Prašina" (2001) u režiji makedonskog autora Milča Mančevskog, gde se kaže da se "na Balkanu vekovi nikad ne smenjuju, već dok se jedan ne završi, svi postoje paralelno".

ATA Images/Marija Mlađen
 

- Tako upravo i u knjizi "Rokoko kalendar" vekovi se ne smenjuju, tu je prisutna jedinica dana. Velike istorije i mali životi su ostavili tragove. Priče ovde ne pripadaju velikoj istoriji, već istoriji svakodnevice. Danas je nastalo vreme brisanja svega - prostora, vremena, pojmova, ljudi, istorije, i na ovu knjigu gledam kao na mali kovčeg iz koga izviru svi ti podaci i priče koje mogu da vam oplemene dan - smatra Grujičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike